Geef je baby geen honing; dit is waarom!

Door Marieke
Waarom je je baby geen honing mag geven

Een beetje honing op de boterham, of je roert wat honing door de pap. Het klinkt lekker, gezond en onschuldig, maar het tegendeel is waar. Honing is helemaal niet zo onschuldig als je denkt voor baby’s onder de 1 jaar oud. Het advies luidt dan ook om kinderen jonger dan 1 jaar geen honing te geven. In honing kan de bacterie clostridium botulinum zitten, en dat is levensgevaarlijk voor een baby. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.  

Clostridium botulinum

Honing kan sporen van clostridium botulinum bevatten. Deze bacterie leeft normaal gesproken in de grond, maar kan via de pootjes van een bij in de honing terechtkomen. De bacterie maakt botuline aan, wat al in een kleine hoeveelheid giftig kan zijn. Botuline kan voedselvergiftiging veroorzaken, wat weer botulisme genoemd wordt. Bij baby’s wordt het infantiel botulisme genoemd, oftewel zuigelingenbotulisme. Deze ziekte komt maar zelden voor in Nederland, maar het is wel ontzettend gevaarlijk. Om deze reden luidt het advies; geef kinderen onder de 1 jaar oud geen honing. En ondanks dat deze ziekte maar zelden voorkomt, kun je je er toch maar beter aan houden. Better safe than sorry.

Sporen van deze bacterie in honing kunnen bij kinderen ouder dan 1 jaar en volwassenen weinig kwaad. Dit komt omdat zij een volledig ontwikkelde darmflora hebben waardoor de kans dat de bacterie het overleeft heel klein is. De darmflora van kinderen tot 1 jaar is nog niet volledig ontwikkeld waardoor de sporen van deze bacterie kunnen ontkiemen en in de darmen een gifstof kunnen produceren. Deze gifstof kan inwerken op het zenuwstelsel.

Botulisme en infantiel botulisme

Botulisme kun je oplopen door het eten van besmet voedsel. Denk dan bijvoorbeeld aan voedsel dat onjuist is ingemaakt of bewaard, zoals zelf ingemaakte groente of vlees. En het zit dus ook in honing. Bij uitzondering kun je ook botulisme oplopen door contact met dode vissen en watervogels. Deze ziekte heeft een zeer ernstig verloop en kán fataal aflopen.  

Zelf ingemaakt fruit is overigens geen probleem, omdat fruit te zuur is voor deze bacterie. Groente uit blik of pot die je in de supermarkt kunt kopen is ook geen probleem. Gooi echter bol staande blikken wel meteen weg!

Symptomen infantiel botulisme

De eerste symptomen van botulisme treden tussen de 12 en 36 uur na het eten van besmet voedsel op, maar het kan soms ook tot 8 dagen daarna nog optreden. De eerste verschijnselen van zuigelingenbotulisme bij je baby is:

  • Minder goed zien
  • Moeite met slikken
  • Verminderde eetlust
  • Obstipatie
  • Ontroostbaar huilen
  • Kwijlen
  • Sloomheid
  • Verlammingen (vaak in het gezicht)

Vertoont je baby de eerste symptomen en weet je dat hij honing heeft gegeten? Dan is het verstandig om meteen aan de bel te trekken bij de huisarts, huisartsenpost of spoedeisende hulp. Hoe eerder de behandeling kan starten, hoe kleiner de kans op ernstige complicaties is.

Bedenk echter wel dat de eerste symptomen misschien wel vrij onschuldig lijken, waardoor botulisme moeilijker te herkennen is. Als je weet dat je kindje honing heeft gegeten, vertel dat er dan ook meteen bij.

Honing tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je gewoon honing eten.

Wat als je kindje honing heeft gegeten?

De kans is klein dat een potje honing de bacterie bevat. De kans is vervolgens klein dat je baby ziek wordt. In Nederland komt deze ziekte vrijwel niet voor. Sinds het jaar 2000 zijn er slechts enkele gevallen van infantiel botulisme gemeld. Als je baby honing heeft gegeten, dan is het goed om je baby in de week daarna goed in de gaten te houden en aan de bel te trekken wanneer je de eerste symptomen ontdekt. Beter voor niets naar de huisarts dan te laat. Wanneer je er op tijd bij bent, kan het nog goed behandeld worden.

Bedenk: Better safe than sorry

Lees ook: Dol op knijpfruit? Maak het zelf!
Lees ook: De eerste hapjes van je baby

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: