Een goed en veilig gebruik van de Maxi-Cosi

Door Marieke
Maxi-Cosi; hier let je op voor een veilig gebruk

Merkverwatering; Maxi-Cosi is daar een goed voorbeeld van. Maxi-Cosi is eigenlijk een merk van een autostoeltje, maar het merk is zo populair, dat dit soort autostoeltjes “Maxi-Cosi” wordt genoemd, ongeacht welk merk autostoel je in handen hebt. Een Maxi-Cosi wordt gebruikt om baby’s in de auto te vervoeren. In dit artikel vertellen we je meer over de Maxi-Cosi. Maar ook over een veilig gebruik van dit autostoeltje en hoelang een baby in een Maxi-Cosi mag liggen.

Voor wie is een Maxi-Cosi bedoeld?

Een Maxi-Cosi valt in de groep 0+ stoeltjes en is bedoeld voor baby’s van ongeveer 0 – 12 maanden, maar dit is een beetje afhankelijk van de lengte en het gewicht van de baby. Als richtlijn wordt een gewicht tot 13 kilo gehanteerd en een lengte van 40 tot 85 cm. Meteen na de geboorte kan en mag een baby al veilig in dit autostoeltje worden vervoerd, vastgezet in de gordel van het autostoeltje. Een dergelijk baby-autostoeltje plaats je altijd achterstevoren in de auto zodat hij tegen de rijrichting in ligt, dat is de meeste veilige manier om je baby te vervoeren. Als je kindje 18 maanden is, dan mag het met de rijrichting mee worden vervoerd.

Voor echt jonge baby’s zit er vaak nog een verkleiner/kussentje bij, voor extra comfort.

Hoe lang mag je baby in een Maxi-Cosi liggen?

Het klinkt allemaal relaxed, je zou zelf ook wel in zo’n stoeltje willen liggen als je je baby er zo heerlijk in ziet slapen. Maar, bewegingsvrijheid heeft je baby niet. Net als jij heeft je baby ook voldoende beweging nodig. Als je baby lange tijd in één houding zit, dan krijgt het niet de mogelijkheid om zijn motoriek en spieren te ontwikkelen. Daarbij is de kans groot dat de baby een verkeerde lichaamshouding ontwikkelt. Bovendien heeft het ook kans op afplatting van het hoofdje. Daarom is het van belang om je goed aan het advies te houden. Het advies luidt om je baby niet langer dan 2 uur achter elkaar in een autostoel te laten liggen.

Lees ook: Wikkeldeken of voetenzak: welke kies je?

Als onderdeel van de kinderwagen

Tegenwoordig kun je bij je kinderwagen speciale adapters aanschaffen. Daardoor is het ook mogelijk om de Maxi-Cosi op het onderstel van de kinderwagen te klikken. Ideaal! Je neemt de Maxi-Cosi toch al mee in de auto. En zo hoef je alleen nog het onderstel in je auto te leggen en kost het je veel minder ruimte.

Toch; als je bijvoorbeeld gaat winkelen, is het veel verstandiger om de complete kinderwagen mee te nemen en je baby van de autostoel over te leggen in de kinderwagen. Hoe korter het liggen in de autostoel duurt, hoe beter is voor je baby en een goede ontwikkeling van de motoriek is.

Maar wat als ik op vakantie ga en een autorit van 10 uur voor de boeg heb? Als het een enkele keer gebeurt dat je kindje langer dan 2 uur in de Maxi-Cosi ligt, is dat niet meteen schadelijk. Het is dan wel verstandig om minimaal elke 2 uur een poosje te stoppen en je kindje dan ook uit het autostoeltje te halen. Neem een groot (picknick)kleed mee en laat je baby daar vrij op bewegen. Jij vindt het toch ook fijn om na een tijdje in de auto je benen te strekken en een rondje te lopen?

Veiligheid boven alles

Een Maxi-Cosi heb je niet voor niets en het is natuurlijk aantrekkelijk om er één tweedehands te kopen. De tip is wel om er alleen één te kopen waarvan je zeker weet dat er geen ongeval mee heeft plaatsgevonden! Een autostoeltje kan er aan de buitenkant misschien nog onbeschadigd uit zien, maar je weet maar nooit welke klap zo’n stoeltje te verduren heeft gehad. Ben je zelf betrokken bij een ongeluk? Dan is het verstandig om het stoeltje meteen te vervangen.

Nog even op een rijtje voor een veilig gebruik

  • Laat je kindje niet langer dan 2 uur achter elkaar in de Maxi-Cosi liggen
  • Een langere autorit? Haal je baby er zeker een kwartier uit om even vrij te bewegen.
  • Een Maxi-Cosi plaats je tegen de rijrichting in
  • Je mag een Maxi-Cosi tegen de rijrichting in op de voorstoel plaatsen, maar schakel dan wel de airbag uit.
  • In de auto kun je een dikke winterjas beter uittrekken en een dekentje over je baby heen leggen.
  • Gebruik een Maxi-Cosi alleen waar het voor bedoeld is (als autostoeltje). Gebruik het thuis niet als stoeltje.
  • En … vergeet de deur niet op kinderslot te zetten.

Lees ook: De beste 5 kinderwagens
Lees ook: Knuffelen met je baby; fijn, maar ook goed voor de ontwikkeling

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: