Apgar-score; wat is het en wat betekent het?

Door Marieke

Al direct na de bevalling wordt er bij je baby een test afgenomen. Met deze test wordt de Apgar-score bepaald. Met deze score kan de verloskundige of gynaecoloog zien of je baby de bevalling goed heeft doorstaan en of alles in orde is.

De Apgar-score is in 1952 bedacht door Virginia Apgar, een Amerikaanse arts. Zij bedacht een aantal onderdelen waarop een baby goed moet scoren. Die onderdelen koppelde ze aan de letters van haar eigen naam.

Op welke onderdelen wordt getest?

Je kind wordt 3x beoordeeld. De eerste keer is na één minuut, deze test wordt na vijf minuten herhaald en na tien minuten nog een keer.

Tijdens deze test wordt er naar 5 dingen gekeken:

Huidskleur (Appearance):
0 = Bleek of helemaal blauw
1 = Blauwe handen en voeten
2 = Helemaal roze van kleur

Hartslag (Pulse):
0 = Geen hartslag
1 = Hartslag minder dan 100 slagen per minuut
2 = Hartslag meer dan 100 slagen per minuut

Reactie op prikkels (Grimace):
0 = Geen reactie
1 = Bewegen, maar niet huilen
2 = Huilen

Spierspanning (Activity):
0 = Slap
1 = Matige spierspanning
2 = Goede spierspanning

Ademhaling (Respiration):
0 = Geen ademhaling
1 = Onregelmatige ademhaling
2 = Goed door huilen

Op ieder van deze onderdelen kan 0, 1 of 2 punten worden gescoord, waarbij de punten op ademhaling en hartslag het belangrijkst zijn. In totaal kan dus 10 punten worden gehaald.

Wat betekent de uitslag van de score?

Bij de eerste test na 1 minuut, halen de meeste baby’s nog geen score van 10. Vaak heeft het nog wel blauwe handjes en voetjes. Als de score tussen de 7 en de 10 punten is, duidt het erop dat je baby gezond is.

Is de score tussen de 4 en 6 punten is, dan heeft de baby het moeilijk gehad in de periode rond de bevalling. Je kind heeft dan nog wat extra zorg nodig, het kan bijvoorbeeld extra zuurstof nodig hebben. Vaak is de Apgar-score na 5 en 10 minuten al hoger.

Is de score tussen de 0 en 3 punten, dan heeft de baby ernstige problemen ondervonden en moet er direct worden ingegrepen. Soms moet je baby dan beademd worden of is een hartmassage nodig. Het is gunstig als de score bij 5 en 10 minuten hoger is. In geval van een thuisbevalling zal de verloskundige direct contact opnemen met het ziekenhuis.

Waarom wordt de Apgar-score gedaan?

De Apgar-score is een snelle en een eenvoudige methode om inzicht te krijgen in de gezondheid van je baby. Je kunt direct zien hoe de baby de bevalling heeft doorstaan en of het extra zorg nodig heeft. Als er extra zorg nodig heeft, kan de uitslag van de test gelijk worden doorgeven aan bijvoorbeeld de kinderarts, en die heeft meteen een beeld van de conditie van de baby.

Is de Apgar-score betrouwbaar?

De meningen lopen uiteen over de betrouwbaarheid van de Apgar-score. Het is vooral een makkelijke en snelle methode, die ook nog eens overal toepasbaar is. Met deze methode krijg je vooral een indruk over de toestand van je kindje zo vlak na de geboorte. Toch kleven er nog wel een aantal nadelen aan de Apgar-score:

  • De score is wel een beetje afhankelijk van de persoon die de bevalling begeleidt. Wat de één 7 vindt, vindt de ander een 8.
  • De aandacht moet verdeeld worden tussen moeder en kind. Als er problemen met de moeder zijn, dan kan er minder aandacht zijn voor het goed bepalen van de Apgar-score.
  • De verschillende onderdelen zijn niet onafhankelijk van elkaar.

Waardoor komt een lage Apgar-score?

Een lage Apgar-score wordt meestal veroorzaakt door zuurstoftekort in het bloed. Deze zuurstoftekort ontstaat vaak in de laatste fase tijdens het persen. Bij de eerst test is er vaak een wat lagere score. Het is ook belangrijk dat er goed gekeken wordt hoe snel de baby zich herstelt. In veel gevallen zal de score na 5 en 10 minuten hoger zijn.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: