Alles wat je moet weten over het kraampakket

Door Marieke
Alles wat je moet weten over het kraampakket

Hoera, je bent zwanger! Tegelijk weet je ook dat er ontzettend veel te regelen valt. Als je voor de eerste keer zwanger bent, moet je nog een complete baby-uitzet aanschaffen en je moet een kamertje inrichten. Ook moet je op zoek naar een verloskundige, een kraamzorgbureau en nog veel meer. Het houdt maar niet op. Een van de dingen die je moet regel is een kraampakket. Bepaald niet het eerste waar je aan denkt, maar wat toch moet gebeuren. In dit artikel vertellen wij je alles over het kraampakket; niet alleen wat er in hoort te zitten, maar ook waarom je het nodig hebt, waar je het thuis moet opbergen en wat je met de spullen kunt doen die na de bevalling en kraamweek over zijn.

Wat is een kraampakket?

Als je aanvullend verzekerd bent, kun je wellicht een kraampakket bij je zorgverzekering aanvragen. Altijd goed om dit even na te vragen bij je zorgverzekeraar. Waarom zou je ervoor betalen als je er ook recht op zou hebben via je verzekering? Als je er geen recht op hebt, dan kun je de spullen – op zelfs een compleet kraampakket – aanschaffen bij de drogist of apotheek.

Een kraampakket bestaat uit een aantal producten die je nodig hebt bij een thuisbevalling en in de kraamtijd na de bevalling. Ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, is het toch verstandig om een compleet kraampakket aan te schaffen. Je weet immers maar nooit hoe een bevalling verloopt, en een geplande ziekenhuisbevalling kan zomaar thuis plaatsvinden als het onverhoopt ontzettend snel gaat. En bovendien kun jij zelf ook op het laatste moment nog je plannen willen wijzigen en toch liever thuis bevallen in plaats van in het ziekenhuis.

Wanneer moet je het kraampakket in huis hebben?

Afijn, het kraampakket. Het is verstandig om het pakket 6 weken voor de uitgerekende datum in huis te hebben. Als je een kraampakket niet via de zorgverzekering kunt aanvragen, dan kun je deze aanschaffen bij een drogisterij of apotheek, maar je kunt het ook online bestellen. Let echter wel op de inhoud en de prijzen. Het prijsverschil kan behoorlijk groot zijn.

In het informatieboekje dat je via je verloskundige ontvangt, staat precies vermeldt wat er in het kraampakket hoort te zitten. Zo kun je precies in huis halen wat je nodig hebt en betaal je ook nooit te veel.

Inhoud van een kraampakket

De inhoud van een kraampakket verschilt nogal per aanbieder en per verloskundige. Neem altijd de lijst die jij van je verloskundige krijgt als leidraad, dan voldoe je sowieso aan de wensen van jouw verloskundige. Hieronder vindt je een standaardlijst met producten die in het kraampakket horen te zitten (dit kan dus iets afwijken van de lijst die jij krijgt).

  • 10 onderleggers van 60 x 90 cm
  • 2 pakken extra groot en dik kraamverband voor de eerste dagen na de bevalling
  • 2 pakken maandverband
  • Netbroekje/elastische broekjes om het kraamverband in te doen
  • 1 pak watten
  • Steriele gaasjes
  • 1 flesje alcohol
  • Desinfecterende handzeep
  • Navelklem
  • Kraammatras
  • Kompressen

Een matrasbeschermer beschermt je matras als onverhoopt je vliezen breken als je op bed ligt. Ook beschermt het je matras tijdens de bevalling. Leg deze matrasbeschermer zo’n maand van tevoren als op je matras.

Waar bewaar je het kraampakket?

Het is belangrijk dat je het kraampakket op een logische plek opbergt, dus niet ergens in een achteraf hoekje op je zolder zodat het maar uit de weg staat. Een logische plek is bijvoorbeeld de babykamer, of naast jouw bed in jouw slaapkamer. Het moet een plek zijn waar de verloskundige meteen het pakket ziet staan of het met een eenvoudige aanwijzing van jou of je partner meteen kan pakken.

Leg ook alle andere spullen die je tijdens de bevalling nodig hebt op diezelfde plek. Ook hiervoor zal de verloskundige je een lijstje met benodigdheden geven. Denk dan bijvoorbeeld aan spulletjes als babykleertjes, vuilniszakken, een thermometer, en nog veel meer. En we zeggen het nogmaals: leg al deze spullen ook op een logische plek klaar wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen. Je weet immers maar nooit.

Wat doe je met de medische spullen die over zijn?

Vond je bevalling in het ziekenhuis plaatst en zit je na de kraamweek nog met een half kraampakket? Alle spullen die jij over hebt kun je aan een goed doel schenken. Vaak kan dit via je verloskundige of je kraamzorgbureau. Zij schenken deze medische producten aan derdewereldlanden waar ze nauwelijks kraamproducten ter beschikking hebben.

Heb je nog een compleet kraampakket over? Dan kun je die ook aan iemand in jouw omgeving geven die het niet breed heeft. Of geef het aan je verloskundige, zij weet vast ook wel een zwangere vrouw die het kraampakket goed kan gebruiken.

Lees ook: Bevalling thuis, of in het ziekenhuis?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: