Waarom huilt je baby? Babyhuiltjes herkennen

Door Marieke
Babyhuiltjes herkennen

Jullie zijn net papa en mama geworden van een prachtige baby. Het is op en top genieten met zo’n kleine baby in huis. Maar zo af en toe zijn er ook momenten waarbij je even met je handen in het haar zit. Je baby huilt al een hele poos, maar je hebt geen idee wat er aan de hand is. Huilen is communicatiemiddel nummer 1 bij baby’s. In dit artikel zetten we een aantal redenen waarom baby’s huilen voor je op een rijtje en hierdoor leer je misschien wel babyhuiltjes herkennen. Misschien helpt het je om je kleine uk beter te begrijpen.

Waarom huilen baby’s

Huilen is voor baby’s communicatiemiddel nummer 1 en het is een uitlaatklep. Het huilen neemt de eerste 6 weken alleen nog maar toe en de ouders denken dan vaak dat ze iets fout doen. Omdat je kindje in de eerste weken grote sprongen maakt, wat ontzettend veel energie kost en voor veel prikkels zorgt, moeten ze even hun ei kwijt.

Je baby voelt zich niet comfortabel

Een van de eerste dingen waarnaar je kijkt als een baby huilt is of het een volle luier heeft. Zeg nou zelf, zou jij met een volle luier rond willen lopen? Gelukkig is het probleem van een volle luier snel op te lossen. Er zijn ook andere dingen waar je op moet letten als je kind huilt, als het niet aan de te volle luier ligt. Ligt het in een ongemakkelijke houding? Of heeft het kleertjes aan die knellen? Kijk dan vooral naar de sokjes die soms behoorlijk kunnen knellen. En voel of je baby het niet te warm of te koud heeft.

Als het huiltje van de baby klinkt als heh, kijk dan naar de oorzaak waardoor je baby zich oncomfortabel voelt.

Je baby heeft honger

Honger is een van de meest voorkomende redenen waarom baby’s huilen. In de eerste weken drinken baby’s om de 3 uur, ook ’s nachts. Als het ongeveer 3 uur geleden is dat jij je kind hebt gevoed, dan kun jij ervan uitgaan dat je kindje honger heeft. Toch is het goed om ook op tekenen te letten. Steekt het zijn handjes in zijn mond? Zoekt het naar je borsten? En tuit het zijn lippen?

Als het huiltje klinkt als neh of nah, dan weet je dat het tijd is om je baby wat te eten te geven.

Je baby heeft slaap nodig

We denken dat een baby vanzelf wel in slaap valt als het moe is. Niets is minder waar. Let goed op de slaaptekenen zoals gapen en in de oogjes wrijven. Zorg dan voor een rustig plekje waar je kindje kunt slapen en je bent een huilbui voor.

Als het huiltje van je baby klinkt als owh, het geluid alsof het hardop gaapt, dan is het moe en wil het slapen.

Je baby is overprikkeld

Pasgeboren baby’s krijgen ontzettend veel indrukken binnen. Alles is nog nieuw voor een baby. Indrukken moeten goed gedoseerd worden, tijdens een (drukke) dag kan een baby flink overprikkeld raken. Een baby kan met huilen aangeven dat het overprikkeld is en dat hij de indrukken niet meer kan verwerken. Zorg ervoor dat je kindje rust krijgt, haal het weg uit een drukke omgeving. Denk er ook goed over na of je wel wilt dat je baby van schoot naar schoot gaat tijdens een kraambezoek of verjaardag. Of houd jij je baby liever zelf op schoot zodat je kind niet overprikkeld raakt door al die gezichten?

Je kind voelt zich niet lekker

Verkoudheid, koorts, doorkomende tandjes, een inenting; het zijn allemaal redenen waarom een kindje zich niet lekker kan voelen. Zorg dan goed voor je kindje en houd het dicht bij je. Je kunt je kindje dichtbij je houden in bijvoorbeeld een draagdoek. Zo heb jij je handen vrij om andere dingen te doen. Geef je kindje gerust een zetpil om zich wat lekkerder te laten voelen.

Laten huilen of niet?

Als je je baby in bed legt en het gaat meteen huilen, is het niet handig om gelijk weer uit bed te halen. Op deze manier kan een baby over zijn slaap heen raken om vervolgens helemaal niet meer in slaap te vallen. In veel gevallen is het zelfs even verstandig om de baby te laten huilen als je hem op bed legt. Er zijn baby’s die gewoon even tijd nodig hebben om in slaap te vallen en alles te verwerken wat het heeft meegemaakt. En verwerken doet een baby door te huilen.

Het is van ontzettend groot belang dat een baby deze mogelijkheid krijgt en hierna kan een baby lekker in slaap vallen. Laat je baby weten dat het mag huilen door hem gewoon te laten huilen. Als je het huilen steeds onderbreekt met een speen dan leert de baby dat het zijn emoties niet mag uiten en zal het zich opstapelen wat weer zorgt voor stress.

Natuurlijk, als je het idee hebt dat er wel iets aan de hand is, dan ga je naar je baby toe. Als je kind rood aanloopt en over zijn toeren raakt, dan ga je ook naar je kind toe. Vaak hoor je wel aan het huiltje of er wat aan de hand is of dat het gewoon even tijd nodig heeft om in slaap te komen.

Volg je moederhart

Als je kind huilt ga dan eerst op zoek naar de oorzaak. Soms ligt daar gewoon de oplossing van het probleem en is het simpel op te lossen. Andere ‘huiltjes’ zijn niet simpel op te lossen. Je kunt je kindje dan troosten door het lekker bij je te houden. Lichamelijk contact geeft warmte, troost en veiligheid. Liefde en aandacht is goed voor de ontwikkeling van je baby en het zorgt voor een goede hechtingen. Lekker knuffelen maar …

De laatste tip…

Veel ouders vinden het vooral fijn als de baby ’s nachts lekker door gaat slapen. Doorslapen valt of staat met ritme. Ritme creëer je door je kindje op vaste tijden op bed te leggen. Wat ook belangrijk is, is dat je je kindje wakker in bed legt. Zo leert het om zelf in slaap te vallen. Als het dan ’s nachts wakker wordt, dan is de kans groot dat het zelf weer in slaap valt.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: