Voor veel ouders is het weer een mijlpaal; de eerste hapjes van je baby. Maar wanneer mag je je baby precies de eerste hapjes geven? En wat voor voedsel mag je je baby dan geven, of wat juist niet? In dit artikel leggen we het je allemaal uit.
Wanneer mag je beginnen met de eerste hapjes?
Als een baby tussen de 4 en de 6 maanden oud is, mag je beginnen met de eerste hapjes. Op dat moment zijn de hapjes nog geen vervanging van borstvoeding of flesvoeding. Het doel van deze eerste hapjes is om je baby te laten wennen aan de texturen van ander voedsel en aan de smaak, maar ook om te leren eten van een lepeltje. Deze eerste hapjes worden ook wel oefenhapjes genoemd.
Je mag je baby niet eerder dan 4 maanden vast voedsel geven, het spijsverteringskanaal is nog niet eerder klaar voor vast voedsel. Later dan 6 maanden beginnen met vast voedsel is ook niet verstandig. Het is dan mogelijk dat een baby lastig kan wennen aan de verschillende smaken en texturen van vast voedsel en het daardoor een wat moeilijkere eter wordt.
Als je baby een maand of 8 is, dan heeft het meer behoefte aan vast voedsel en kun je langzaamaan de fles- of borstvoeding vervangen door vaste maaltijden. Volg hierin het advies van het consultatiebureau.
Welk voedsel mag je geven als eerste oefenhapjes?
Puur en simpel; dat is het belangrijkste wat geldt bij de eerste oefenhapjes. Kies voor gepureerd fruit als banaan, peer, appel of mango. Als je kiest voor groenten, dan zijn zachtsmakende groenten als bloemkool, wortel of broccoli prima om mee te beginnen.
Geef je baby pure groente- of fruitsoorten. Voeg er geen suiker of zout aan toe. Let er ook op dat je goed alle schillen, velletjes en pitjes verwijdert voordat je het fruit pureert.
Dezelfde hapjes en losse smaken
Laat je kindje om te beginnen losse smaken proeven. Dat betekent dat je de verschillende fruitsoorten of groentesoorten niet met elkaar mengt. Daarnaast is het verstandig om je kind een paar dagen achter elkaar hetzelfde te geven. Zo leert je kindje de smaak te herkennen en te waarderen. Gemiddeld moet een baby zo’n 10 tot 15 keer dezelfde smaak proeven voordat hij aan de smaak gewend is.
Hapjes uitspugen?
Als je net begint met het geven van de eerste hapjes, dan is het niet zo gek als je baby de eerste hapjes uitspuugt. Het is ook allemaal nog nieuw en je baby moet er echt aan wennen. Het is ook niet erg, het zijn namelijk extra hapjes die je baby krijgt. Hij heeft het niet nodig voor de groei en ontwikkeling. In de meeste gevallen komt het vanzelf goed, na een tijdje oefenen zal je baby zijn hapjes met smaak opeten.
Hoeveel hapjes mag je geven?
Een paar hapjes is genoeg, het hoeven echt niet meer dan een handjevol hapjes te zijn. Het hoeft ook niet elke dag, een keer of 3 per week is ook prima. Dit bouw je steeds verder op, tot het moment dat de melkvoeding wordt vervangen door vaste hapjes, als je baby zo’n 8 maanden is.
Lees ook: Wat je beter niet kunt eten als je zwanger bent
Wat mag je je baby nog niet geven?
- Zuivelproducten: borstvoeding of flesvoeding is de belangrijkste melkbron voor kinderen tot 1 jaar. Geef tot zijn eerste levensjaar daarnaast geen zuivelproducten aan je baby.
- Honing: In honing kan bacteriën zitten die een kindje erg ziek maken. Geef je baby tot zijn eerste verjaardag geen honing.
- Rauw vlees, vis of eieren: in rauwe producten kunnen bacteriën zitten. En daar is een baby nog erg gevoelig voor.
- Zout: Te veel zout is voor niemand goed, maar omdat de nieren van een baby nog niet goed ontwikkeld zijn, is zout voor een baby niet goed. Pas daarom op met producten die (veel) zout bevatten. Let op: smeerkaas en gewone kaas bevatten ook veel zout.
- Suiker: Geef je baby zo min mogelijk zoete producten.
- Vitamine A: Lever bijvoorbeeld bevat veel vitamine A. Te veel aan vitamine A kan hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid of duizeligheid veroorzaken.
Volg altijd het advies van bijvoorbeeld het consultatiebureau
Bovenstaande richtlijnen zijn algemene richtlijnen. Maar niet elke baby is natuurlijk hetzelfde. Het kan natuurlijk zo zijn dat je baby bijvoorbeeld een allergie heeft en dat je andere adviezen van bijvoorbeeld het consultatiebureau hebt gekregen. Volg altijd deze persoonlijke adviezen op.
Lees ook: Doorkomende tandjes; dit kun je er aan doen!
Lees ook: Vitamine C; waarom is het zo belangrijk