Zwangerschapskalender week 14

Door Marieke
Zwangerschapskalender week 14

Je bent nu tussen de 14 en 15 weken zwanger. Voor veel vrouwen begint nu ongeveer de leukste en fijnste periode van de zwangerschap. De ergste kwaaltjes zijn verdwenen, maar je buik zit ook nog niet in de weg en je hebt nog geen last van de kwalen die het eind van de zwangerschap weer met zich meebrengt. Je kunt dus beter genieten. In dit artikel vertellen wij je alles over week 14 van de zwangerschap.

Week 14: Dag 98 tot 104 dagen

Lengte van de baby: 8 cm – zo groot als een kiwi
Gewicht van de baby: 45 gram – zo zwaar als een pakje zakdoekjes

Ontwikkeling van de baby in week 14

Tot week 14 groeien alle baby’s even snel. De uitgerekende datum was dan ook goed te bepalen via een echo. Vanaf nu gaat elke foetus in eigen tempo verder. Het is wel zo dat het hoofd ongeveer net zo groot is als de rest van het lichaam. In de komende maanden zal vooral het lichaam hard groeien om de verhoudingen wat recht te trekken.

De baby begint nu ook met het inslikken van vruchtwater. Omdat de nieren al werken, plast hij zo af en toe. Gelukkig wordt het vruchtwater steeds opnieuw ververst.

Daarnaast is je baby ontzettend beweeglijk. Het trappelt, stapt, zwaait, balt de vuistjes, beweegt de vingertjes en de teentje en zwemt van de ene kan naar de andere kant in je buik. Waarschijnlijk voel je daar nog niks van, maar als je al eens eerder zwanger bent geweest, dan herken je het getrappel in je buik misschien al wel. De beweeglijkheid is goed voor het trainen van de spieren.

Ongeveer vanaf week 14 kan de verloskundige het hartje horen kloppen.

Jij in week veertien van de zwangerschap

Je baarmoeder is nu ongeveer net zo groot als een stevige vuist. Door de groeiende baarmoeder komen andere organen wat in de verdrukking, zoals je blaas.

De omvang van je borsten neemt in de komende periode ook toe. De melkklieren gaan zich voorbereiden op de borstvoeding. Je ziet duidelijk blauwe aderen door je huid heen en je tepels worden groter en donkerder van kleur.

De hoeveelheid bloed in je lichaam neemt ook toe. Er komt wel anderhalve liter bij. Doordat je meer bloed hebt, moet je lichaam ook harder werken om het rond te pompen. Hierdoor heb je een hogere hartslag.

Symptomen en klachten in week 14

Je baarmoeder hangt los in je buik aan vier banden. Omdat de baarmoeder steeds groter en zwaarder wordt, komt er veel spanning op deze banden te staan. Het gevolg is dat je bandenpijn krijgt. Hoewel het best pijnlijk kan zijn, is het niet iets om je zorgen over te maken.

Het kan zijn dat er een verticale streep over je buik verschijnt. Dat is de zogenaamde zwangerschapsstreep. Het loopt vanaf je navel tot je schaambeen. Dit heeft alles te maken met, juist ja, hormonen. Of je deze streep nu wel hebt, of niet, het is in ieder geval niet iets om je zorgen over te maken.

O ja, krijg je ’s nachts regelmatig een por van je partner omdat je weer een boom ligt om te zagen? Slijmvliezen in je neus zijn opgezwollen en daardoor ga je door je mogen ademen. Ook daar zijn de hormonen verantwoordelijk voor. De kans op snurken is daardoor groter.

Lees ook: Welke kinderziektes gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen

Tips

  • Je eetlust komt terug. En hoe! Je wilt wel blijven eten. Zorg ervoor dat je gezond blijft eten en niet voor twee.
  • Het is verstandig om 10 mg extra vitamine D te slikken.
  • Heb je kraamzorg al geregeld? Dat moet je nu wel echt gedaan hebben. Zo niet, doe het dan zo snel mogelijk.

Lees ook:  Wat je beter niet kunt eten als je zwanger bent

<<<week 13   –    week 15 >>>

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: