De honderddagenhoest; zo wordt kinkhoest ook wel genoemd. En als je kinkhoest hebt, dan ben je ook letterlijk zeker honderd dagen aan het hoesten. Deze ziekte is een infectie aan de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het is een zeer besmettelijke ziekte. In Nederland worden kinderen gevaccineerd tegen deze ziekte. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over kinkhoest.
Wat zijn de symptomen van kinkhoest?
De symptomen van kinkhoest zijn niet direct herkenbaar. De eerste symptomen ontstaan zo’n 1 tot 3 weken na de besmetting en die lijken in eerste instantie erg op een verkoudheid. De eerste symptomen zijn:
- Niezen
- Lichte koorts
- Hoesten
- Irritatie aan de luchtwegen
Na een paar weken bereikt het zijn piek en dan wordt ook vaak kinkhoest vastgesteld. Kenmerken zijn dan:
- Overgeven
- Hevige hoestbuien die plotseling opkomen
- Helder, taai slijm
- Baby’s kunnen blauw aanlopen
- Jonge kinderen hebben een lange, gierende inademing
- Bij inspanning ontstaan er ook hoestbuien
- De hoestbuien maken kinderen ontzettend moe
- Baby’s hebben de kracht niet meer om te drinken
Na een maand of twee worden de hoestbuien minder. Maar alles bij elkaar kunnen deze heftige hoestbuien zo’n 3-4 maanden aanhouden.
Hoe krijg je kinkhoest?
Kinkhoest wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella Pertussis. Deze bacterie wordt overgedragen via druppels uit de neus en uit de mond en worden verspreid door ademen, hoesten en niezen. Het is zeer besmettelijk.
Na de besmetting duurt het nog 1 tot 3 weken voordat de verkoudheid begint. En dan nog 1 tot 2 weken voordat de heftige hoestbuien beginnen. Het is dus al besmettelijk voordat de hoestbuien komen.
In Nederland worden kinderen gevaccineerd tegen kinkhoest. Deze vaccinatie geeft een goede bescherming, maar niet helemaal en ook niet voor altijd. Je kunt nog steeds de honderddagenziekte krijgen. Ook als volwassene. De klachten zijn doorgaans wel minder heftig. Je kunt ook meerdere keren kinkhoest krijgen, de klachten zijn alleen dan minder erg.
Wat kun je doen?
Al duurt het lang, het gaat vanzelf over. Je kunt er weinig aan doen. Hieronder een aantal adviezen:
- Kinkhoest is zeer vermoeiend. De hoestbuien zijn heftig, en als deze ook ’s nachts plaatsvinden komt je kind ook nog slaap tekort. Zorg voor voldoende rust!
- Kinderen met kinkhoest mogen gewoon buiten spelen en naar school of het kinderdagverblijf. Thuis houden heeft geen zin, andere kinderen zijn dan toch al besmet. Als je kind zich niet lekker voelt, dan is thuis houden natuurlijk wel prima.
- Het is wel belangrijk dat je de leerkrachten of pedagogische medewerkers meldt dat je kind kinkhoest heeft.
- Is je baby jonger dan 1 jaar, neem dan contact op met de huisarts. Je kind heeft nog niet alle prikjes gehad. Het kan zijn dat je baby dan eerder de prikjes krijgt.
Wanneer bel je de huisarts?
In principe hoef je de huisarts niet te bellen als je denkt dat je kinkhoest hebt. In de volgende situaties is het wel verstandig om even contact op te nemen
- Als je baby jonger dan 1 jaar is
- Als je ongerust bent en het niet zeker weet of het kinkhoest is
- Indien er een gezinslid een ernstige hart- of longziekte heeft en er heerst kinkhoest binnen het gezin
- Bij een zwangerschap van meer dan 34 weken
- Indien er een gezinslid kinkhoest heeft en er is ook een jonge baby in het gezin
- Als je merkt dat je kind steeds zieker en zieker wordt (suf wordt, benauwd wordt, te weinig drinkt, enz).
Als je het niet vertrouwd, altijd bellen!
Kinkhoest bij volwassenen
Jongeren en volwassenen kunnen ook kinkhoest krijgen. De symptomen zijn vaak dan minder heftig dan bij jonge kinderen.
Zwanger en kinkhoest
Als je zwanger bent en je krijgt kinkhoest dan kan het gevaarlijk zijn voor het ongeboren kindje. Vooral na de 34e week van de zwangerschap. Het is belangrijk dat je dan direct contact opneemt met de huisarts. Ook wanneer er een ander gezinslid vermoedelijk kink hoest heeft. Het hele gezin krijgt dan antibiotica, zodat de zwangere niet besmet wordt en de baby direct na de geboorte beschermd is.
Sinds de jaren ’90 is er een flinke toename van kink hoest. Dat is de reden om het vaccinatieprogramma uit te breiden. Sinds 16 december 2019 kunnen vrouwen die zwanger zijn een kinkhoestvaccin krijgen, zodat jonge baby’s tijdig beschermd zijn. De prik wordt gegeven in de 22e week van de zwangerschap.
Lees in dit artikel meer over de waterpokken.