Zwangerschapskalender week 11

Door Marieke
Week 11

Week 11; de belangrijkste fase heeft de baby nu doorgemaakt, in principe is de baby nu compleet. Al moet alles zich nog wel verder ontwikkelen. De groeispurt die je baby doormaakt gaat nog wel even door. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over week 11 van je zwangerschap.

Week 11: Dag 77 tot 83

Lengte van de baby: 4,3 cm – zo groot als een spruitje
Gewicht van de baby: 10 gram – zo zwaar als een euromunt

Ontwikkeling van de baby in week 11

Het hoofdje is ongeveer net zo groot als het lijfje, nog steeds erg groot dus. De oogleden zijn klaar, maar ze bedekken nog wel het hele oog. Pas in de zevende maand van de zwangerschap gaan ze open.

Je baby heeft in je buik nog volop ruimte en daar maakt hij ook gebruik van. Hij zwemt lekker heen en weer in je buik, al zul jij daar nog niets van voelen.

Je baby groeit momenteel heel hard. Het gewicht wordt wekelijks verdubbeld en dat gaat nog wel door tot een week of 16. Daarna groeit je baby ietsje langzamer en in de laatste weken groeit het niet zo veel meer.

Wist je dat de hartslag van je baby tweemaal zo snel gaat als je eigen hartslag? Toch is het maar de vraag of de verloskundige de hartslag kan horen. Maak je beslist niet direct zorgen als dat niet zo is. Wellicht ligt je baby in een positie waarin het geluid wat wordt gedempt.

Jij in week elf van de zwangerschap

In de eerste trimester van je zwangerschap zul je nog niet veel in gewicht aankomen. De meeste vrouwen komen tussen de 1 en 2,5 kg aan. Het is wel al mogelijk dat je broeken niet meer goed passen. Het wordt dan hoog tijd om zwangerschapskleding aan te schaffen. Er zijn ook vrouwen die juist afvallen omdat ze erg veel last hebben van misselijkheid en overgeven. In het tweede trimester zul je veel meer aankomen, en dat is natuurlijk niet erg. Dat hoort bij een zwangerschap. Let er echter wel op dat je goed, gezond en gevarieerd eet en dat het beslist niet nodig is om voor twee te eten. Ga tijdens je zwangerschap niet lijnen, dat is niet goed voor je nog ongeboren baby.

Je kunt laten onderzoeken of er een verhoogde kans is op een kind met het syndroom van Down. Dat wordt gedaan met een combinatietest. Deze test bestaat uit twee onderzoeken. Het eerste onderzoek is een bloedonderzoek tussen de 9e en 14e week en het tweede onderzoek is een nekplooimeting via een echo tussen week 11 en week 14. Maak samen met je partner een besluit of je deze Nipt-test wilt laten afnemen.

Symptomen en klachten in week 11

Je huid, haar en nagels kunnen tijdens een zwangerschap veranderen. Je haar kan sneller groeien, niet alleen op je hoofd, maar ook je lichaamshaar. Ook kan je huid ineens anders aanvoelen. Verwen jezelf met een lekkere bodylotion en zorg goed voor je huid. Pas ook op met zonnebaden. In de zwangerschap heb je meer kans op pigmentvlekken.

LEESTIP: Zwanger, of toch niet? De eerste 7 zwangerschapssymptomen

Tips

  • Heb je nog geen kraamzorg geregeld? Dat het dan nu! Vraag eventueel bij je verloskundige welke kraamzorgbureaus zijn jou kunnen adviseren.
  • Zorg voor voldoende zwangerschapskleding.
  • Je mag nu stoppen met het slikken van foliumzuur.

LEESTIP: Kraamzorg aanvragen; zo werkt dat!

<<<week 10    –    week 12 >>>

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: