Een kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap: de 22-wekenprik

Door Marieke
Alles wat je moet weten over de 22-wekenprik oftewel de kinkhoestvaccinatie

Een van de ziektes waartegen je je kindje kunt laten vaccineren is kinkhoest. In totaal krijgen kinderen 5 vaccinaties tegen kinkhoest via het Rijksvaccinatieprogramma; 4 in het eerste levensjaar en nog een extra vaccinatie als ze vier jaar zijn. Als er 3 vaccinaties zijn gegeven, is er sprake van optimale bescherming. De extra vaccinaties met 11 maanden en 4 jaar zorgen ervoor dat een kind langer beschermd blijft. Als je wilt dat je baby al vanaf de geboorte beschermd is tegen kinkhoest, kun jij je laten inenten tijdens de zwangerschap. Deze kinkhoestvaccinatie wordt ook wel de 22-wekenprik genoemd. In dit artikel vertellen wij je alles over deze vaccinatie.

De 22-wekenprik

Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen een kinkhoestvaccinatie aangeboden. Hiermee wordt de baby het best beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf gevaccineerd te zijn. Deze vaccinatie wordt vanaf de 22e week van de zwangerschap gegeven en wordt daarom ook wel de 22-wekenprik genoemd. Niet alleen je baby is met deze prik beschermd tegen kinkhoest, ook jijzelf. Na de vaccinatie maakt je lichaam antistoffen aan. Omdat jouw bloed verbonden is met het bloed van je baby, krijgt ook hij deze antistoffen. Op deze manier is je baby al beschermd nog voor hij geboren is.  

Wat is kinkhoest eigenlijk precies?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. In eerste instantie lijken de symptomen op een gewone verkoudheid. Daarna beginnen de hoestbuien, heftige hoestbuien die maandenlang kunnen aanhouden. Deze heftige hoestbuien kunnen uitputtend zijn. Vooral bij pasgeboren baby’s kan kinkhoest ernstig verlopen. Ze krijgen last van ademnood, longontsteking, stuipen en ze kunnen zelfs hersenbeschadiging oplopen. Een enkel kind overlijdt aan kinkhoest. Elk jaar worden er zo’n 120 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen.  

Door tijdens je zwangerschap een kinkhoestvaccinatie te halen, is je baby al meteen na de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Een bijkomend voordeel is ook dat je zelf beschermd bent tegen kinkhoest en je niet al uitgeput bent voor dat de bevalling nog maar moet beginnen en je daarna je pasgeboren baby kunt besmetten.

Wanneer en waar kun je de 22-wekenprik halen?

Vanaf week 22 van je zwangerschap kun je de vaccinatie halen. Ben je al verder in de zwangerschap? Ook dan kan het nog. Tot je bevalling is het mogelijk, maar ook zinvol, om de vaccinatie te laten zetten. Echter, hoe eerder je je laat vaccineren, hoe beter het is. Dan heb je nog voldoende tijd om genoeg antistoffen aan je baby door te geven en is je baby ook beschermd wanneer hij te vroeg geboren is. Als je de prik minimaal 2 weken voor de bevalling hebt laten zetten, dan is je baby voldoende beschermd.

Via je verloskundige of gynaecoloog krijg je informatie over de 22-wekenprik. Vervolgens kun je bij de GGD een afspraak maken. De kinkhoestvaccinatie valt binnen het Rijksvaccinatieprogramma en is daarom helemaal gratis.

Is de 22-wekenprik veilig?

Ja, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de vaccinatie veilig is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kindje. In Nederland is de vaccinatie pas in 2019 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, in andere landen krijgen zwangere vrouwen dit vaccin al veel langer aangeboden, al sinds 2011.

Bijwerking van de 22-wekenprik

Zoals bij alle vaccins kun je wel last krijgen van bijwerkingen. Denk dat bijvoorbeeld aan pijn op de plek van de prik, hoofdpijn, verhoging of slaperigheid. Meestal is er sprake van lichte bijwerkingen die vanzelf weer verdwijnen.

Vaccinatie na de geboorte

Met de kinkhoestvaccinatie is je kindje de eerste paar maanden van zijn leven beschermd tegen kinkhoest. De antistoffen die hij via jou heeft gekregen verdwijnen weer uit het bloed. Daarom is het van belang om mee te doen met het Rijksvaccinatieprogramma en je kindje te laten vaccineren. Als jij de 22-wekenprik hebt gehad, heeft je baby nog maar 4 vaccinaties nodig, in plaats van 5. Als jij die 22-wekenprik niet hebt gehad, krijgt je kindje gewoon de 5 vaccinaties.

Wat te doen bij eerdere vaccinaties of zelf kinkhoest doorgemaakt

Ben jij in het verleden ingeënt tegen kinkhoest of heb je wellicht zelf al eens kinkhoest gehad? Dan heeft je lichaam al antistoffen opgebouwd tegen kinkhoest. Deze antistoffen beschermen jou wel tegen kinkhoest, maar is onvoldoende om ook je ongeboren baby te beschermen. Daarom wordt aangeraden je sowieso te laten vaccineren. Ook als je tijdens eerdere zwangerschappen de vaccinatie al hebt gehad. Na 2 weken maakt je lichaam een grote hoeveelheid antistoffen aan die je baby ook meekrijgt. Alleen op die manier krijgen baby’s voldoende antistoffen mee om goed beschermd te zijn tegen kinkhoest.

Lees ook: Vaccinatieschema als bescherming tegen infectieziektes
Lees ook: Kinkhoest; alles wat je moet weten

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: