In Nederland sta je tijdens de zwangerschap onder begeleiding van een verloskundige, en anders wel van de gynaecoloog in het ziekenhuis. Voor extra ondersteuning en begeleiding kunnen vrouwen ook de hulp van een doula (spreek uit: doela) inschakelen. Is dat niet een beetje dubbelop? In dit artikel vertellen wij je precies wat een doula is, wat ze doet en wat voor vrouwen redenen zijn om de hulp van een doula in te schakelen.
Wat is een doula?
Een ander woord voor doula is een geboortecoach. Doula is een Grieks woord wat dienende vrouw betekent. Een geboortecoach begeleidt een vrouw die zwanger is tijdens de zwangerschap, de bevalling, maar vaak ook nog daarna. Een geboortecoach is in landen waar zwangere vrouwen niet onder begeleiding bij een verloskundige zijn, maar standaard in het ziekenhuis bevallen, al veel normaler.
Een doula is er voor jou! Ze is er voor emotionele steun, geeft antwoord op brandende vragen, geeft je een massage, of zorgt voor een koel washandje op je voorhoofd. Ze helpt jou met de juiste ademhalingstechnieken en helpt je met de geboorteplan.
Wanneer je na de bevalling nog vragen hebt, dan kun je deze aan je geboortecoach stellen. Zij kent jou en is er de hele bevalling bij gebleven.
Wat is het verschil tussen een doula en een verloskundige?
De verloskundige (of gynaecoloog) is altijd bij de bevalling. Zij zijn en blijven medisch verantwoordelijk voor de baby en voor jou. Een geboortecoach is eigenlijk een schakel tussen jou en je partner en de verloskundige. Een doula vertelt jou precies welke beslissingen er gemaakt worden en waarom beslissingen gemaakt worden. Maar ook andersom, jij kunt je geboortecoach vragen om met de verloskundige te overleggen. Een doula en een verloskundige moeten daarom goed samenwerken.
Verloskundigen kunnen elkaar aflossen als op een bepaalde tijd de dienst erop zit. Als de bevalling medisch wordt heb je ineens een gynaecoloog naast je bed. Zo kun je diverse mensen naast je bed hebben staan die de bevalling begeleiden. Een doula is bij je van begin tot het eind, een vertrouwd persoon dus bij je bevalling.
Taken van een doula
De taken van een doula bestaan onder andere uit
- Een kennismakingsgesprek
- Vervolggesprekken tijdens de zwangerschap
- Het opstellen van je geboorteplan
- 24/7 ondersteuning tijdens je zwangerschap
- Ondersteuning tijdens de bevalling
- Een postpartumgesprek
- Een bevalverslag
Wat zijn de voordelen van een geboortecoach?
Een verloskundige is altijd bereikbaar, maar als een vraag wat minder dringend is, zul je een verloskundige niet zo snel bellen. Al mag dat natuurlijk altijd. Bovendien weet je nooit welke verloskundige je aan de lijn krijgt, zeker als je bij een grotere praktijk onder begeleiding staat. Ook weet je nooit welke verloskundige dienst heeft op het moment je gaat bevallen, dat kan zomaar iemand zijn die je tijdens de controles nog nooit gezien hebt. Een geboortecoach is er altijd voor jou. Tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamweek. De doula is hét vaste gezicht. Je kunt dus echt een band opbouwen met je geboortecoach.
Daarnaast is een doula er helemaal op gericht om jou te helpen ontspannen. Dat heeft als voordeel dat er minder complicaties optreden tijdens de bevalling.
Een geboortecoach kiezen; hoe doe je dat?
Er zijn verloskundigepraktijken die met specifieke doula’s samenwerken. Zo weet je ook zeker dat een doula en de verloskundigen elkaar kennen en op elkaar zijn ingewerkt. Informeer hiernaar. Ook ziekenhuizen zijn bekend met doula’s en een geboortecoach bij jou in de buurt kent vaak het ziekenhuis en het personeel al, wat een groot voordeel is.
Daarnaast kun je ook via internet op zoek gaan naar een doula. Een doula (in opleiding) kun je zoeken op nbvd.nl, de site van de Nederlandse beroepsvereniging van doula’s. Denk wel aan de reistijd van een geboortecoach tot jouw huis/ziekenhuis. Het is niet prettig als de doula alsnog te laat komt tijdens een onverhoopt vlotte bevalling.
Het is wel belangrijk dat er een klik is tussen jou en de geboortecoach. Ervaar je niet meteen een klik tijdens het kennismakingsgesprek? Laat dit gerust weten en ga op zoek naar een andere doula. Een kennismakingsgesprek is vaak vrijblijvend.
De geboortecoach is er ook om je partner te begeleiden tijdens de bevalling. Ga daarom samen naar een kennismakingsgesprek, ook je partner moet een klik met een doula hebben.
Wat kost een doula?
De meeste doula’s werken als zelfstandige en bepalen dus zelf hun prijs. Vaak bieden ze meerdere pakketten aan tegen een vaste prijs. Andere doula’s rekenen een vast tarief per uur. Daarom is het lastig om precies te zeggen wat een doula kost. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van de kosten van) een geboortecoach, andere zorgverzekeraars vergoeden niets. Vraag hiernaar bij je zorgverzekering.
Onvoorziene omstandigheden
Natuurlijk kan het voorkomt dat een doula door ziekte of door andere onvoorziene omstandigheden niet bij jouw bevalling kan zijn. Balen natuurlijk. Houd er echter wel rekening mee dat het wel kan gebeuren. Een bevalling kun je immers niet plannen. Een geboortecoach werkt vrijwel altijd met een achterwacht. Vraag hiernaar tijdens een kennismakingsgesprek. Als je wilt kun je ook deze achterwacht ontmoeten tijdens de zwangerschap.
Lees ook: Bevallen in bad; dit zijn de voor- en nadelen
Lees ook: Bevalling thuis, of in het ziekenhuis?