Opgelet; 10 ‘onschuldige’ dingen waarin je kind kan stikken

Door Marieke
Stikken

Het is een nachtmerrie voor elke ouder; je kind zien verslikken in voedsel, of er zelf is stikken. Een ongeluk zit in een klein hoekje, helemaal voorkomen kun je het helaas nooit. Omdat verstikking en verslikken het meest voorkomende ongeval is en het verstrekkende gevolgen kan hebben, is het toch belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de meest gevaarlijke producten en wat je er aan kunt doen om verslikken en verstikking te voorkomen. Er zijn namelijk bepaalde producten bij waar je in eerste instantie niet eens aan zou denken.

Gevaarlijke producten

Voedsel of voorwerpen die zacht zijn en die je kunt samendrukken zijn het meest gevaarlijk. Zacht voedsel kan vervormen en stevig in de luchtpijp van een kind komen te zitten. De luchtpijp raakt dan geblokkeerd en het kind kan dan geen zuurstof meer krijgen. Ook rond en cilindervormig voedsel of voorwerpen die net zo groot zijn als de luchtpijp kan de luchtpijp volledig afsluiten met alle gevolgen van dien. De luchtpijp heeft ongeveer de breedte van een pink.

Gelukkig zijn er bij een aantal voedselproducten dingen die je kunt doen om de kans van verslikken of verstikking flink te verkleinen. En sommige producten kun je kleine kinderen beter voorlopig nog niet geven. We zetten ze voor je op een rijtje, met de tip wat je er aan kunt doen om de kans flink te verkleinen.

Hele druiven

Een druif; zacht, vervormbaar en cilindervormig. Een druif kan heel makkelijk vast komen te zitten in de luchtpijp. Maar de meeste kinderen vinden ze o zo lekker. Wat je kunt doen is een druif in stukjes snijden. Bij kleine kinderen het liefst in vier delen, bij de oudere kinderen kan het door de helft. Let er dan wel op dat je een druif in de lengte doorsnijdt zodat ze niet meer rond zijn.

Cherrytomaatjes

Hier geldt hetzelfde voor als voor druiven. Snijd een cherrytomaat altijd in vier delen voordat je het aan je kind geeft.

Appel

Een appel is hard. Je kunt beter een appel raspen, pureren, of in de magnetron wat zachter laten worden als je je kind een appel geeft.

Knakworstjes

Heb je wel eens een knakworstje vastgepakt? Juist! Lekker glibberig en kan zo in je keel schieten. Bovendien nog een ronde vorm en precies ter dikte van de luchtpijp. Ook hier geldt; snijdt een knakworst altijd doormidden. In de lengte!

Rauwe wortels

Je ziet ze zo voor je. Wortels hebben de vorm van een knakworst, alleen een stuk harder. Het is daarom niet verstandig om je kind een hele rauwe wortel te geven. Je kunt ze veel beter koken en in stukjes snijden.

Pindakaas

Wie is er niet groot mee geworden; pindakaas. Geef jij je kind wel eens een lepeltje pindakaas? Gewoon, omdat het lekker is? Pindakaas is plakkerig en taai en te grote happen pindakaas kan blijven hangen en plakken in die kleine keeltjes en kan voor flink wat ademnood zorgen.

Marshmallows

Het lijkt zo een onschuldig snoepje voor kinderen; marshmallows. Maar ze zijn rond, zacht en bovendien ook plakkerig. Wees er heel voorzichtig mee om je kind een marshmallow te geven.

Noten

Kinderen hebben de neiging snel iets door te slikken zonder er goed op te kauwen. Een pinda of een ander nootje komt dan vaak heel in een luchtpijp terecht. De luchtpijp is ongeveer net zo breed als een pink, dus reken maar uit. Nootjes kun je daarom pas beter geven als je kind ongeveer 5 jaar is. En laat dan nog je kind de nootjes een voor een opeten en let erop dat het een nootje meteen doorbijt zodra het in de mond is.

Popcorn

Popcorn is droog en plakkerig en ook rond. Voor je het weet verdwijnt er één in het keelgat om daar flink dwars te gaan zitten. Stel popcorn uit tot je kind wat ouder is of laat het goed kauwen voordat het doorgeslikt wordt.

Harde, ronde snoepjes

Deze ligt nog wel het meest voor de hand, maar toch kan het geen kwaad om het nog eens duidelijk te noemen. Zuurtjes, mentos en andere harde snoepjes zijn niet geschikt voor kinderen.

Goede tafelmanieren

Belangrijk is dat je je kind een duidelijke uitleg geef over tafelmanieren. Goede tafelmanieren klinkt misschien zwaar en belerend, zo is het niet bedoeld. Het is juist bedoeld met het oog op de veiligheid van je kind. Er zijn er een aantal die zeer belangrijk zijn om te voorkomen dat je kind in het eten stikt of zich verslikt.

  • Tijdens het eten blijf je zitten, ook met tussen tussendoortjes
  • Niet praten met volle mond
  • Goed het eten kauwen voordat het doorgeslikt wordt
  • Rechtop zitten tijdens het eten, niet gaan liggen, hangen of rondlopen
  • Blijf bij je kind tijdens het eten, ga niet naar een andere ruimte als je kind iets aan het eten is
  • Laat oudere kinderen geen eten geven aan een kleiner kind als jij er niet bij bent

Heb jij nog andere tips en adviezen?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: