Bevallen in bad; dit zijn de voor- en nadelen

Door Marieke
Badbevallen; de voordelen en nadelen van een bevalling in bad

Bevallen in bad wordt steeds populairder. Dat is niet voor niets, want het warme water kan heel ontspannend zijn en de pijn van de weeën verzachten. Maar wat is een waterbevalling precies en wat zij de voor- en nadelen van zo’n badbevalling?

Hoe werkt een bevalling in bad?

Zodra de actieve fase van een bevalling begonnen is, kun jij in een bevalbad stappen. Het water in het bevalbad mag zo rond de 37 graden zijn. Tijdens de geboorte is het ontzettend belangrijk dat het water 37 graden is, zodat je baby niet meteen de ademprikkel krijgt wanneer hij nog onder water is. Met een pomp kan er water uit het bad worden gehaald zodat het water opnieuw aangevuld kan worden met warm water wanneer het is afgekoeld. Zo wordt ervoor gezorgd dat de temperatuur constant blijft.

Het is mogelijk om thuis te bevallen in speciale bevalbaden die je kunt kopen of huren. Wanneer je dat wilt kun je dit met je verloskundige bespreken.

Voordelen van een badbevalling

Warm water is een natuurlijke pijnbestrijding. In warm water maak je makkelijker endorfine aan, een soort natuurlijke pijnbestrijding. Ook kun je in het water beter ontspannen waardoor je minder stresshormonen aanmaakt. Hierdoor kun je de weeën beter verdragen en heb je minder snel pijnbestrijding nodig.

Warm water zorgt ook voor een betere doorbloeding waardoor je meer oxytocine aanmaakt. Oxytocine is een bevallingshormoon dat voor goede en krachtige weeën zorgt. In het water ben je gewichtsloos waardoor je je makkelijker kunt bewegen en dus een fijne houding kunt aannemen. Je wordt ook minder snel moe omdat je lichaam als het ware door het water wordt gedragen. Het lijkt alsof je minder hard hoeft te werken. Wanneer vrouwen in bad bevallen scheuren ze minder snel uit en is het minder vaak nodig om een knip te zetten.

Ook voor je baby is een waterbevalling een prettige overgang. Dit komt omdat de overgang minder groot is en het warme water overeenkomsten vertoont met het vruchtwater in de baarmoeder. Pas wanneer de baby boven water komt, komt de ademhaling op gang. Kindjes die onder water geboren worden, zijn vaak rustiger en huilen minder hard. Na de bevalling is het doorgaans niet nodig dat je baby uit het water gehaald wordt. Met alleen het gezichtje boven water kan de baby, en ook jij, rustig bijkomen van de bevalling.

Lees ook: Kraambezoek; 10 do’s en don’ts

Nadelen van een badbevalling

Helaas hebben nog niet alle ziekenhuizen de mogelijkheden voor een badbevalling. Ook hebben niet alle verloskundigen ervaring met een badbevalling thuis en zien het om die reden niet zitten om een badbevalling te begeleiden. Bespreek van tevoren goed de (on)mogelijkheden met de verloskundige wanneer je een bevalling in bad wenst.

Een bevalling in bad is meer gedoe. Bevallen in eigen bad is vaak niet mogelijk. Een gewone badkuip is te klein en de verloskundige kan er dan vaak niet zo goed bij. Voor de uitdrijving zul je een groter bad moeten regelen. Zo speciaal bevalbad kun je kopen of huren. Je hebt er wel ruimte voor nodig. Het duurt ook even voordat het bad vol is. Het duurt ongeveer 1 à 2 uur voordat er voldoende water in het bad zit. Niet iets wat je last-minute doet of wanneer je baby veel haast heeft om eruit te komen.

Geen bevalling verloopt hetzelfde. Als de bevalling niet helemaal verloopt zoals zou moeten, dan kun je gevraagd worden om uit bad te komen. Soms verloopt een bevalling niet zoals jij zou willen en kan het een teleurstelling worden.

In bad is het bloedverlies niet meetbaar. Bloedverlies kan ontstaan na de geboorte van de placenta. Verloskundigen kiezen er soms standaard voor om de placenta buiten het bad geboren te laten worden.

Is een bevalling in bad iets voor jou?

Bespreek met de verloskundige de mogelijkheden. Wij geven wel als tip mee om ruimte in je hoofd te houden voor plan B. Soms moet een verloskundige afwijken van het plan, want de gezondheid van je kindje en van jou staat voorop. Ook jij mag afwijken van het oorspronkelijke plan. Zelfs als alles al helemaal klaar staat mag jij nog steeds beslissen om niet in bad te bevallen wanneer je er onverhoopt toch tegenop ziet. Niemand weet hoe een bevalling van tevoren verloopt. Doe waar jij je op dat moment prettig en fijn bij voelt.

Lees ook: Bevalling thuis, of in het ziekenhuis?
Lees ook: Een goede voorbereiding op de bevalling; de vluchtkoffer

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: