Vitamine C; waarom is het zo belangrijk

Door Marieke
Vitamine C

Eet jij wel eens een sinaasappel om je vitamine C wat op te peppen als je je niet lekker voelt? Of nemen jij en je kinderen dagelijks een vitaminepilletje? Deze vitamine is wel de bekendste vitaminesoort. Maar wat is het eigenlijk? Waar is het goed voor? En in welke producten zit nu al die vitamientjes? Je leest het in dit artikel.

Wat is vitamine C?

Vitamine C (of ascorbinezuur) is een wateroplosbare vitamine en is betrokken bij vele lichaamsprocessen. Het werkt als antioxidant en beschermt je lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die onze cellen kunnen beschadigen en ook een rol spelen bij verouderingsprocessen. Daarnaast speelt deze vitamine een belangrijke rol bij de opname van ijzer.

Bijna alle dieren maken zelf vitamine c aan, maar de mens, de mensaap, maar ook de cavia’s zijn een uitzondering op die regel. Het menselijk lichaam kan zelf geen vitamine c aanmaken en daarom is het belangrijk om deze uit je voeding te halen.

Waar is het allemaal goed voor?

Vitamine c speelt een belangrijke rol in je lichaam.

  • Het goed functioneren van het zenuwstelsel
  • Het draagt bij aan je energievoorziening
  • Het zorgt voor een goede weerstand
  • Het zorgt voor gezonde tanden, botten, huid en bloedvaten
  • Bet bevordert de ijzeropname

Waar zitten deze vitamientjes in?

Vitamine c zit in fruit, groente en aardappelen. Met name bepaalde koolsoorten, paprika, citrusfruit, kiwi’s, aardbeien en bessen zit boordevol met vitamines. De vitamines zijn wel gevoelig voor hitte. Langdurig koken zorgt voor een terugloop van het vitaminegehalte. Je kunt het beste de groente in een klein laagje water, kortdurend koken. Snijd groenten ook niet te klein. Ook als je de groente en fruit bewaart bij een te hoge temperatuur of in het zonlicht zullen de vitaminen verloren gaan. In zure sappen blijven de vitamines beter behouden.

Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid?

Door de gezondheidsraad wordt geadviseerd om 75 mg vitamine c in te nemen voor volwassenen. Als je zwanger bent, of borstvoeding geeft, dan ligt de richtlijn op 85 mg en 100 mg. Voor kinderen ligt de richtlijn lager. Een gevarieerd voedingspatroon is belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen. Als je een verhoogde innamebehoefte hebt, dan kun je dit aanvullen met voedingssupplementen. Naast zwangeren en moeders die borstvoeding geven behoren mensen die roken, veel alcohol drinken en 70+ers tot de groep van mensen die een verhoogde innamebehoefte hebben.

Als je dagelijks je aanbevolen hoeveelheid groente en fruit binnenkrijgt dan is de kans groot dat je daarmee ook voldoende vitamines binnen krijgt..

Te kort aan vitamine C, wat zijn de gevolgen

Heb je een te kort aan vitamine c, dan zorgt dat voor een verminderde weerstand, maar ook voor een verminderde wondgenezing en opbouw van bindweefsel. De meest bekende ziekte als gevolg van vitaminetekort is scheurbuik. De klachten zijn dan tandvleesbloedingen, onderhuidse en inwendige bloedingen.

Kun je een te veel aan vitamine C binnenkrijgen?

Je hebt niet snel een overschot aan deze vitaminen. De maximale veilige dosis is vastgesteld op 2000 mg per dag. Een te veel aan vitamine c verlaat met je urine het lichaam. Dit heeft wel een grotere belasting voor de nieren tot gevolg. Een grote hoeveelheid aan deze vitamine heeft een remmend effect op de absorptie van koper en verhoogt de absorptie van ijzer. Een te veel kan ook leiden tot diarree en darmklachten.

Hoe zorg jij ervoor dat je voldoende vitamientjes binnenkrijgt?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: