Zwanger, of toch niet? De eerste 7 zwangerschapssymptomen

Door Marieke
Zwangerschapssymptomen

Je lichaam geeft vaak zelf al aan zonder dat je zelf weet dat je zwanger bent. Dat komt doordat er na een bevruchting ontzettend veel verandert in een lichaam. De hormoonhuishouden wordt helemaal op z’n kop gezet. De eerste symptomen van een zwangerschap zijn niet altijd duidelijk te herkennen. Deze eerste zwangerschapssymptomen verschillen ook per vrouw, maar ook per zwangerschap. Je weet pas echt zeker dat je zwanger bent als je menstruatie uitblijft en je een positieve zwangerschapstest in handen hebt. Toch zijn er een aantal andere symptomen waaraan je kunt merken dat je zwanger bent. Wij noemen er zeven.

Symptoom 1: Misselijkheid

Misselijkheid en soms ook spugen is een nare bijkomstigheid van een zwangerschap. Soms kan de misselijkheid wel een hele dag aanhouden en is het daarmee niet eens ochtendmisselijkheid meer te noemen. Deze misselijkheid heb je te danken aan het zwangerschapshormoon HcG. Wat kan helpen is om alvast een cracker of een beschuitje te eten voordat je uit bed stapt (laat je bedienen). Maar let de hele dag door goed op wat je eet. Eet de hele dag door in kleine hoeveelheden en niet te vet en te zoet. Het drinken van gemberthee kan helpen tegen de misselijkheid.

Symptoom 2: Onverklaarbare vermoeidheid

Tijdens het avondeten val je van vermoeidheid boven je bord in slaap. Eigenlijk zou je het liefst de hele dag op de bank willen liggen, en er komt helemaal niks uit je handen gedurende de dag. Doordat je lichaam zo ontzettend verandert, kun je erg moe zijn. Er groeit een nieuw mensje in je buik en dat vraagt enorm veel van je lijf. De placenta moet gemaakt worden, de hormonen gieren door je lijf en dan heb je ook nog eens last van al die vervelende zwangerschapssymptomen.

Symptoom 3: Gevoelige borsten

Een week of twee na de bevruchting kunnen je borsten gespannen aanvoelen en zeer gevoelig zijn. Dit komt door de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron. De borstklieren zwellen hierdoor op en je borsten kunnen ook zwaarder aanvoelen. Je aderen in je borsten zijn hierdoor ook beter zichtbaar. Als je lichaam gewend raakt aan de zwangerschap, dan wordt de pijn in je borsten een stuk minder.

Symptoom 4: Vaker moeten plassen

Hoe vaak ben jij vandaag al naar het toilet geweest? Door de hormoonhuishouding die verandert wordt er meer bloed naar je nieren gepompt. Het gevolg is dat je blaas sneller vol zit en je dus vaker naar de wc moet. En de groeiende baarmoeder zorgt ook voor meer druk op je blaas.

Symptoom 5: Hoofdpijn

Een stekende of een drukkende pijn aan de zijkanten van je hoofd. Juist, hoofdpijn. Alle kwaaltjes zorgen voor hoofdpijn. 40% van de zwangere vrouwen krijgt er last van. Je krijgt het meestal in de 4e week van je zwangerschap en het kan gedurende de hele zwangerschap voorkomen. Als je niet genoeg drinkt kan dat ook voor hoofdpijn zorgen. Drink elke dag minstens 2 liter water.

Symptoom 6: Innestelingsbloeding

Heb je een paar dagen na de ovulatie een lichte bloeding? Dan zou dat wel een groot nieuws kunnen betekenen. 6 tot 12 dagen na de conceptie zet de eicel zich vast in de baarmoederwand. Dit wordt innesteling genoemd. Dit kan een innestelingsbloeding tot gevolg hebben en soms ook met een lichte buikkramp. Het komt bij ongeveer 1 op de 5 vrouwen voor, en als je het hebt, is dat één van de eerste tekenen van een zwangerschap.

Symptoom 7: Stemmingswisselingen

De veranderende hormonen kunnen je emotioneler maken. Je kunt zomaar ineens in huilen uitbarsten of opeens erg kwaad worden. Je partner krijgt het zwaar te verduren met zijn zwangere vrouw.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: