Weer naar school: zo ben jij goed voorbereid!

Door Marieke
Weer naar school: zo kom je in het ritme

Wat was de vakantie heerlijk! De laatste vakantieweek is aangebroken, je zou eigen al het een en andere voor school moeten voorbereiden, maar je hebt er compleet geen zin in. Weer naar school. Je hoofd staat er nog niet naar. Die staat nog steeds in standje vakantie. Als je alleen al aan de wekker denkt die elke dag om 7:00 uur afgaat, aan alle broodtrommels die gevuld moeten worden, aan de volle agenda, je bent spontaan alweer toe aan de volgende vakantie.

Wij gaan jou helpen. Wij zetten een aantal punten voor je op een rij waar je aan moet denken bij de voorbereiding van de eerste schooldag. Zo kun jij er in die laatste schoolweek even een aantal uurtjes voor uittrekken om gestructureerd alles klaar te maken voor de eerste schoolweek. Dat is niet alleen een stuk rustiger voor jezelf, ook je kinderen zullen daar ontzettend veel baat bij hebben als ze weer naar school gaan.

Kom weer rustig aan in het ritme

Tijdens de vakantie laat je je teugels wat vieren. De kinderen mogen later naar bed en slapen wat langer uit. Je bent wat minder streng als het gaat om de plek waar je kinderen hun boterhammetje mogen nuttigen en wellicht mogen ze tijdens de lunch ook even een filmpje kijken wat anders niet mag. In de laatste vakantieweek wordt het weer tijd om de teugels weer wat strakker aan te trekken. Het is slim om weer enigszins in het ritme te komen als het gaat om bedtijd of uit bed komen. Het is ook slim om weer wat meer op gezette tijden aan tafel te gaan om te eten. Als je dat doet, dan kunnen jullie alvast weer wennen aan het ritme en zal de eerste schoolweek flink wat soepeler verlopen.

Benoem ‘school’ weer in de gesprekken

Praat met je kind over school. Weet hij/zij welke leerkracht hij krijgt en in welk lokaal hij komt? Heeft hij er weer zin in of helemaal niet. En waarom dan? Wellicht kun je eens langs school fietsen om school weer in beeld te krijgen. Vraag je kind ook wat hij misschien wel spannend vindt aan de eerste schooldag of aan de nieuwe groep waarin hij komt. Door te kletsen over school kun je misschien wat spanningen wegnemen en maakt weer naar school gaan net eventjes wat makkelijker.

Zijn er nog spullen die aangeschaft moeten worden?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zijn er nog spullen die aangeschaft moeten worden of je wilt klaarleggen? De laatste vakantieweek is dé perfecte week om nog het een en ander aan te schaffen wanneer dat nodig is. We sommen een aantal van deze spullen op:

  • Gymschoenen
  • Gymkleding
  • Broodtrommel(s)
  • Drinkbeker
  • Rugtas
  • Verschilt per school, maar wellicht moet je kind nog één en ander mee naar school nemen (bijvoorbeeld multomap, etui, enz.)

Leg de avond ervoor alles klaar

Als eenmaal de routine er weer gaat, verloopt het wat soepeler en weet je precies wat je nodig hebt en moet pakken. Dat lukt vaak prima de ochtend zelf. De eerste schooldag verloopt zo’n ochtend vaak anders. Je loopt nog als een kip zonder kop rond, je loopt je kinderen te dirigeren omdat zij het ook even niet meer weten en puntje bij paaltje moet je je ontzettend haasten en ben je het een en ander vergeten.

Onze tip is om de avond van tevoren al zoveel mogelijk klaar te leggen. Leg voor elk kind een stapeltje kleding wat hij/zij de volgende ochtend meteen kan aantrekken klaar. Zet alle lunchtrommels en drinkbekers alvast op het aanrecht zodat je deze de volgende ochtend alleen nog maar hoeft te vullen. Tref alvast voorbereidingen voor het ontbijt. Doe alvast zoveel mogelijk spullen die mee moeten in de schooltassen. Enzovoorts, enzovoorts. Je zult zien dat de ochtend zelf veel soepeler en rustiger verloopt. Na een week, als de routine er weer in zit, kun je weer loslaten. Tenzij je het wel makkelijk vindt natuurlijk.

Schrijf het jaarrooster in je agenda

Je zult via school vast een jaarplanning hebben gekregen. Daarin staat vermeld wanneer het schoolreisje is, de fotograaf komt, de studiedagen zijn, de vakanties zijn, en nog veel meer. Schrijf deze planning alvast in je agenda. Dan is de kans niet zo groot dat je dingen vergeet en bijvoorbeeld tijdens een studiedag wél voor de deur staat of je kind met vlekkerige kleding naar school laat gaan op de dag dat de fotograaf komt.

Een goede voorbereiding is immers nog steeds het halve werk. Niet alleen jij zult er profijt van hebben, ook je kinderen hebben daar profijt van als ze weer naar school gaan.

Lees ook: Het leren leuker en makkelijker maken voor je kids? Dat doe je zo

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: