Opeens zie je ze op de handen of voeten van je kind: wratjes. Geen zorgen, de meeste kinderen krijgen vroeg of laat een keer te maken met wratten. Er zijn verschillende soorten wratten met elk hun eigen kenmerken. In dit artikel vertellen wij je alles over wratjes, hoe je ze het beste zo veel mogelijk kunt voorkomen en hoe je een wratje het beste kunt behandelen.
Wat is een wrat?
Wratten zijn knobbeltjes op de huid die ruw en hard aanvoelen. Ze komen vooral voor op de handen of onderaan de voeten. Door het lopen kan de wrat in het eelt worden gedrukt en daardoor kunnen voetwratten pijn doen tijdens het staan of lopen.
Een gladde wrat is glad en vlak en maar een paar millimeter groot. Een gladde wrat komt met name voor in het gezicht en op de armen en benen. Daarnaast heb je ook nog de waterwrat. Een waterwrat is klein, glad en heeft een bolle vorm. Deze bultjes zijn doorschijnend en zijn wit van kleur, met in het midden een pitje waar vocht in zit.
Hoe ontstaan wratten?
Hoewel een wratje er niet echt fijn uitziet, zijn ze gelukkig niet gevaarlijk. Een wrat wordt veroorzaakt door een virus; het humaan papilloma-virus. Dit virus wordt voornamelijk verspreidt in gemeenschappelijke ruimtes zoals het zwembad, de doucheruimte bij een sportzaal of in de sportzaal zelf. Veel kinderen raken besmet als ze op zwemles zitten, maar ook op andere plekken en momenten kan je kindje besmet raken met dit virus.
Een waterwrat wordt niet veroorzaakt door het humaan papilloma-virus, maar door het Molluscipox-virus.
Wratjes ontstaan 3 tot 6 maanden nadat de huid in contact is geweest met dit virus. Wratten zijn besmettelijk, als je kindje eenmaal één wratje heeft, kan het zomaar gebeuren dat er al snel een groepje wratjes ontstaan. Peuteren aan een wrat kan ook voor verdere verspreiding zorgen.
Lees ook: Aarsmaden; alles wat je moet weten over deze wormpjes
Hoe kun je wratten voorkomen?
Het is niet bekend waarom het ene kind wel en het andere kind geen wratten krijgt. Ook is niet goed duidelijk hoe wratten zijn te voorkomen. Toch kun je een aantal maatregelen nemen om de kans op wratten te verkleinen. Het is altijd verstandig om (zoveel mogelijk) schoeisel te dragen in openbare ruimtes als het zwembad of de gymzaal. Daarnaast is het verstandig om je kind uit te leggen dat hij niet aan te wrat mag peuteren, omdat een wrat besmettelijk is en er daardoor meer worden.
Hoe verdwijnt de wrat weer?
Een wrat kan gelukkig geen kwaad. In principe verdwijnt de wrat na 1 à 2 jaar vanzelf weer, zonder dat het blijvende littekens achterlaat. Doorgaans heeft een kind ook geen pijn aan een wrat. Als de wrat aan de onderkant van de voet zit, kan een wrat wel pijnlijk zijn tijdens het staan of lopen. Wanneer je kind er echt last van heeft, kun je naar de huisarts om de wrat(ten) te behandelen. Zo kan de huisarts de wrat aanstippen met (afhankelijk van de soort wrat) stikstof, een salicylzuurzalf of met het middel MCA/TCA. Ook zijn er bij de drogist of apotheek zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die de wrat laten verdwijnen. Maar laat je je hier eerst wel goed over informeren door de apotheker.
Lees ook: Wat te doen bij een bloedneus bij kinderen?
Lees ook: Last van een jeukende muggenbult? Tips om jeuk te verlichten