Vaccinatieschema als bescherming tegen infectieziektes

Door Marieke
Vaccinatieschema

In Nederland worden vaccinaties aangeboden. Deze vaccinaties beschermen tegen 12 ernstige infectieziekten. Voor veel van deze infectieziekten is er sprake van groepsbescherming. Als veel kinderen zijn ingeënt zal deze ziekte veel minder vaak voorkomen. Als genoeg kinderen zijn ingeënt, zal ook de kinderen die niet zijn ingeënt minder risico lopen op deze infectieziekte. Zij worden dus als het ware beschermd door de groep die wel is ingeënt. Als zo goed als alle kinderen zijn ingeënt tegen een bepaalde infectieziekte, dan kan deze ziekte zelfs verdwijnen. In dit artikel laten wij je het vaccinatieschema zien, zo weet jij precies wanneer je kindje tegen welke ziektes wordt ingeënt.

Vaccinatieschema

3 maanden

Prik 1: DKTP – Hib – HepB (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio – Haemophilus influenzae type B – Hepatitis B)
Prik 2: Pneu (Pneumokokken)

5 maanden

Prik 1: DKTP – Hib – HepB (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio – Haemophilus influenzae type B – Hepatitis B)
Prik 2: Pneu (Pneumokokken)

11 maanden

Prik 1: DKTP – Hib – HepB (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio – Haemophilus influenzae type B – Hepatitis B)
Prik 2: Pneu (Pneumokokken)

14 maanden

Prik 1: BMR (Bof, Mazelen en Rodehond)
Prik 2: MenACWY (Meningokokken types A, C, W en Y)

4 jaar

Prik 1: DKTP – Hib – HepB (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio)

9 jaar

Prik 1: DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
Prik 2: BMR (Bof, Mazelen en Rode hond)

12/13 jaar

Prik 1: HPV (Humaan Papillomavirus)
Prik 2: HPV – deze 2e inenting half jaar later

14 jaar

Prik 1: MenACWY (Meningokokken types A, C, W en Y)

Eventueel extra vaccinatie bij 2 maanden

Als de moeder tijdens de zwangerschap niet gevaccineerd is tegen kinkhoest, dan krijgt de baby bij 2 maanden een extra vaccinaties. Ook in bijzondere situaties kan de baby deze extra vaccinatie krijgen. Dat zal de jeugdarts met je bespreken.

Lees ook: Kinkhoest; alles wat je moet weten

Meerdere prikken

Soms is het nodig om meerdere vaccinaties vaker te geven voor een bepaalde ziekte. Na elke vaccinatie reageert het immuunsysteem beter en ben je voor langere tijd beschermd. Soms worden er ook combinatievaccins gegeven. Eén prik tegen meerdere ziekten. Dit heeft als voordeel dat een kindje zo maar één prikje nodig heeft. Wel zo fijn. Het immuunsysteem van een klein baby’tje kan dat prima aan. Het is al goed in staat om een afweer op te bouwen. In het eerste jaar komt een baby toch al in aanraking met allerlei virussen die nieuw zijn voor het immuunsysteem.

Uitgangspunten

De Rijksoverheid heeft een vaccinatieprogramma samengesteld uitgaande van een aantal uitgangspunten.

De vaccinaties worden altijd op het moment gegeven dat ze een optimale bescherming bieden. Daarnaast worden vaccinaties die tegelijkertijd kunnen worden gegeven ook tegelijkertijd gegeven. Dat scheelt weer een aantal prikjes voor je kindje. Zo blijft het aantal prikmomenten minimaal. Wel zo prettig. Er worden niet meer dan twee prikken tegelijkertijd gegeven. Er wordt gestreefd naar een zo lang mogelijke bescherming. En als laatste niet onbelangrijke punt, het vaccinatieschema is geschikt voor alle kinderen.

Is vaccineren verplicht?

Nee, vaccineren is niet verplicht. Je hebt als ouders zelfs de keuze om je kindje al dan niet te laten vaccineren. De meeste ouders, gemiddeld zo’n 95%, zien de grote voordelen van het vaccineren in. Ze beschermen je kind tegen infectieziekten die ernstig kunnen verlopen. Een aantal ziektes zoals Polio komt nu nog maar amper voor door de vaccinaties. Andere ouders zijn huiverig om hun kindje te laten vaccineren, of doen dit niet vanuit hun geloofsovertuiging. Het vaccineren brengt immers lichte bijwerkingen met zich mee en op internet zie je allerlei tegenstrijdige informatie voorbijkomen. Dat kan de keuze lastig maken en je aan het twijfelen zetten.

Lees ook: RS-virus; alles wat je moet weten
Lees ook: Welke kinderziektes gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: