Zwangerschapskalender week 4

Door Marieke
Week 4

De bent nu in week 4 van je zwangerschap en nu weet je echt zeker dat je zwanger bent. Je bent niet ongesteld geworden en de zwangerschapstest is positief. Een positieve zwangerschapstest is altijd juist, deze kan het niet fout hebben. Gefeliciteerd! Nu kunnen jullie samen genieten van het feit dat jullie een kindje verwachten. De meesten onder ons zullen nog eventjes wachten met het naar buiten brengen van het nieuws. Hoe lang lukt het jullie om het stil te houden?

Week 4: dag 28 tot dag 35

Lengte van de baby: 1 mm – zo groot als een maanzaadje
Gewicht van de baby: 0 gram

Ontwikkeling van de baby in week 4

Het embryo heeft zijn plekje gevonden in de baarmoeder en ontwikkelt zich in een hoog tempo. Deze embryo bestaat uit 3 lagen. De buitenste laag vormt het haar, de huid, de ogen en het zenuwstelsels. De middelste laag groeit uit tot de botten, het hard, spieren, nieren en geslachtsorganen en de binnenste laag vormt onder andere de lever en de longen.

De dooierzak, het deel dat zich later zal ontwikkelen tot de placenta, produceert het zwangerschapshormoon hCG. Hierdoor weet je lichaam dat het geen nieuwe eicellen hoeft aan te maken en dat het baarmoederslijmvlies intact blijft. Tussen de 7 en 12 weken bereikt dit hormoon zijn piek.

Nu nog voorziet de dooierzak de embryo van voedingsstoffen. In week 12 zal de dooierzak oplossen en zal de placenta het overnemen.

Jij in week vier van de zwangerschap

Jij maakt diverse hormonen aan. Het hCG hormoon zorgt ervoor dat je lichaam weet dat je geen nieuwe eicellen hoeft aan te maken en dat de baarmoederslijmvlies intact blijft en daardoor de menstruatie stopt. Oestrogeen zorgt voor de ontwikkeling van je bloedvaten, de groei van de baarmoeder en de ontwikkeling van de melkproducerende klieren in je borsten. En progestreron zorgt ervoor dat je baarmoeder niet teveel samentrekt.

Op het moment dat je overtijd bent kun je een zwangerschapstest doen. Gebruik hiervoor je ochtendurine. Je ochtendurine bevat de hoogste concentratie hCG en daarom is op dat moment de kans het grootst dat je een positieve test in handen hebt. De eerste weken verdubbelt hCG elke 2 à 3 dagen. Mocht je een negatieve test in handen hebben en je denkt toch dat je zwanger bent, doe dan 2 à 3 dagen later nog eens een test.

Symptomen en klachten in week 4

Het hCG hormoon is onmisbaar als je zwanger bent. Helaas zorgt het hormoon ook voor diverse nare zwangerschapskwaaltjes.

Vermoeidheid

hCG kan voor vermoeidheid zorgen. Daarnaast kost het maken van een baby in je buik ook veel energie. Geef toe aan je vermoeidheid en doe eens een middagdutje mocht dat mogelijk zijn en ga op tijd naar bed. Je hebt de rust hard nodig.

Misselijkheid

Door de plotselinge toename van het hCG hormoon word je misselijk. Er zijn heel wat vrouwen die vanaf dit moment elke ochtend boven het toilet hangen. Tip: Laat je partner je ontbijtje op bed brengen. Als je wat in je maag hebt voordat je uit bed stapt kan dat helpen tegen de misselijkheid.

Gelukkig zijn er ook vrouwen die helemaal geen last hebben van de misselijkheid.

Vaker plassen

Moet je steeds ’s nachts uit bed omdat je moet plassen terwijl je anders nooit daarvoor uit bed hoefde? Vaker plassen is ook een van de eerste kenmerken dat je zwanger bent. En hoewel veel kwaaltjes minder worden gedurende de zwangerschap, helaas is dat bij deze niet zo. Vooral in het derde trimester zul je vaak een bezoek aan het toilet brengen.

Gevoelige borsten

De hormonen zorgen ook voor gevoelige borsten. Daar zul je het hele eerste trimester last van blijven houden. Zorg voor goede zwangerschapsbeha’s die je gevoelige borsten goed ondersteunen. Je zul je borsten ook zien veranderen: je borsten worden groter, de tepels donkerder en de aderen zijn beter zichtbaar.

Hoofdpijn

Een drukke pijn aan de zijkant van je hoofd? Ook daar zorgen de hormonen weer voor. Spanning en stress kan deze hoofdpijn ook weer triggeren. Relax dus. Let wel op het gebruik van pijnstillers om de hoofdpijn te verminderen. Ibuprofen bijvoorbeeld mag je niet innemen als je zwanger bent. Paracetamol mag wel.

Stemmingswisselingen

Hormonen – je kunt ze overal de schuld van geven – zorgen ook voor stemmingswisselingen, vooral in de eerste periode. Ook nu geldt, neem zoveel mogelijk rust om zonder al teveel klachten de eerste periode door te komen.

LEESTIP: Zwanger, of toch niet? De eerste 7 zwangerschapssymptomen

Tips

Gezond eten is sowieso al verstandig, maar nu je kindje mee-eet is het helemaal belangrijk dat je gezond eet. Let ook op welke producten je niet mag eten tijdens de zwangerschap. Zorg voor ijzerrijk voedsel zodat je er voor kunt zorgen dat je ijzertekort kan voorkomen.

Roken en drinken? Je had al moeten stoppen, maar als je het toch nog doet, stop dan direct. Het is superslecht voor je kindje. Ook voor jou trouwens.

Foliumzuur blijf je slikken tot de 10e week van je zwangerschap.

Ga liever niet naar de sauna, grote temperatuurwisselingen zijn niet goed.

 

<<< week 3     –     week 5 >>>

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: