Alles over een speeltoestel voor in de tuin

Door danny
Alles over een speeltoestel voor in de tuin

Of je nu ouder of grootouder bent: het hebben van een speeltoestel in de tuin kan heel aantrekkelijk zijn. De voordelen van eigen speeltoestellen zijn dan ook groot. Misschien overweeg je zelf om een of meerdere speeltoestellen aan te schaffen. Maar waar moet je dan beginnen? Welke verschillende soorten speeltoestellen zijn er? En wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een eigen speeltoestel? In dit artikel krijg je antwoord op al deze vragen: het speeltoestel voor in de tuin staat namelijk centraal op deze pagina.

Verschillende soorten speeltoestellen

Speeltoestellen zijn er in verschillende soorten, maten en prijscategorieën. Dit is fijn, want zo is de kans groot dat er een speeltoestel is dat voldoet aan al jouw wensen en eisen. Een speeltoestel bestaat vaak uit de volgende elementen: 

 • Huisje Vrijwel alle speeltoestellen bevatten een klein huisje. Dit huisje kan op poten zijn, maar het is ook mogelijk dat het zich op de grond bevindt. Kinderen vinden het fijn om in een huisje te spelen vanwege de beschutting en vanwege de vele speelmogelijkheden die het biedt. 
 • Trap Bevindt het huisje zich op hoogte dan is een trap noodzakelijk. Dit kan een laddertje zijn, maar ook een eigen klimbaan. Of beide elementen gecombineerd. 
 • Schommel De schommel mag natuurlijk niet ontbreken. Een echte klassieker!
 • Glijbaan Tot slot is ook de glijbaan populair. Voor de allerjongste kinderen, maar ook iets oudere kinderen vermaken zich er vaak prima mee. Natuurlijk door er van af te glijden, maar ook door te onderzoeken hoe snel een bal rolt als je deze van de glijbaan laat gaan. 

Speeltoestellen zijn vaak modulair. Dit betekent dat je er losse elementen aan vast kunt maken. Zo kan je zelf het speeltoestel samenstellen dat past bij de wensen van jou en je kinderen. Ook de materialen variëren, waarbij kunststof en hout de materialen zijn die het vaakst worden gebruikt. Wil je weten wat een eigen speeltoestel kost? Dan moet je rekening houden met minimaal € 500, maar een speeltoestel dat meer dan € 2.000 kost is zeker geen uitzondering.

De voordelen van een eigen speeltoestel

Aan een eigen speeltoestel zijn vele voordelen verbonden. De belangrijkste voordelen zijn: 

 • Voordeel 1: veilig en beschut Een speeltoestel in je eigen tuin is veilig en beschut. Je hoeft niet bang te zijn voor overlast van te grote kinderen of andere mensen. Bovendien kunnen je kinderen niet weglopen, wat bij een openbare speeltuin vaak wel mogelijk is. 
 • Voordeel 2: eigen plekje Een eigen speeltoestel is voor kinderen echt een eigen plekje. Dit biedt geborgenheid en maakt dat je kind zich er veilig voelt. Daarbij is het ook gemakkelijk dat je los speelgoed gewoon kunt laten liggen en niet telkens hoeft op te ruimen. 
 • Voordeel 3: in het zicht Wil jij ondertussen iets anders doen dan spelen met je kind? Zoals het huishouden of even snel nog vanuit huis werken? Dan is een eigen speeltoestel ideaal. Je kind kan fijn spelen, terwijl jij tijdens jouw activiteiten een oogje in het zeil kunt houden. 
 • Voordeel 4: vriendjes uitnodigen Een speeltoestel is natuurlijk niet alleen leuk voor je eigen kinderen. Ook vriendjes kunnen er van genieten. Vind je het leuk om veel kinderen over de vloer te hebben? Neem dan vooral een eigen speeltoestel. 
 • Voordeel 5: gaat generaties lang mee Last but not least: een speeltoestel gaat vaak jaren mee. Hierdoor kunnen vaak meerdere generaties met hetzelfde speeltoestel spelen.
De nadelen van een eigen speeltoestel

De nadelen van een eigen speeltoestel

Aan een eigen speeltoestel zijn vanzelfsprekend ook nadelen verbonden. Het is goed om hier rekening mee te houden bij aanschaf: 

 • Nadeel 1: moeilijker samenspelen Voordeel van een openbare speeltuin is dat er vaak ook andere kindjes spelen. Hier kan jouw kindje mee samen spelen en eventueel zelfs nieuwe vriendjes maken. Of afkijken wat leuke manieren zijn om te spelen. Dit heb je niet in je eigen tuin: andere kinderen zal je altijd moeten uitnodigen. 
 • Nadeel 2: neemt veel ruimte in beslag Een speeltoestel is vaak groot en past daardoor niet in alle tuinen. En als het al in je tuin past dan vinden mensen het vaak niet het fijn als het toestel de hele tuin in beslag neemt.
 • Nadeel 3: kosten De kosten zijn vanzelfsprekend ook een belangrijk nadeel. Daar waar je een spelletje vaak wel voor een paar euro kunt komen, liggen de kosten bij een speeltoestel aanzienlijk hoger. 
 • Nadeel 4: staat er ook als er niet gespeeld wordt Je kind speelt natuurlijk niet altijd in de tuin. Sterker nog: het grootste deel van de tijd zal niet met het speeltoestel gespeeld worden. Ook als er niet met het speeltoestel gespeeld wordt staat het er en kijk je er tegenaan. 
 • Nadeel 5: beperkte afwisseling Een belangrijk voordeel van een speeltoestel is dat het jaren meegaat. Mogelijk is dit ook een nadeel. De afwisseling in speelmogelijkheden is hierdoor namelijk beperkt. 

Kenmerken van het speeltoestel

Voor veel ouders en grootouders wegen de voordelen van een eigen speeltoestel voor in de tuin op tegen de nadelen. Zij gaan dan ook over tot aanschaf van een eigen speeltoestel. Het is belangrijk dat je vooraf goed onderzoekt wat jij belangrijk vindt aan een speeltoestel. Moet het bijvoorbeeld beperkt in omvang zijn? Of wil je je strikt aan een budget houden? Vervolgens kan je naar een winkel gaan die gespecialiseerd is in de verkoop van speeltoestellen. Hier ontvang je vaak het beste advies over het speeltoestel dat het beste past in jouw situatie. Daarbij kan je ook advies krijgen over de installatie en montage van het speeltoestel. In veel gevallen kan je er voor kiezen om dit zelf te doen, maar je kunt dit ook uitbesteden.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: