Wat zegt de kleur van een snottebel over je gezondheid

Door Marieke
Wat zegt de kleur van een snottebel

Een lichaam produceert veel snot, vooral bij kinderen is het een komen en gaan van snottebellen en helemaal nu de R weer in de maand is. Wist je dat jonge kinderen maar liefst 10x per jaar verkouden kunnen zijn? Dat is niet niks. De kleur van een snottebel zegt is over de gezondheid van je kind. Tijd om daarom eens te bekijken welke kleuren een snottebel kan hebben en wat het dan vervolgens zegt over de gezondheid van je kind, of jezelf.

Wat is snot eigenlijk?

Snot is niets anders dan slijm. Je neus, mond, keel, longen, maag en darmen zijn bekleed met een slijmvlies dat bestaat uit een laag cellen die slijm produceert. Deze slijmlaag biedt bescherming, het houdt het weefsel eronder vochtig. De productie van snot wordt veroorzaakt door een prikkel van het neusslijmvlies. Bijvoorbeeld bij een verkoudheid. Ook een allergie zoals hooikoorts kan een snotneus veroorzaken. Dan zijn het de allergenen die je neusslijmvlies prikkelen waardoor er meer snot wordt geproduceerd.

Snot beschermt dus je lichaam tegen ziektes, indringers worden buitengehouden doordat je neus snot produceert. En door snot te produceren worden indringers weer naar buiten gestuurd. Snot kan vanzelf uit je neus lopen, of je snuit je neus zodat het snot naar buiten kan. Je kunt ook je neus ophalen en het slijm inslikken. Het snot komt dan in het maagzuur terecht en dat is meteen de volgende barrière tegen de indringers. Maagzuur doodt namelijk virussen en bacteriën.

Ophalen of snuiten?

Eigenlijk kun je het beste je neus wat vaker ophalen dan dat je je neus snuit. Maar telkens je neus ophalen staat natuurlijk niet zo netjes. Als je snuit, dan kun je het beste één neusgat dichtduwen en alleen het andere neusgat snuiten. Daarna doe je het andersom. Je kunt het beste papieren zakdoekjes gebruiken in plaats van stoffen zakdoeken. Gooi een zakdoek altijd weg (stoffen zakdoeken in de was) zodra je deze een keer gebruikt hebt.

Wat vertelt de kleur van snot?

Helder

Is het snot helder van kleur en ziet het er wat transparant uit? Het is vaak plakkerig en het ziet eruit als lijm. Dan is de kans groot dat je geen virus of infectie bij je draagt en dat betekent dus dat dit gezond snot is. Geen reden dus om je zorgen over te maken. Heb je andere symptomen? Dan kan het ook wat anders zijn en is het beter om de huisarts even te raadplegen.

Wit

Aan het begin van een verkoudheid is snot vaak wit van kleur. Het is wat plakkeriger en dikker dan normaal. De oorzaak hiervan is dat er meer snot door het lichaam wordt geproduceerd. Een andere mogelijkheid is dat er teveel zuivelproducten gegeten of gedronken wordt. Het vet in zuivelproducten zorgt ervoor dat snot wat dikker en taaier wordt. Ben je verkouden? Dan is het beter om wat minder zuivel te eten en te drinken.

Geel

Wanneer een snottebel geel is, dan duidt dat meestal op een virus of een infectie en dat je lichaam een gevecht levert om deze virus of infectie aan te vechten. Witte bloedlichaampjes zorgen ervoor dat de bacterie het lichaam verlaat en als deze witte bloedcellen uit het lichaam zijn, kleurt het snot geel. Het kan licht of fel van kleur zijn, na een paar dagen wordt het donkerder.

Groen

Een groene snottebel kan op een bacteriële infectie wijzen, of op een schimmelinfectie. Net als bij geel snot is het lichaam aan het vechten tegen deze bacterie. In de eerste dagen is deze snottebel lichtgroen van kleur, daarna wordt het steeds donkerder. Houdt het lang aan? Of zijn er andere klachten? Bekijk dan even of het raadzaam is om naar de huisarts te gaan.

Rood

Rood wijst op bloed. Het rood kan zeer lichtrood zijn tot aan het donkerbruine aan toe. Geen reden voor directe paniek. De kans is aanzienlijk dat de sinussen ontstoken zijn. Een schrale plek in je neus of een andere beschadiging kan ook zorgen dat het snot rood gekleurd is. Hoest je ook rood slijm op? Dat kan wijzen op bronchitis. Als dat meerdere dagen aanhoudt en je hebt er andere symptomen bij, altijd de huisarts raadplegen. Helderrood bloed ophoesten zonder slijm is niet goed, raadpleeg dan sowieso een arts.

Lees ook: RS-virus; alles wat je moet weten

Jonge kinderen

Jonge kinderen kunnen wel zo’n 10 keer per jaar verkouden zijn. Baby’s moeten nog hun weerstand opbouwen en zijn daarom regelmatig verkouden. Jonge kinderen kunnen nog niet zo goed hun neus snuiten, daarom is het verstandig om steeds de neus met een doekje af te vegen. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om het leed wat te verzachten. Zo kun je bij de drogist of apotheek een neusspray halen die geschikt is voor baby’s en jonge kinderen. Vraag om advies bij de drogist welke je precies moet hebben. Ook kun je een kussen onder het matras bij het hoofdeinde leggen, zodat het hoofdeinde wat omhoog komt. Dat kan benauwdheid verlichten. Vraag je oma om raad? Dan geeft zij je de tip om een ui naast het bed te leggen.

Zie je je kindje neusvleugelen? Ga dan altijd naar de huisarts.

Lees ook: Vaccinatieschema als bescherming tegen infectieziektes
Lees ook: Zo kun jij je weerstand verhogen

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: