Stoppen met de pil; dit moet je weten!

Door Marieke
Anticonceptiepil; dit gebeurt er als je stopt met de pil

Stoppen met de pil is het eerste wat je doet als je zwanger wilt worden. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je stopt met de anticonceptiepil? En hoe snel ben je daarna eigenlijk weer vruchtbaar? In dit artikel leggen wij het je uit.

Wat doet zo’n pilletje?

Voordat we uitleggen wat er in je lichaam gebeurt als je stopt met de pil, vertellen wij je eerst wat er in je lichaam gebeurt als je de pil slikt. Het is maar een minuscuul tabletje dat je dagelijks gedachteloos voor of na het tandenpoetsen inneemt. Maar onderschat niet wat het allemaal teweegbrengt in jouw lichaam. Het zorgt ervoor dat je niet zwanger kunt worden (geen 100% garantie). Er vindt geen eisprong meer plaats en je baarmoederhals wordt ondoordringbaar voor zaadcellen. Bovendien werkt de baarmoeder de innesteling van een eventueel bevruchte eicel tegen. Op 3 manieren zorgt de pil er dus voor dat je niet zwanger raakt. In de stopweek wordt het overtollige slijmvlies uitgescheiden. Dit is echter geen eisprong en de bloeding is daarom geen echte menstruatie, maar een onttrekkingsbloeding.

Als je stopt met de pil

Na het stoppen met de pil volgt er eerst een onttrekkingsbloeding. Vanaf de dag dat je normaal weer met een nieuwe strip met pillen zou beginnen, ben je pas echt gestopt met de pil en brengt je lichaam de normale hormoonhuishouding weer langzaam terug. Het duurt ongeveer een maand voordat de hormonen van de pil uit je lichaam zijn.

Met het kan ook langer duren voordat je weer een echte menstruatie hebt. Let echter wel op dat je al wel vruchtbaar kunt zijn voordat je je eerste menstruatie hebt. De eerste maanden tot een jaar kan de menstruatie nog wel onregelmatig zijn. Meestal zijn het erg lange cycli, maar het gebeurt soms ook dat je een week later weer ongesteld bent. Bij de meeste vrouwen duur het zo’n 6 tot 12 maanden voordat de cyclus weer normaal is. Sommige vrouwen zijn wat eerder, bij andere vrouwen duurt het langer dan een jaar.

Vind je het lang duren? Het kan natuurlijk nooit kwaad om een afspraak te maken bij je huisarts voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog.

Ontpillen; de bijwerkingen

Als je stopt met de pil, moet je lichaam weer hard werken om de normale hormoonhuishouding terug te brengen. En dat kun je merken. Je kunt bijwerkingen krijgen zoals:

  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Gewichtsveranderingen
  • Acné
  • Stemmingswisselingen
  • Gevoelige borsten

Wanneer kun je het beste stoppen met de pil?

Stoppen met de pil kan in principe elk moment. Toch wordt geadviseerd om een strip af te maken voordat je stopt. Tot je onttrekkingsbloeding ben je nog beschermd. Op het moment dat je aan een nieuwe strip zou moeten beginnen, begint je lichaam weer langzaam de normale cyclus over te nemen.

Foliumzuur

Stop je met de pil omdat je zwanger wilt worden? Begin dan meteen met slikken van foliumzuur (verkrijgbaar bij drogist of apotheek). Foliumzuur verkleint de kans op bijvoorbeeld een open ruggetje vroeg in de zwangerschap.

Zwanger worden

Vanaf de eerste echte menstruatie kun je in principe zwanger worden. Echter; ontpillen vraagt soms ook een enorme dosis geduld. Bij veel vrouwen kan het maanden tot een jaar duren voordat alles weer normaal is. Maak je je zorgen? Maak dan een afspraak bij je huisarts.

Lees ook: Alles wat je moet weten over foliumzuur
Lees ook: Ovulatie of eisprong: dit zijn de symptomen

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: