Loslaten: proces naar zelfstandigheid

Door Marieke
Loslaten; een proces naar zelfstandigheid

Loslaten: het eerste moment waarop je je kind moet loslaten is vlak na de geboorte bij het doorknippen van de navelstreng. Veel ouders denken er waarschijnlijk niet over na dat dat moment het eerste moment is van ‘loslaten’.

Vele moment van loslaten

Vele momenten van loslaten zullen nog volgen. Tijdens het kraambezoek willen familieleden je baby vasthouden, maar eigenlijk wil jij zelf je baby niet afstaan. Al na een week of 10 gaat je baby voor het eerst naar het kinderdagverblijf en ga jij weer naar huis of naar je werk. Loslaten. Een nachtje logeren bij opa en oma volgt spoedig. Voor het eerst naar de kleuterschool, voor het eerst alleen naar school, voor het eerst alleen boodschappen doen, een paar dagen op kamp, voor het eerst naar de middelbare school totdat je kind het huis uit gaat. Loslaten. Veel ouders hebben er maar moeite mee, terwijl het zó goed is voor je kind. In dit artikel geven wij wat tips.

Op weg naar zelfstandigheid

Loslaten is een moment waarop jij erop moet vertrouwen dat een ander de verantwoordelijkheid van jou overneemt. Of het moment dat jij erop moet vertrouwen dat je kind de verantwoordelijkheid zelf kan nemen. En dat is lastig omdat daar niet één richtlijn voor te geven is, maar voor elk kind weer anders is. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de zelfstandigheid van een kind, de concentratie, de motorische vaardigheden, en zo zijn er nog veel meer factoren op te noemen. Ook externe factoren spelen daarbij een rol. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je kind alleen naar school mag. Woon je niet zover bij school vandaan en hoef je geen drukke weg over te steken, dan kan een kind al veel sneller alleen naar school, dan wanneer je een paar keer een erg drukke weg moet oversteken.

Waarom is loslaten zo belangrijk?

Kinderen willen zich ontwikkelen. Ze hebben de ruimte nodig om nieuwe dingen te leren en te ervaren. Opvoeden is dus eigenlijk stukje bij beetje loslaten. Door je kind los te laten bied jij je kind ruimte om te groeien, geef jij je kind zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel. Loslaten is voor velen echter het moeilijkste stukje van het ouderschap. Houd voor ogen dat het uiteindelijke doel van de opvoeding de zelfstandigheid van je kind is. Zelfstandig worden is een proces dat al bij de geboorte begint. Bij het leren van elke nieuwe vaardigheid doorloopt een kind 4 stapjes:

  1. Een voorbeeld zien
  2. Samen doen
  3. Alleen proberen
  4. Zelfstandig doen

Jij bent het voorbeeld voor je kind en goed voorbeeld doet goed volgen. En jij helpt net zolang totdat je kind het zelfstandig kan. Zodra jij merkt dat een kind het zelfstandig kan, komt het moment van loslaten. Bijvoorbeeld: jij ziet dat je kind goed kan fietsen en jij weet dat je kind de weg naar school prima zelf weet. Bovendien heb jij gezien dat je kind zich goed aan de verkeersregels houdt. Jullie zijn immers al heel wat keren samen naar school gefietst om dat allemaal te oefenen. Dan komt het moment dat jij thuis blijft en je kind alleen naar school mag fietsen.

Bezorgd. En nu?

Jij bent bezorgd. Je wilt je kind beschermen. Het liefst wil je zo’n 10 meter achter je kind aanfietsen, of naar school bellen of je kind wel veilig is aangekomen. En dat is normaal. En dat mag ook. Je mag bezorgd zijn, maar als je te veel bezorgd bent en dit ook uit naar je kind, kan je kind er ook last van krijgen. Het kan ervoor zorgen dat je kind niet voldoende verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelt en belemmerd wordt op weg naar zelfstandigheid. Waak ervoor om je eigen gevoel op je kind te projecteren. We zetten nog een aantal adviezen op een rijtje:

  • Probeer je bezorgdheid niet te projecteren op je kind.
  • Let ten allen tijde op de veiligheid. Een klein kindje alleen laten spelen bij een vijver zonder dat het kan zwemmen heeft niets te maken met loslaten.
  • Je kind mag fouten maken. Een kind leert door vallen en opstaan. Troost je kind als het ‘valt’, maar je hoeft het niet voor je kind op te lossen of uit handen te nemen.  
  • Probeer niet alles te controleren. Of doe het desnoods zonder dat je kindje het door heeft.
  • Kijk goed naar je kind: je kind loslaten is goed voor de ontwikkeling, maar probeer ook weer niet té snel los te laten. Laat los zodra je kind eraan toe is en jij ziet dat het de verantwoordelijkheid kan dragen en op de veiligheid (van bijvoorbeeld het verkeer) kan letten.

‘Liefde’ is graag bij elkaar willen zijn.
‘Echte liefde’ is kunnen loslaten…

Lees ook: Praten over school: zo vertelt je kind meer over zijn schooldag

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: