Het is belangrijk als je kind vertrouwd raakt met geld. Kinderen die al op jonge leeftijd leren omgaan met geld krijgen later minder vaak financiële problemen. Maar hoe pak je deze financiële opvoeding eigenlijk aan? Vanaf welke leeftijd geef jij je kinder een pinpas en hoe ga je daar als ouder mee om? In dit artikel geven wij je en aantal tips.
Waarom een pinpas voor je kind?
Het is belangrijk dat je kind eerst leert omgaan met echt geld. Contant geld dus. Dit kun je doen aan de hand van zakgeld. Tel regelmatig samen het geld in de spaarpot. Ga op een dag samen met je kind naar de speelgoedwinkel en bekijk wat hij kan kopen van het geld wat hij gespaard heeft. Andersom kan ook. Je kind kan ook voor iets wat hij graag wil hebben. Tel dan regelmatig het geld in de spaarpot en bepaal samen of er al genoeg geld gespaard heeft om hetgeen te kopen wat hij graag wil hebben.
Als je kind ietsje ouder is, is het raadzaam om hem ook met een pinpas om te laten gaan. Tegenwoordig wordt er nauwelijks meer contant betaald, maar met de pinpas. Toch is het voor het kind belangrijk om met contant geld om te leren gaan om de waarde van het geld beter te leren inschatten. Het is ook voor jonge kinderen al mogelijk een betaalrekening te openen. Het verschilt per bank vanaf welke leeftijd dat mogelijk is.
Bij welke bank kun je een betaalrekening voor je kind afsluiten?
Elke bank heeft zijn eigen voorwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld bij de Rabobank een betaalrekening voor je kind afsluiten als je er zelf ook een betaalrekening hebt. Zo zijn er nog meer punten waar je op kunt letten als je op zoek gaat naar een bank waar je een betaalrekening voor je kind wilt openen:
- Kun je meekijken met de betaalrekening van je kind?
- Bij sommige banken kun je alleen een kinderbetaalrekening afsluiten als jij er zelf een rekening hebt.
- Kun jij, als ouder, opnamebeperkingen instellen?
- Kan er geld over worden gemaakt naar een andere rekening?
- Rente
- Welkomstcadeautje
- Kosten
- Vanaf welke leeftijd kan een kind een rekening afsluiten.
- Wat gebeurt er met de rekening als het kind de maximumleeftijd heeft bereikt?
- En eventuele andere bijzonderheden. Zo kun je bij de SNS-bank zelf een bankpas ontwerpen en bij de Regiobank krijg je leuke geldtips per post.
Vervolgens kies je dé bank die het beste bij jullie situatie past.
Rol van de ouders
Bij de meeste banken kun jij met je kind meekijken. Ook zijn er een aantal instellingen die je zelf kunt aanpassen. Zo kun jij bepalen hoeveel geld je kind kan opnemen of tot welk bedrag een kind mag betalen met de betaalpas. Ook kun jij bepalen of je kind online overboekingen mag doen en tot welk bedrag. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer vrijheid jij je kind kan geven. Maar wel onder toeziend oog van de ouders. Wel zo prettig.
Welke afspraken maak je met je kind?
Het is belangrijk dat je kind goed leert omgaan met de pinpas. Daarom is het belangrijk om een aantal afspraken te maken.
- Je mag een pinpas nooit aan iemand uitlenen!
- Bewaar de pinpas altijd in het hoesje van je telefoon of in je portemonnee (niet laten slingeren).
- Houd je pincode altijd geheim. Niemand mag deze code weten.
- Is je pasje kwijt of gestolen; vertel dit gelijk aan papa of mama omdat de rekening dan geblokkeerd kan worden.
Lees ook: Zakgeld geven: zo pak je dat aan!