Een goede start van de dag met een gezond ontbijt

Door Marieke
Ontbijt voor een gezonden start van de dag

Er zijn veel mensen die een ontbijt overslaan. Dat is niet verstandig, want een goed ontbijt hoort bij een gezonde levensstijl. Ook voor kinderen. In dit artikelen vertellen wij je waarom een gezond ontbijt goed voor je is, maar ook hoe je gezond kunt ontbijten.

Waarom ontbijten zo gezond is

Er zijn een aantal redenen waarom ontbijten zo gezond voor je is. We zetten er een paar op een rijtje:

Je krijgt nieuwe energie

Na een nachtje slapen is je bloedsuikerspiegel laag. Je lichaam heeft dan behoefte aan nieuwe energie, zodat je goed kunt functioneren. En die energie haalt je lichaam uit … juist ja … een voedzaam ontbijt. Voedsel is de belangrijkste energiebron, brandstof voor je lichaam.

Je eet minder tussendoortjes

Als je de dag begint met een ontbijt vol goede voedingsstoffen, dat zorgt dat ervoor dat je minder trekt krijgt in tussendoortjes. Als je je ontbijt overslaat, dan blijft je bloedsuikerspiegel laag en je lichaam schreeuwt om energie (=suiker). Je krijgt trek in zoetigheid en dan ga je snaaien. Ook niet goed voor je gewicht.

Het brengt je spijsvertering op gang

Een voedzaam ontbijt brengt je spijsvertering op gang, je verteert alles wat je gedurende de dag eet beter.

Je functioneert beter

Je lichaam haalt energie uit voedsel. Als je niet eet blijft je bloedsuikerspiegel laag. Je voelt je weeïg, je bent prikkelbaarder, je hebt een slecht humeur, het veroorzaakt hoofdpijn en daardoor functioneer je beter. Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je gedurende de dag beter functioneert, je beter kunt concentreren en presteren en je daardoor veel productiever bent. Zeker ook belangrijk voor een kind dat zich de hele dag goed moet concentreren op school!

Lees ook: Opgelet; 10 ‘onschuldige’ dingen waarin je kind kan stikken

Kinderen en ontbijt

De dag beginnen met een rustig ontbijt zorgt er ook voor dat je dag minder stressvol begint. Niet alleen voor jou belangrijk, ook voor je kinderen. Niet iedereen vindt alles even lekker op de nuchtere maag. Zoek daarom met elkaar uit wat iedereen binnen je gezin het lekkerst vindt om in de ochtend te eten. Het is niet erg dat de één een paar boterhammen eet en de ander een bord havermout. Probeer daarom uit te zoeken wat het beste werkt bij je kind.

Een gezond ontbijt bestaat bij voorkeur uit producten uit de schijf van vijf. Wat je als ontbijt zou kunnen nemen is bijvoorbeeld:

  • Volkorenbrood. Als je je brood besmeert met halvarine of margarine dan krijg je ook goede vetten en vitamine A, D en E binnen. Je boterham kun je rijkelijk beleggen met kaas, hüttenkäse, 100% pindakaas, ei, tomaat, komkommer, avocado of fruit. Bij je boterhammen kun je een glas magere of halfvolle melk of karnemelk nemen.
  • Of eet een schaaltje magere of halfvolle zuivel met daarin volkoren ontbijtgranen; havermout of muesli bijvoorbeeld. Daar je kunt (gedroogd) fruit of noten aan toevoegen. Kies wel een variant zonder suiker.
  • In veel producten zit te veel zout en suikers. Granola kun je ook prima zelf maken. Ga eens zoeken op internet naar jouw favoriete recept voor granola en voeg dat toe aan je zuivel.

Ontbijttips

  • Een schaaltje Griekse yoghurt met frambozen en jouw favoriete ongezonde noten(mix) en een lepel havermout.
  • Rijstwafels met avocado en een (halfzacht) gekookt eitje.
  • (Griekse) yoghurt met walnoten, stukjes banaan en cacaonibs
  • Vol­ko­rens­and­wich met hüttenkäse, ge­rook­te zalm en veld­sla
  • Roerei met groenten (spinazie, tomaat)

Lees ook: Zo kun jij je weerstand verhogen
Lees ook: Vitamine C; waarom is het zo belangrijk

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: