Bang in het donker; 8 tips

Door Marieke
Bang in het donker

Als je kindje bang is in het donker dan wordt het naar bed gaan extra lastig. Kinderen zo rond de 3 à 4 jaar hebben een heel grote fantasie. De verbeeldingskracht is sterk ontwikkeld en daardoor kunnen ze zich allerlei gevaren voorstellen. Daarnaast kunnen kinderen van die leeftijd nog geen onderscheid maken tussen werkelijkheid en fantasie. Dit maakt dat peuters allerlei angsten kunnen ontwikkelen en daardoor bang worden in het donker. In dit artikel geven wij je 8 tips hoe je om kunt gaan met een peuter of kleuter die bang in het donker is.

Tip 1: Wees begripvol

Neem de angsten van je kind uitermate serieus. Voor je kind zijn de spoken en monsters er echt. Ga bij je kind zitten en vraag waar je kind bang voor is. Laat hem vertellen. Stel hem ondertussen zoveel mogelijk gerust. Nee, niet door te zeggen dat er helemaal geen spoken en monsters zijn (je kind ziet ze immers wel!), maar door er gewoon voor je kind te zijn, een arm om hem heen te slaan en hem te troosten. Zeg je kind ook dat je begrijpt dat hij daar bang voor is! Als jij rustig blijft en begripvol bent, dan maakt dat al een hoop goed.

Tip 2: Troost je kind

Het is in de eerste tip al even genoemd. Troost je kind door er gewoon voor je kind te zijn. Door hem op schoot te nemen en te knuffelen. Laat je kind voelen dat je er voor hem bent. Laat je kind ook weten dat je kind altijd op jou kan vertrouwen en dat je hem altijd zal beschermen voor de enge monsters en spoken. Vertel hem dat jij ervoor zal zorgen dat die spoken en monster hem niets zullen aandoen.

Tip 3: Jaag de enge monsters weg

Ga mee in de fantasie van je kind. Voor hem zijn die spoken en monsters levensecht. Het helpt dan niet als jij hem vertelt dat ze er niet zijn. Ga er in mee, en jaag alle monsters met luide en vastberaden stem de kamer uit. Verbied de monsters om ooit weer terug te komen. Je kunt zal ervan onder de indruk zijn en al heel wat geruster gaan slapen.

Tip 4: Nachtlampje

Een nachtlampje kan er ook al voor zorgen dat het minder donker en daardoor ook minder eng is in de slaapkamer. Je kunt zo’n klein lampje in het stopcontact stoppen, maar je kunt bijvoorbeeld ook het licht op de overloop aan laten en de deur op een kiertje zetten. Je kunt je kindje ook een zaklampje geven, zodat hij kan kijken als hij iets engs hoort of ziet. Dat idee  alleen al kan geruststellend zijn.

Lees ook: Bang in het donker? Gebruik dan een nachtlampje

Tip 5: Zorg voor een opgeruimde kamer

Ligt er al een stapeltje kleren voor de volgende dag klaar? Dat stapeltje kleren kan veranderen in iets heel engs. Ook die knuffel in de hoek kan veranderen in een spook. Zorg ervoor dat de kamer zo opgeruimd mogelijk is en dat er weinig spullen zijn die kunnen veranderen in enge dingen. Daarmee voorkom je al een hoop ellende.

Tip 6: Vermijd enge indrukken

Een film of een computerspelletje kan best eng zijn. Een bezoekje aan de bioscoop kan ook een heftige indruk maken. Alleen al vanwege het grote scherm en het geluid. Zorg ervoor dat je je kind in die tijd zo weinig mogelijk enge indrukken op laat doen. Zo ontwikkelt je kindje ook minder angsten.

Tip 7: Ontspannen voor het slapen gaan

Nee, ontspannen is geen tv kijken of een spelletje op de telefoon spelen. Ontspannen de dag afsluiten is bijvoorbeeld rustig voorlezen of samen de dag doorspreken. Je kind laten vertellen over al wat hij heeft meegemaakt helpt al om alles wat in zijn hoofde zit kwijt te raken en daardoor rustiger te gaan slapen.

Tip 8: Vraag het je kind

Je kind zelf heeft misschien wel het beste idee wat heb zal helpen als hij bang is in het donker. Misschien wil hij wel iets vertrouwds van jou in bed nemen. Of die favoriete deken die normaal op de bank ligt. Misschien wil hij wel een verbodsbord voor monsters op de deur hangen. Laat je kind zelf bedenken hoe hij de monsters uit zijn kamer weg kan houden en help hem daarbij om dat te realiseren.

Is jouw kindje ook bang in het donker? Hoe ga jij ermee om?

Lees ook: Ontspannen slapen met CBD-olie en 3 andere tips
Lees ook: Doorslapen; zo lukt het misschien wel!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: