Als je zo rond de 8 weken zwanger bent ga je voor de eerste keer naar de verloskundige voor een intakegesprek. De verloskundige zal je heel veel vragen stellen; over je leefstijl, je gezondheid, de gezondheid van je partner en nog veel meer. Een andere vraag die aan de orde komt is de vraag of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Gelukkig hoef je daar nog niet meteen antwoord op te geven, je hebt immers nog genoeg tijd om erover na te denken. In dit artikel gaan we dieper in de voor- en de nadelen van een bevalling thuis, of in het ziekenhuis. Zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken. Ten minste; als je die keuze hebt.
Keuze
Niet iedereen heeft het voorrecht om te kiezen waar zij wil bevallen. Om bepaalde gezondheidsredenen bijvoorbeeld, kan het bij voorbaat al vast staan dat je in het ziekenhuis moet bevallen. Ook kunnen er tijdens de zwangerschap complicaties voordoen en kan de beslissing voor je worden gemaakt om met medische indicatie in het ziekenhuis te bevallen.
Verloopt de zwangerschap voorspoedig? Dan heb je wel zelf de keuze waar je wilt bevallen. Kies voor jezelf de plek waar jij je het fijnste bij voelt. Houd er echter wel rekening mee dat het op het laatste moment alsnog anders kan verlopen. Een geplande ziekenhuisbevalling kan zomaar thuis plaatsvinden omdat de kleine zich ontzettend snel aandient. Ook als er zich op het laatste moment complicaties voordoen, kun je alsnog naar het ziekenhuis worden gebracht.
Tip: Zorg voor een dubbele voorbereiding. Ben je van plan om thuis te bevallen? Zet dan ook een vluchtkoffer klaar mocht je onverhoopt naar het ziekenhuis moeten. Ben je van plan om in het ziekenhuis te bevallen? Zet dan ook alles klaar voor een thuisbevalling.
Uniek
In Nederland heb je de keuze waar je wilt bevallen. In heel veel landen, ook om ons heen, is dat niet zo. Daar is het verplicht om in het ziekenhuis te bevallen. In Nederland zijn de verloskundigen opgeleid om thuisbevallingen te begeleiden. Ook als er zich complicaties voordoen kunnen zij prima de eerste hulp bieden. Ook de kraamverzorgster is in Nederland opgeleid om de verloskundige de helpende hand te bieden mocht het nodig zijn.
Wil je thuis bevallen? Dan moet je huis wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Is jouw slaapkamer op zolder? Dan is het beter om een verdieping lager een ruimte in te richten waar je wilt bevallen. De verloskundige, maar ook de kraamverzorgster, kunnen jou precies vertellen waar je rekening mee moet houden bij een thuisbevalling.
Lees ook: Wat doet een kraamverzorgster. En wat niet.
Ziekenhuisbevalling
Voordelen
- Je kunt je veiliger voelen omdat medische hulp dichtbij is
- Mocht er ineens een spoedkeizersnede nodig zijn, of andere medische hulp, dan hoef je niet meer verplaatst te worden naar het ziekenhuis. Je bent er al. En dat is wel zo fijn!
- Specialistische hulp is vaak al in het ziekenhuis. Dit is echter niet altijd het geval. In het weekend of in de nacht kan het zo zijn dat specialistisch hulp moet worden opgeroepen.
Nadelen
- Je moet met de auto naar het ziekenhuis. En dat met weeën. Als de bevalling ineens heel snel gaat ….
- In het ziekenhuis ben je niet in je eigen vertrouwde omgeving. En er is minder privacy.
- Bij wisseling van diensten kan het zo zijn dat er ineens ander ziekenhuispersoneel aan je bed staat.
- De kans op infecties is in een ziekenhuis groter
- Een poliklinische bevalling kan kosten met zich meebrengen die niet altijd vergoed worden.
- Na de bevalling moet je met je kleintje de auto in om weer huiswaarts te keren.
Thuisbevalling
Voordelen
- Je bent in je eigen vertrouwde omgeving en thuis kun je doen en laten wat je wilt.
- Er is meer privacy en je mag en kan zelf bepalen wie er tijdens de bevalling wel of niet aanwezig is.
- Je hoeft niet met weeën in de auto te stappen.
- Na de bevalling hoeven jij en je kleintje niet meer huiswaarts te keren, je bent er immers al. Wel zo fijn.
- Thuis is het intiemer en meer ontspannen dan in het ziekenhuis.
- Geen extra ziekenhuiskosten.
- En er is minder kans op infecties.
Nadelen
- Houd overal rekening mee. Het kan zomaar gebeuren dat je tijdens de bevalling toch onverhoopt naar het ziekenhuis moet. Zet daarom sowieso een vluchtkoffer gereed.
- Verloskundigen en kraamverzorgende zijn opgeleid om thuisbevallingen te begeleiding, ook als er zich complicaties voordoen. Specialistische hulp is echter in het ziekenhuis.
Wat heeft jouw voorkeur? Wat je ook kiest, het is sowieso goed! Kies vooral waar jij je het fijnst bij voelt en laat je door niets of niemand op andere gedachten brengen!
Lees ook: Een goede voorbereiding op de bevalling; de vluchtkoffer
Lees ook: Hoe het zit met zwangerschapsverlof en bevallingsverlof