Wat te doen bij een blauwe plek

Door Marieke
Wat te doen bij een blauwe plek

Als je je keihard stoot dan kan er binnen no-time een flinke blauwpaarse en behoorlijk pijnlijke plek op je huid verschijnen. De zogenoemde blauwe plek dus. Maar wat is nu eigenlijk precies een blauwe plek en hoe ontstaat deze? En hoe kun je het beste een blauwe plek verzorgen bij jezelf en bij je kind? Je leest het in dit artikel.

Wat is een blauwe plek?

Een blauw plek wordt ook wel bloeduitstorting of hematoom genoemd. Door een stoot of een val ontstaat er een onderhuidse bloeding doordat de kleine bloedvaatjes beschadigd raken. Het bloed wat is dus onderhuids is vrijgekomen is aan de buitenkant zichtbaar; de blauwe plek. Gedurende de dagen daarna zal de plek van kleur veranderen en uiteindelijk verdwijnen. Soms kan een bloeduitstorting ook gepaard gaan met een zwelling.

Hoe herken je een blauwe plek?

Een bloeduitstorting herkent vrijwel iedereen waarschijnlijk wel. Toch is het goed om een aantal symptomen op een rijtje te zetten:

  • Op de plek waar je je hebt gestoten of bent gevallen, ontstaat een blauwe of blauwpaarse plek
  • Als je erop drukt is de plek heel gevoelig
  • Soms kan een bloeduitstorting ook gepaard gaan met een zwelling.
  • In de loop der dagen verandert de blauwe plek van kleur. Het blauw wordt steeds lichter en kan ook geel of groen worden.
  • De grootte van de plek kan heel verschillende zijn en is ook afhankelijk van de oorzaak.
  • De blauwe plek is met ongeveer een week verdwenen. Kleine plekjes verdwijnen eerder, grotere blauwe plekken kunnen ook langer zichtbaar blijven.

Kan een blauwe plek kwaad?

Een blauwe plek is in principe heel onschuldig. Als je exact de oorzaak van de bloeduitstorting weet, omdat je je gestoten hebt of bent gevallen bijvoorbeeld, dan hoef je je zeker geen zorgen te maken. Ontstaan er blauwe plekken door bloedvergiftiging of door bloedstollingsafwijkingen, dan kan het wel gevaarlijk zijn. Ook kan blauwe plekken tekenen zijn van bijvoorbeeld leukemie. Ontstaan er steeds weer spontaan blauwe plekken waarvan je niet weet waar ze vandaan komen? Ga dan naar de huisarts. Ook bepaalde medicijnen kunnen blauwe plekken veroorzaken. Bij twijfel is het altijd goed om met je huisarts te overleggen.

Verkleuring van de blauwe plek

Na verloopt van tijd verkleurt de blauwe plek en dat betekent dat de bloeduitstorting aan het genezen is. Van blauw wordt het groen en vervolgens wordt het geel totdat het geheel verdwenen is. Het is een teken dat het lichaam het bloed afvoert. Na een weekje is de normale huidskleur weer terug, bij grotere blauwe plekken kan het wat langer duren.

Wat te doen bij een blauwe plek?

Een bloeduitstorting verdwijnt vanzelf en laat geen littekens achter. Na ongeveer een week zie je er nagenoeg helemaal niets meer van. Toch geven we nog een paar tips:

Afkoelen

Na het stoten of het vallen kun je een coldpack (omwikkeld met een doek of stop het in een washandje) op de bloeduitstorting leggen. Wanneer je de plek koelt kan het een zwelling tegengaan. Het is wel van belang om dit zo snel mogelijk na de stoot- of valpartij te doen.

Arnica

Het is altijd verstandig om een tube Arnica zalf in huis te hebben. Arnica verzacht de pijn en gaat zwelling tegen. Het is wel van belang om de zalf er direct na de stoot- of valpartij op te smeren. Het zal ook het genezingsproces versnellen. Arnica werkt trouwens ook heel goed tegen zwellingen van insectenbeten.

Vitamine C

Bij iemand die er een gezonde levensstijl op na houdt zal de blauw plek sneller genezen. Vitamine C is een belangrijke vitamine voor het herstelproces van je lichaam, niet alleen bij blauwe plekken. Het is van groot belang om er een gezonde levensstijl op na te houden en gezond te eten. Voorbeelden van vitamine C-rijke producten zijn sinaasappels, kiwi’s, paprika’s, en nog veel meer.

Wanneer moet je naar de huisarts?

We hebben het eerder in dit artikel genoemd, een blauwe plek kan zeker geen kwaad als je de aanleiding ervan weet. Wanneer je vaak te maken hebt met grote blauwe plekken zonder dat je er de oorzaak van weet, dan kun je beter even een afspraak met de huisarts maken.

Lees ook: Wat te doen bij een bloedneus bij kinderen?
Lees ook: Last van een jeukende muggenbult? Tips om jeuk te verlichten

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: