Zwangerschapskalender week 15

Door Marieke
Zwangerschapskalender week 15

Je bent nu tussen de 15 en 16  weken zwanger. De foetus is nu een echt minimensje. Je begint nu echt aan het idee te wennen dat je mama of papa wordt. Toch kun je er ineens ook wakker van liggen. Wat gaat er allemaal veranderen in jullie leven? Zal je baby wel gezond zijn? En ga je het financieel allemaal redden? En wat moet je allemaal nog doen en regelen voordat de kleine zich aandient? In dit artikel lees je alles over week 15 van de zwangerschap, de ontwikkeling van je baby, maar ook welke praktische zaken jij kunt regelen.

Week 15: Dag 105 en 111 dagen

Lengte van de baby: 9,4 cm – zo groot als een appel
Gewicht van de baby: 65 gram – zo zwaar als een krentenbol

Ontwikkeling van de baby in week 15

Je baby lijkt begint nu op een echt mensje te lijken. Alleen de huid is nog bijna doorzichtig te noemen, de aderen zijn goed zichtbaar. De huid wordt wel beschermd door een witte, zoet ruikende substantie, vernix genoemd. Het beschermt de dunne en tere huid in het vruchtwater. Soms kun je na de geboorte ook nog wat van dit huidsmeer zien. Een baby wordt vaak niet meteen na de geboorte gewassen. Dit huidsmeer beschermt ook na de geboorte nog de huid van je baby.

Hoewel je baby niet kan ademen in je buik, begint hij wel alvast met het oefenen van ademhalingsbewegingen. Dit doet hij door vruchtwater in zijn longen te zuigen en ook meteen weer uit te persen.

Jij in week vijftien van de zwangerschap

Lijkt het alsof de kilo’s er momenteel aanvliegen? Niet zo gek, je baby groeit hard. Het is in je zwangerschap juist gezond al je aankomt, al hoef je natuurlijk niet te overdrijven. Vanaf deze week kom je gemiddeld zo’n halve kilo per week aan. Val je veel af? Of kom je juist heel veel aan in een korte periode? Neem dan even contact op met je verloskundige.

Symptomen en klachten in week 14

De eerste zwangerschapskwalen zijn weg, maar de volgende kunnen zich alweer aandienen. Zo kun je flink last krijgen van bandenpijn. Door het gewicht van de baarmoeder komt er spanning op de banden te staan. En dat zorgt voor steken in je buik. Maar maak je geen zorgen, hoe pijnlijk het ook kan zijn, het kan gelukkig geen kwaad.

Daarnaast kun je ook last krijgen van gezwollen armen en benen. Je kunt het voelen aan je vingers doordat je ringen niet meer passen. Doe ze op tijd af. Ook kun je last krijgen van dikke enkels. Ga lekker met je voeten omhoog liggen, dat verdien je immers als je zwanger bent. Maar zorg ook voor voldoende lichaamsbeweging en zorg ervoor dat je genoeg drinkt om minder last te hebben van oedeem. Probeer ook veel zout te vermijden, met name in kant-en-klare-maaltijden en pakjes en zakjes.

Ben je vaak verkouden? Dat komt door een verminderde weerstand in je zwangerschap. Waar je normaal gewoon door zou werken ondanks je verkoudheid, is het nu verstandig om je ziek te melden op je werk. Zo kan jouw lichaam zich goed herstellen en zorg je goed voor je kleintje. En voor jezelf.

Lees ook: Welke kinderziektes gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen

Tips

  • Ben je nieuwsgierig of het een jongetje of een meisje wordt? Je kunt het vanaf een week of 16 zien op een pretecho die je kunt aanvragen. Deze moet je echter wel zelf betalen. Je kunt ook wachten totdat je 20 weken zwanger bent en de 20-wekenecho krijgt.
  • Heb je je al opgegeven voor een zwangerschapscursus? Ga op zoek naar informatie en kies een zwangerschapscursus die bij jou past.

Lees ook:  Wat je beter niet kunt eten als je zwanger bent

<<<week 14  –    week 16 >>>

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: