Afgeplat hoofdje; zo kun je het voorkomen

Door Marieke
Afgeplat hoofdje voorkomen? Zo doe je dat!

In de eerste maanden kan een baby zich nog niet omdraaien. Daarom ligt een baby tijdens de eerste maanden veel op zijn achterhoofd. Omdat de schedel nog zacht is, kan het gebeuren dat er een afplatting van de schedel ontstaat. Dat kan in veel gevallen voorkomen worden. In dit artikel vertellen wij je wat de gevolgen van een afgeplat hoofdje kunnen zijn en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Voorkeurshouding

We krijgen het advies om de baby op hun rug te laten slapen om daarmee de kans op wiegendood te verkleinen. Maar doordat het schedeltje van een baby’tje nog relatief zacht is, is de kans op afplatting groot. Daarbij hebben veel baby’s een voorkeurshouding, waardoor ze dus graag met hun hoofdje naar links, naar rechts of juist recht slapen. Er is sprake van een voorkeurshouding wanneer een baby meer dan 75% van de tijd met zijn hoofdje dezelfde kant op ligt.

Een voorkeurshouding kan ook ontstaan doordat er lichamelijke problemen zijn, met bijvoorbeeld de spieren of de wervelkolom. Ook kan het zijn dat de baby het fijn vindt om bijvoorbeeld naar het licht te kijken of een ander interessant voorwerp.

Niet schadelijk

Een afplatting van het hoofdje is niet schadelijk voor de hersenen of ontwikkeling van je baby. Vaak is het cosmetisch, een asymmetrisch hoofdje is niet zo mooi als je zou willen voor je baby. Een hardnekkige voorkeurshouding kan dan wel weer voor problemen zorgen; zo kunnen de spieren aan één kant verkrampt raken.

Bij de meeste kinderen komt een afplatting van het hoofdje vanzelf weer goed. Zeker als je aan de slag gaat met de tips die wij hieronder geven. Blijf je kindje een voorkeurshouding houden? Dan is het verstandig om dit even te bespreken op het consultatiebureau. Zij kunnen je als het nodig is doorsturen naar een kinderfysiotherapeut. De fysiotherapeut kan beoordelen of de voorkeurshouding een lichamelijke oorzaak heeft. Zij kan jou ook adviseren en ondersteunen als de voorkeurshouding moeilijk te corrigeren is.

Tips om afplatting te voorkomen

Merk je dat je baby een voorkeurshouding heeft? Onderneem dan direct actie. Hoe langer je wacht, hoe erger het wordt en dat wil je voorkomen. Wij geven je een aantal tips wat je kunt doen als je baby een voorkeurshouding ontwikkelt.

Tip 1 | Hoofdje omdraaien

Als je ziet dat je kindje slaapt en je ziet dat het in zijn voorkeurshouding ligt, dan kun je het hoofdje van slaaprichting veranderen.

Tip 2 | Op de buik laten spelen

Het is goed voor een baby om de nekspieren te trainen. Daarvoor kun je je baby een paar keer per dag een paar minuten op het buikje laten spelen. Doe dit wel onder toezicht. Dit kan al vanaf dat de baby een paar dagen oud is. Geleidelijk aan kunnen deze periodes van buikligging langer worden gemaakt. En als je baby op de buik ligt, ligt het een tijdje niet op zijn achterhoofdje.  

Tip 3 | Wissel van houding tijdens het voeden

Niet alleen je baby heeft vaak een voorkeurshouding, ook jij kan een voorkeurshouding ontwikkelen bijvoorbeeld tijdens het voeden. Probeer dit te voorkomen door niet steeds je kindje in dezelfde houding te voeden, maar deze houding steeds af te wisselen. Bij borstvoeding wordt dit vaak al automatisch gedaan doordat een baby afwisselend aan de linker- of de rechterborst drinkt, maar let hier ook op als je flesvoeding geeft.

Tip 4 | Wissel van houding tijdens het verzorgen

De ene ouder vindt het fijn om de baby recht voor zich op de verschoningskussen neer te leggen, met de voetjes naar zich toe. De andere ouder vindt het juist fijn als de baby opzij ligt, ofwel links, ofwel rechts. Merk je dat je kindje een voorkeurshouding ontwikkelt, laat dan jouw voorkeurspositie even achterwege en leg je kindje steeds weer afwisselend op een andere manier op de commode (dus niet in de voorkeurshouding) tijdens het verschonen of aankleden.

Tip 5 | Tijdens het spelen

Tijdens het spelen kun je je baby afleiden van de voorkeurshouding door speelgoed precies aan de andere kant op te hangen. Als je baby een voorkeurshouding naar rechts heeft, dan kun je de boxmobiel of babygym juist aan de linkerkant ophangen. Zorg er dan ook voor dat er geen speelgoed aan de voorkeurskant ligt. Maak die kant zo saai mogelijk.

Tip 6 | Laat je baby bij jouw op schoot slapen

Als je baby net geboren is, dan vind je het vast fijn om veel met je baby op de buik/borst te liggen. Dus ga ’s avonds lekker op de bank liggen met je baby op schoot en laat je baby lekker op je schoot in slaap vallen. Daarmee voorkom je dat er druk op het achterhoofdje wordt gelegd.

Tip 7 | Dragen

Een andere manier om je baby even niet op zijn achterhoofdje te laten liggen is door je baby te dragen in een draagdoek. Dus ga je een boodschapje doen? Neem je baby dan eens in de draagdoek mee in plaats van in de kinderwagen.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: