Wat doet een kraamverzorgster. En wat niet.

Door Marieke
Kraamverzorgster

Als je net bevallen bent, heb je recht op kraamzorg. Als het goed is heb je deze al bij een maandje of 3 in de zwangerschap aangevraagd. De kraamzorg heb je pas nodig bij je bevalling of direct daarna. Over de taken van een kraamverzorgster is heel wat onwetendheid. In dit artikelen leggen wij precies de taken van een kraamverzorgster aan je uit.

Wanneer komt de kraamzorg?

Wanneer de kraamzorg komt, hangt af van waar de bevalling gaat plaatsvinden. Bij een thuisbevalling wordt de kraamzorg opgeroepen tijdens de laatste centimeters ontsluiting. Als je poliklinisch bevalt in het ziekenhuis dan kan de kraamverzorgster ook worden opgeroepen.

Als je op medische indicatie in het ziekenhuis bevalt, dan is de kraamverzorgster niet aanwezig. In dat geval bel je na de bevalling het kraamzorgbureau met de mededeling dat je kindje is geboren en wanneer je denkt thuis te komen. Voor de planning bij het kraamzorgbureau is het fijn als je hen op de hoogte houdt van hoe het gaat.

Wat doet een kraamverzorgster tijdens de bevalling?

De kraamverzorgende assisteert de verloskundige bij de bevalling. Ze helpt ook jou, bijvoorbeeld met de houding en ademhaling, haalt een glas water of bij het opvangen van de weeën, net waar je behoefte aan hebt. Na de bevalling verzorgt ze jouw pasgeboren baby, maar ook jou. Ze helpt je met het aanleggen als je borstvoeding gaat geven, ze helpt je bij het douchen en ze zorgt ervoor dat jouw bedje weer schoon en fris wordt. Ze wast jouw baby, ze kleedt jouw baby aan, ze meet de temperatuur, enzovoorts.

Wat doet een kraamverzorgster verder?

De kraamverzorgster voert medische controles uit bij je baby, ze houdt de temperatuur in de gaten en of je baby goed drinkt, plast en poept. Daarnaast houdt de kraamverzorgster ook het medisch herstel van de moeder in de gaten. Ze checkt de baarmoederstand, meet de temperatuur, controleert hechtingen als je die hebt en of je geen borstontsteking krijgt.

Kraamtranen? Dan is de kraamverzorgster er met een luisterend oor en om jou even te ontlasten met de zorg van je baby.

Ze leert jou alles wat je moet weten over het verzorgen van je baby. Ze helpt je bij het aanleggen als je borstvoeding geeft of helpt je met het klaarmaken van de flesvoeding en ze vertelt jou precies hoeveel en hoe vaak je de fles moet geven. Ze legt je uit hoe je het beste de baby in bad kunt doen, hoe vaak en hoe je een luier verschoont en hoe je het makkelijkst een baby kunt aankleden. Ook op het gebied van veiligheid let zij op; is het bedje goed opgemaakt?

De kraamverzorgende is er dus in de eerste plaats voor jou en de baby. De kraamverzorgende is tevens de schakel tussen jou en de verloskundige. Als er wat is, dan zal zij contact opnemen met de verloskundige.

De kraamverzorgster is geen huishoudster

De verzorging voor jou en de baby komt op de eerste plaats. Daarnaast blijft er nog tijd over voor het huishouden. De kraamverzorgster verschoont jouw bed en die van de baby. Ze doet de was en maakt het toilet en de badkamer schoon. Eigenlijk alles om de hygiëne van moeder en kind te waarborgen. Verwacht niet van een kraamverzorgster dat ze uitgebreid de ramen gaat lappen of het hele huis gaat schoonmaken. Daar is de kraamverzorgster immers niet voor. Daarnaast zorgt de kraamverzorgster er ook voor dat de kraamvisite koffie, thee en beschuit met muisjes krijgt en helpt bij de verzorging van eventuele oudere kinderen. Is er dan nog tijd over? Dan is een kraamverzorgster vaak niet te beroerd om een heerlijke ovenschotel klaar te zetten die je die avond zo in de oven kunt schuiven.

Hoe lang krijg je kraamzorg?

Hoeveel uur kraamzorg je krijgt is afhankelijk van je situatie. Het wettelijk minimum is 24 uur verdeeld over 8 dagen. Standaard wordt er van 49 uur verdeeld over 8 dagen uitgegaan. Als je flesvoeding geeft krijg je meestal minder uren. Het maximum aantal uur is 80. Hoeveel uur jij krijgt wordt afgesproken tijdens het intakegesprek. Maar als je nog een paar dagen in het ziekenhuis ligt na de bevalling, dan zul je uiteindelijk weer minder uren kraamzorg krijgen.

Wat als er geen klik is

De meeste kraamverzorgsters zijn fantastisch. Toch kan het gebeuren dat er geen klik is tussen jou en de kraamhulp. Schroom niet om contact op te nemen met het kraamzorgbureau of het desnoods te bespreken met de verloskundige. Een kraamhulp weet dat dit kan gebeuren. Meestal krijg je dan een andere hulp en wordt het gauw opgelost. De meeste kraamzorgbureaus drukken je het tijdens het intakegesprek ook op het hart om gelijk te bellen als er geen klik is. Doe het echt… een kraamweek hoort fijn te zijn!

Gelukkig vinden de meeste ouders het heel jammer als de kraamhulp er voor het laatst is en moeten even slikken, of zelfs een traantje laten, als de kraamhulp de deur achter zich dichttrekt.

 

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: