Je bent nu tussen de 13 en de 14 weken zwanger. Een einde aan alle geheimen, onzekerheid en kwaaltjes. Hopelijk. Toch blijft het altijd een spannend iets of de zwangerschap goed blijft gaan. Maar nu de misselijkheid en de moeheid een eind op zijn retour is, kun jij echt gaan genieten van het kleine wondertje dat in je buik groeit. In dit artikel vertellen wij je alles over week 13 van je zwangerschap.
Week 13: Dag 91 tot 98
Lengte van de baby: 6,9 cm – zo groot als een perzik
Gewicht van de baby: 25 gram – zo zwaar als een plakje kaas
Ontwikkeling van de baby in week 13
De baby blijft nog steeds grote sprongen in de ontwikkeling maken. De nieren zijn hard aan het werken en maken vanaf deze week urine aan. Plasjes van je baby komen in het vruchtwater terecht.Dat geeft niks, het vruchtwater wordt de hele dag door ververst waardoor de afvalstoffen steeds worden afgevoerd.
Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan. Zodra je kindje uit de baarmoeder komt heeft hij deze hard nodig om te vechten tegen ziektekiemen.
De maag produceert spijsverteringssappen en het spijsverteringsstelsel oefent al met samentrekkingen. Dat is straks nodig voor het verteren van voedsel.
De baby krijgt donshaartjes op zijn hele lichaam. Deze haartjes blijven tot week 37 van je zwangerschap zitten. De haartjes zitten er om de huidsmeer op zijn plek te houden. En dat is nodig, de huidsmeer beschermt de babyhuid tegen het inwekende effect van vruchtwater. Komt je kindje eerder? Dan zou je deze haartjes nog kunnen zien zitten.
Jij in week dertien van de zwangerschap
De kans op een miskraam is gelukkig nu een stuk kleiner. Nadat je de eerste termijnecho hebt gehad, maken veel stellen het grote nieuws wereldkundig. Veel vrouwen voelen zich vanaf nu ook een stuk lekkerder in hun wel waardoor ze meer kunnen genieten van de zwangerschap en het kleine wondertje dat in de buik groeit.
Het tweede trimester wordt vaak als de fijnste periode van de zwangerschap beschouwd. De eerste zwangerschapskwaaltjes zijn weg, maar je voelt je nog wel energiek genoeg om alles te kunnen doen. Bovendien zit er ook nog geen dikke buik in de weg.
Symptomen en klachten in week 13
Je baarmoeder is ongeveer net zo groot als je vuist. Doordat de baarmoeder uitzet kun je soms weleens een zeurende pijn in je onderbuik ervaren. Sommige organen komen wat in de verdrukking, zoals je blaas. Daardoor moet je ook zo vaak plassen op een dag. Wel er maar aan. Dit zal nog tot het einde van de zwangerschap duren.
Gemiddeld komt een vrouw zo’n 12 tot 15 kilo aan tijdens de zwangerschap. Als is dat echt voor iedereen weer anders. De kilo’s die je aankomt kun je gemiddeld zo verdelen:
- je baby: 3500 gram
- placenta en vliezen: 650 gram
- vruchtwater: 750 gram
- baarmoeder: 1000 gram
- borsten: 800 gram
- bloed: 1000 gram
- extra vet: 3400 gram
- extra vocht: 1500 gram
Lees ook: Welke kinderziektes gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen
Tips
- Je eetlust komt weer terug nu de ergste misselijkheid voorbij is. En hoe! Blijf gezond eten! Eten voor 2 is zeker niet nodig.
- Het is verstandig om 10 mg extra vitamine D te slikken.
- Schaf een boek aan die alles uitlegt over een zwangerschap en een bevalling. Hoewel het voor iedereen anders verloopt, kun je er toch houvast aan hebben en weet je verstandelijk hoe het werkt en wat er komen gaat.
- Licht je werkgever in dat je zwanger is. Dan kan er op tijd gezocht worden voor vervanging. Bij een aantal beroepen is het ook verplicht om te melden dat je zwanger bent. Je hebt recht op aanpassingen van werkzaamheden ter bescherming van jou kindje.
Lees ook: Wat je beter niet kunt eten als je zwanger bent
<<<week 12 – week 14 >>>