Je bent nu tussen de 16 en 17 weken zwanger. Een leuk weetje is dat je baby donker en licht kan onderscheiden. De ogen zijn dan nog wel dicht, maar door de oogleden heen kan je baby het verschil zien tussen dag en nacht. Net als wij trouwens. In dit artikel vertellen wij je meer over de ontwikkeling van je baby in week 16 van de zwangerschap, maar ook wat de zwangerschap met je eigen lichaam doet.
Week 16: Dag 112 en 118 dagen
Lengte van de baby: 10,8 cm – zo groot als een avocado
Gewicht van de baby: 95 gram – zo zwaar als een reep chocolade
Ontwikkeling van de baby in week 16
Vanaf week 16 zou je al schopjes kunnen voelen, maar dat is bij elke zwangerschap weer anders. Soms worden ze pas veel later voor het eerst gevoeld. Daarbij is het ook afhankelijk van of je zwanger bent van je eerste kindje, of dat je al eerdere zwangerschappen hebt meegemaakt en je weet wat je moet voelen.
Voor de aanleg van het gehoor kan je baby nu jouw stem horen. Deze stem zal hij ook direct herkennen na de geboorte. Het is dus helemaal niet gek als je nu al tegen je ongeboren kindje praat.
In deze week wordt ook het zuigreflex ontwikkeld en je baby is nu in staat om zijn duim in zijn mond te stoppen. Baby’s duimen al in je buik, wellicht is hij dat nu ook aan het doen.
Jij in week zestien van de zwangerschap
Je voelt je misschien wel energieker. Superfijn is dat na een periode van moeheid en misselijkheid. Tijdens je zwangerschap is het mogelijk dat je haar dikker aanvoelt en meer glimt. Ook je nagels kunnen sterker zijn. Dat is dan weer een fijne bijkomstigheid.
Wat minder leuk is, is dat je vergeetachtig wordt. Waar lagen die sleutels ook alweer? Wat was ook alweer mijn pincode? Je kunt het je niet meer herinneren. Dat komt omdat je zwanger bent. Vergeetachtigheid wordt veroorzaakt door zwangerschap, de precieze oorzaak daarvan is niet bekend. Het wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd.
Symptomen en klachten in week 16
Heb jij last van een verstopte neus? Alsof je een flinke verkoudheid te pakken hebt? Oestrogeen zorgt ervoor dat het slijmvlies in je lichaam opzet. Dat zorgt dus voor die verstopte neus. Het kan zelfs tot een bloedneus leiden!
Ruim 2/3 van de zwangere dames heeft wel eens last van brandend maagzuur. Het kan al vroeg in de zwangerschap voorkomen en de hele zwangerschap duren. Hormonen (ja, alweer) zorgen ervoor dat de sluitspier tussen je maag en je slokdarm verslapt waardoor maagzuur makkelijker naar boven komt.
Heb je last van lage rugpijn of van je bekken? Dat komt doordat je buik steeds zwaarder wordt. Je buikspieren nemen af en bovendien verplaatst het zwaartepunt van je lichaam zich. Let op je houding en ga als nodig direct naar een fysiotherapeut gespecialiseerd in bekkenproblemen. Je verloskundige weet er vast wel een te adviseren.
Lees ook: Welke kinderziektes gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen
Tips
- Nog één keer samen op vakantie? Plan eens een babymoon!
- Neem tussen je 3 maaltijden door een tussendoortje zodat je lichaam voldoende eten binnenkrijgt. Verspreidt het eten door de dag heen. Neem wel een gezond tussendoortje natuurlijk.
Lees ook: Wat je beter niet kunt eten als je zwanger bent
Lees ook: Bandenpijn tijdens zwangerschap; wat is het en wat kun je eraan doen
<<<week 15 – week 17 >>>