Waarom je het geslacht van je baby wel of niet wilt weten

Door Marieke
Geslacht van je baby weten of niet

Weet je al wat het wordt? Dat is een veel gestelde vraag aan zwangere dames als ze vertellen dat ze de 20-wekenecho hebben gehad. Een deel van de stellen weet wat het wordt, maar houdt het geheim voor zichzelf. Andere stellen maken meteen wereldkundig wat het wordt. Weer andere stellen willen het niet eens weten en stellen de verrassing uit tot bij de geboorte. Maar waarom zou je het wel of waarom zou je het geslacht van je baby niet willen weten tijdens de zwangerschap? In dit artikel zetten we de voors en de tegens voor je op een rij.

Waarom je het wel zou willen weten

Lekker praktisch

Een van de voordelen van het wel willen weten is dat je de babykamer in een bepaalde kleur kunt inrichten. Je kunt dan gericht kiezen voor een jongenskamer of een meisjeskamer. Ook voor babykleertjes is het lekker handig. Unisex kleertjes zijn niet bepaald op elke hoek van de straat verkrijgbaar, maar jongenskleren en meisjeskleren wel. Ideaal dus. Je kunt helemaal los gaan in het roze of in het blauw als je wilt.

Cadeautjes

Als je zwanger bent nemen heel veel mensen een cadeautje mee. Ook kopen opa’s en oma’s maar ook tantes of vriendinnen al tijdens de zwangerschap een kraamcadeau zodat ze zo snel mogelijk op kraambezoek kunnen komen na de bevalling en niet met lege handen aan komen. Of wat dacht je van je collega’s die een geboortemand maken? Voor al die cadeautjes is het superhandig als men het geslacht van de baby al weet. Dat voorkomt dat jij met tig onbestemde cadeautjes in huis zit of uniseks kleertjes die je toch niet meer aan doet bij je baby.

Het, hij of zij

Het praat gewoon een stuk makkelijker als je het weet. Geen gedoe met “het”, maar direct “hij” of “zij”.

Eén naam bedenken

Vind je het al moeilijk genoeg om een naam voor je kleintje te bedenken? Als je het geslacht weet hoef je maar één naam te bedenken en niet twee. Scheelt weer een hoop gezoek, denkwerk en discussie met je partner. Je hebt ook nog genoeg tijd om aan die naam te wennen.

Een verrassing is het toch wel

Op welk moment je ook te horen krijgt of ziet wat het is/wordt, een verrassing is het toch wel. Die verrassing kun je uitstellen tot uiterlijk bij de geboorte. Of je weet het meteen maar wanneer het voor het eerst te zien is.

Wennen

Velen onder ons hebben een voorkeur voor een jongen of een meisje. Als je al van tevoren weet wat het wordt, dan kun je alvast wennen aan het idee, en valt het niet zo tegen tijdens de bevalling zelf.

Lees ook: 5 redenen waarom een babymoon een heel goed idee is

Waarom je het niet zou willen weten

Geheim houden voor je omgeving

Voor je omgeving wil je het geheim houden. Als je het zelf niet weet kun je je ook niet verspreken.

Verrassing

Waar de één zegt: “een verrassing is het toch wel”, vindt de ander de verrassing bij de geboorte juist des te groter. Fantastisch natuurlijk om heerlijk te kunnen fantaseren of het nu een jongen of een meisje wordt.

Gemotiveerder tijdens de bevalling

Omdat je nu bijna eindelijk weet wat het wordt ben je gemotiveerder tijdens de bevalling. Je bent nieuwsgierig, dus zet je door. Het geeft je net dat extra zetje. Je nieuwsgierigheid trekt je erdoorheen.

Foutje bedankt!

Af en toe hoor je het wel eens dat de echoscopisten het toch niet goed hadden. Al weken-, maandenlang ben je in de veronderstelling een jongen te krijgen en bij de bevalling blijkt het een meisje te zijn. Of andersom. Dan zit jij met een meisjesslaapkamer, meisjeskleren en een meisjesnaam, terwijl bij de geboorte blijkt dat je een baby’tje een jongen is. Of andersom. Wat kan het dan lastig zijn om die knop om te zetten. Dit probleem voorkom je als je niet wilt weten wat het wordt.

Wat je ook kiest …

… het is allemaal goed! Als je het wel wilt weten, het is oké. Als je het wel wilt weten, maar je wilt het niet wereldkundig maken, het is oké. En als je het niet wilt weten, ook dat is oké. Laat je je niet van de wijs brengen van wat anderen vinden. Anderen weten het toch altijd beter. Het is jullie beslissing, en het is allemaal goed!

Lees ook: 9 dingen die je baby in je buik doet
Les ook: Alles wat je moet weten over foliumzuur

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: