Wat je beter niet kunt eten als je zwanger bent

Door Marieke
Eten

Je hebt net ontdekt dat je zwanger bent. Gefeliciteerd! Gezond eten is altijd belangrijk, maar tijdens een zwangerschap helemaal. Zodra je zwanger bent is het goed om nog eens extra op je eetgewoonten te letten. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten. Deze kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Andere voedingsmiddelen mag je wel eten, maar met mate. In dit artikel geven wij je een lijst met de producten die je beter niet kunt nemen en die je beter met mate kunt eten.

Rauw vlees

Broodje filet American, pistoletje met rosbief. een medium gebakken biefstukje of de carpaccio die je altijd als voorgerecht in een restaurant neemt; je kunt het beter even niet nemen nu. Van het eten van rauw vlees kun je toxoplasmose krijg. Deze ziekte is gevaarlijk voor je kindje en wordt veroorzaakt door een bacterie die in rauw vlees zit. Als je vlees bakt of braadt, wees jezelf er dan van verzekert dat het goed doorbakken is.

Deze parasiet zit trouwens ook in kattenpoep. Het is daarom niet verstandig om zelf de kattenbak te verschonen of zonder tuinhandschoenen in de tuin te werken.

Een aantal vissoorten

Vis eten is zeker gezond, toch is het belangrijk om goed te letten op welke vissoorten je eet. Er zijn soorten die zware metalen bevatten, die kun je beter niet eten. Eet daarom geen roofvissen. Ook kun je rauw vis even beter laten staan, maar ook gerookte vis die vacuümverpakt in de koeling van de supermarkt ligt. Dit kan de Listeria-bacterie bevatten. Niet de vis zelf trouwens, maar de randjes van de verpakking. Eet ook geen sushi met rauwe vis.

Omdat vis gezond is, is het toch verstandig om regelmatig vis te eten, maar eet het niet vaker dan 1 à 2 keer per week. Eet dan bijvoorbeeld vette vis als forel, zalm, zeewolf of zeeduivel. Andere soorten als makreel, tonijn, zwaardvis, paling, snoekbaars en vis uit blik of vacuümverpakking kun je beter laten staan.

Rauwe melk

De Listeria-bacterie kan niet alleen in vacuümverpakte vis zitten, maar ook is het verstandig om op te letten met rauwe melk en kazen die van rauwe melk gemaakt zijn (au lait cru). Deze bacterie gedijt goed in de koelkast, dus let ook op andere voorverpakte producten zoals paté en rauwkostsalade. Als je het product verhit kun je het wel eten trouwens.

Rauwe eieren

Eet ook geen rauwe eieren of producten die van rauwe eieren zijn gemaakt. Tiramisu kun je bijvoorbeeld het beste even laten staan, niet alleen vanwege de drank, maar ook vanwege de rauw eieren. De beslagkom uitlikken als je zwanger bent? Beter even van niet.

Vitamine A

Te veel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Als je zwanger bent mag je daarom niet meer dan 3000 mg vitamine A per dag binnenkrijgen. Laat lever en orgaanvlees daarom staan omdat deze een hoge doses bevat. Leverworst mag wel, maar liever niet meer dan één boterham per met leverworst per dag.

Groeten en fruit goed wassen

Veel van wat rauw is, mag niet gegeten worden tijdens de zwangerschap. Groente en fruit mag wel, maar was deze wel goed voordat je het gaat eten. Veel groente en fruit groeien op het land en je weet maar nooit wat er op terecht is gekomen.

Drinken

Alcohol drinken tijdens je zwangerschap is echt not done. Eén wijntje of biertje kan al schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Doe dat dus gewoon niet.

Let ook op het gebruik van cafeïne. Heb je koffie nodig om ’s morgens wakker te worden? Dat is prima, maar probeer je koffiegebruik te beperken tot maximaal 3 kopjes per dag.

Venkelthee, anijsthee en zoethoutthee kun je beter niet drinken.

Kruiden

De meeste kruiden kun je gewoon eten, maar wees beperkt met venkel, fenegriek, anijs, nieszaad, moederkruid, salie, senna, rabarber, gember, meidoorn, dong quai, basilicum, dragon en nootmuskaat.

Drop en zoethout

Drop en zoethout werken bloeddrukverhogend. Als je zwanger bent ben je daar gevoeliger voor. Eet niet al teveel drop en drink niet al teveel zoethoutthee.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: