Dol op knijpfruit? Maak het zelf!

Door Marieke
Knijpfruit maak je zelf

Zakjes met knijpfruit kun je kant en klaar in de supermarkt kopen. Veel baby’s en peuters zijn er dol op en ouders zijn blij dat ze hun kindje op een makkelijke en snelle manier de benodigde vitamientjes kunnen geven. Bovendien zijn fruit knijpzakjes superhandig om mee te nemen wanneer je een uitstapje maakt of op vakantie gaat. Echter, de kant en klare knijpfruitjes uit de supermarkt zijn behoorlijk prijzig en lang niet altijd zo gezond. Is je kindje dol op knijpfruit? Maak het dan zelf! Makkelijk, goedkoper en duurzaam. Hoe je dat precies doet en wat je ervoor nodig hebt, lees je in dit artikel.

Toegevoegde suikers

Knijpfruit zakjes uit de supermarkt kunnen toegevoegde suikers bevatten. Wanneer je een verpakking in de supermarkt koopt, let er dan op dat er ‘zonder toegevoegde suikers’ of iets dergelijks op vermeld staat. Daarbij bevatten zakjes knijpfruit een stuk minder vitamines doordat het fruit verhit wordt. Ook wordt de smaak door het verhitten minder sterk. Voor de smaakontwikkeling is het juist belangrijk dat een baby pure smaken aangeboden krijgt.

Lees ook: De eerste hapjes van je baby

Herbruikbare knijpzakjes

Het knijpfruit uit de supermarkt is handig, maar het zorgt voor een flinke berg afval. Gelukkig zijn er herbruikbare knijpzakjes verkrijgbaar die je zelf kunt vullen. Wanneer het zakje leeg is, kun je het afwassen om het vervolgens weer opnieuw te vullen. Een dergelijk zakje kun je vaak zo’n 30 tot 50 keer hergebruiken voordat het niet meer bruikbaar is. Er zijn soorten zakjes die ook in de vaatwasmachine mogen waardoor je deze zeer makkelijk kunt schoonmaken. Ook invriezen behoort tot de mogelijkheden. Een knijpzakje kun je niet alleen vullen met gepureerd fruit, maar ook bijvoorbeeld met een groentehapje of yoghurt. Let er bij aanschaf wel op dat de herbruikbare knijpzakjes vrij zijn van schadelijke stoffen.

Merken herbruikbare knijpzakjes

Er zijn een aantal populaire merken die herbruikbare knijpfruit zakjes op de markt heeft gebracht.

 1. Squiz hervulbare knijpzakjes
 2. Nom Nom Kids herbruikbare knijpzakjes
 3. DoddleBag knijpzakjes
 4. Gear 3000 hervulbare knijpzakjes

Recepten

Hieronder delen we nog een aantal recepten waar je de hervulbare knijpzakjes zelf mee kunt vullen.

Banaan-kiwi

 • 1 banaan
 • 1 kiwi

Pureer de banaan en de kiwi in de blender en vul de knijpzakjes met dit mengsel.

Herfstsoep

 • Halve flespompoen
 • 1 zoete aardappel

Schil de groente en verwijder de pompoenpitten uit de pompoen. Snijd de pompoen en de zoete aardappel in stukjes. Kook de groenten totdat het gaar is. Pureer de zoete aardappel en de pompoen in de blender. Eventueel kun je nog een beetje room toevoegen. Vul een aantal knijpzakjes met dit groentemengsel. Voeg eventueel ook een wortel of een appeltje toe aan dit recept.

Appel, wortel en aardbeien smoothie

 • 1 appel
 • stuk of 10 aardbeien (mag ook diepvriesaardbeien zijn)
 • 1 kleine wortel

Schil de appel en snijd deze in klein stukjes. Schil de wortel en snijd deze in kleine stukjes. Kook de wortel totdat deze gaar is. Pureer alle ingrediënten in de blender, voeg eventueel wat water toe wanneer het te dik is. Serveer de smoothie in een herbruikbaar knijpzakje.

Ontbijtsmoothie

 • 50 gram mango
 • 1 banaan
 • 30 gram havermout
 • 150 ml melk

Pureer alle ingrediënten in de blender en serveer in een herbruikbaar knijpzakje. Dit drinkontbijtje kun je prima de dag ervoor klaarmaken en in de koelkast bewaren. Handig op drukke dagen wanneer je niet zoveel tijd hebt om een uitgebreid ontbijtje klaar te maken.

Groente smoothie

 • 2 kiwi’s
 • 2 appels
 • handvol spinazie
 • Een stuk komkommer

Schil het fruit en de komkommer en snijd in stukjes. Pureer het fruit en de groenten in de blender. Je kunt water of melk toevoegen wanneer je het wat dunner wilt hebben. Serveer de groene smoothie in een hervulbaar knijpzakje.

Lees ook: Veilig barbecueën met kinderen; 8 tips
Lees ook: Gourmetten met kinderen; 6 tips

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: