Kraambezoek; 10 do’s en don’ts

Door Marieke
Kraambezoek

In je familie- of kennissenkring is er een lief klein baby’tje geboren. Natuurlijk wil je het liefst zo snel mogelijk op kraambezoek om de kleine te bewonderen. Het is voor het kraamgezin wel zo prettig als het kraambezoek zo prettig mogelijk verloopt. Als je je aan de volgende regels houdt is, is het voor beide partijen het gezelligst.

#1 Maak een afspraak

Waar je eerder prima onaangekondigd binnen kon vallen, kun je voor een kraambezoek veel beter een afspraak maken. Soms staat er op een geboortekaartje aangegeven op welke dagen en tijden je langs kunt komen. Probeer je hieraan te houden.

Wanneer je belt om een afspraak te maken, hangt af van de relatie die je hebt met de ouders van de baby. Is het een familielid, dan kom je natuurlijk zo snel mogelijk. Is het een collega of een kennis, dan kun je beter een paar weken wachten. Vraag de ouders wanneer jij langs kunt komen en leg niet zelf een dag en tijd voor.

#2 Kom op tijd

Kom je een kwartier te vroeg, dan kan de moeder nog bezig zijn met het voeden van de baby. Te laat komen is ook niet prettig, want wellicht staat er op een later tijdstip nog wel een ander kraambezoek op de planning, of andere afspraken. Precies op tijd komen is het beste wat je kunt doen.

#3 Kom niet met lege handen

Natuurlijk is een cadeau niet nodig, maar het is altijd leuk om iets mee te nemen. Kies wel iets wat passend is bij de baby en de ouders. Vaak is er een verlanglijstje, kies daar bij voorkeur iets van. Iets praktisch is natuurlijk ook altijd goed, luiers bijvoorbeeld zullen de komende jaren nog wel gebruikt gaan worden. Als je kiest voor een setje kleding voor de baby, let dan goed op de maat in combinatie met het seizoen. Je kunt wel een paar maatjes groter geven, maar als dat superleuke winterjurkje nu net in de zomer gedragen moet worden, dan ligt het alleen maar ongedragen in de kast, en dat is jammer.

Oudere broertjes of zusjes? Neem voor hen ook een kleinigheidje mee!

#4 Neem wat te eten mee

Het is voor de ouders erg fijn als er niet gekookt hoeft te worden in de kraamweek, en zelfs ook na de kraamweek is het best prettig als er een gezonde maaltijd op tafel staat, waar ze zelf geen moeite voor hoeven te doen. Ga je op bezoek? Neem dan eens een lekkere maaltijd mee. Dat wordt zeer gewaardeerd. Daarbij is het ook fijn als je de ovenschaal of Tupperware-bakjes zelf weer komt ophalen.

#5 Blijf niet te lang

Voor een moeder die net een bevalling achter de rug heeft, kost een kraambezoek best veel energie. Het is niet wenselijk om langer te blijven dan 3 kwartier à 1 uur. Veel kersverse ouders vinden het lastig om bezoek weg te sturen, voel dus zelf aan wanneer het tijd is om weer te gaan.

#6 Pak de baby niet

Natuurlijk wil je graag met de baby knuffelen en vasthouden. Maar denk je eens in wat het met een baby doet als het van hand naar hand gedragen wordt. Ga er niet vanuit dat je de baby mag vasthouden. Pak het al helemaal niet zelf uit de kinderwagen of de box. Vraag het anders eerst en wees niet beledigd als het antwoord ‘nee’ is.

#7 Vraag of je kunt helpen

Dit punt is wel een beetje afhankelijk van de relatie met de ouders. Sta je wat dichter bij de familie, biedt dan aan om te helpen met koffie- of theezetten en beschuit met muisjes smeren. Een volle aanrecht? Ruim de vaatwasser even is. Een volle vaatwasser? Ruim ‘m dan uit. Een volle wasmand? Vouw de was eventjes op. En moet er nog een boodschapje gedaan worden?

#8 Eet niet mee

Een kraambezoek kan heel gezellig zijn en voor je het weet is het uur voorbij en zit je nog gezellig te babbelen met elkaar. Het loopt tegen etenstijd en er wordt jou gevraagd of je mee wilt eten. Dit weiger je natuurlijk. Gezellig samen eten kan later ook altijd nog! Of … jij kookt de maaltijd en gaat weer weg als het etenstijd is.

#9 Geef geen ongevraagde adviezen

Natuurlijk is het niet erg als jij je ervaringen deelt. Maar ongevraagde adviezen zit de kraamvrouw vaak niet op te wachten. Als de moeder erom vraagt vertel je natuurlijk wat jouw adviezen zouden zijn. Maar wat bij de een goed werkt, werkt voor de ander helemaal niet. En zeg vooral niet dat de moeder iets niet goed doet. Ook jij hebt het moeten leren.

#10 Bereid je kinderen voor

Jonge kinderen kunnen best voor wat drukte zorgen. Voor een kraamvrouw kan drukte best te veel zijn. Vertel je kinderen dat ze erg rustig moeten zijn tijdens het kraambezoek. Als ze oud genoeg zijn kun je ook prima uitleggen dat een bevallig erg vermoeiend is geweest.
Neem iets mee waarmee de kinderen rustig kunnen gaan spelen; een spelletje of een kleurboek met stiften bijvoorbeeld. O ja, of laat ze dan voor die ene keer maar dat spelletje op jouw telefoon spelen.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: