RS-virus; alles wat je moet weten

Door Marieke
RS-virus

Het RS-virus is een virus dat erg lijkt op een verkoudheid. Baby’s en jonge kinderen kunnen er zo veel last van hebben, dat ze een paar nachtjes in het ziekenhuis moeten doorbrengen. Het virus veroorzaakt een infectie in de luchtwegen en daardoor kan je baby het benauwd krijgen. En bij erge benauwdheid kan een opname in het ziekenhuis even het beste zijn. Ik dit artikel vertellen wij je alles over het RS-virus.

Wat zijn de symptomen van het RS-virus

Het RS-virus lijkt op een verkoudheid. Je kindje zal eerst gaan snotteren en hoesten. 1 of 2 dagen later kan het virus longproblemen veroorzaken. De symptomen van het RS-virus zijn dan:

  • Koorts
  • Een piepende en snelle ademhaling
  • Drinken lukt niet, het is te vermoeiend
  • De neusvleugels bewegen heel opvallend met de ademhaling mee
  • De huid tussen de ribben trekt tijdens het inademen naar binnen
  • Je kunt is suf en slaperig
  • De huid kleurt rond de mond en onder de nagels blauw of grijs
  • Ademhalen kan soms een paar seconden stoppen.

Vooral bij jonge kinderen onder de 2 jaar, en dan met name baby’s jongen dan 6 maanden, kan het RS-virus gevaarlijk zijn. Is je kindje benauwd. Neem dan ten allen tijde contact op met je huisarts of met de huisartsenpost.

Hoe krijg je het RS-virus

Het RS-virus is heel besmettelijk. Het wordt overgebracht via kleine druppeltjes in de lucht of lichamelijk contact. Alleen al door te niezen of te hoesten kun je een ander makkelijk besmetten. De tijd tussen besmet worden en de eerste verkoudheidsklachten duurt zo’n 2 tot 8 dagen. Iemand die besmet is, blijft ongeveer een week besmettelijk voor anderen. Het RS-virus komt vooral in de wintermaanden voor, van oktober tot maart. Afhankelijk van de ernst duurt het zo’n 10 dagen voor je kindje weer is opgeknapt.

Wat kun je doen?

Als je kindje zich erg ziek voelt kun je paracetamol geven. Geef verder je kindje voldoende te drinken, als is het maar met regelmaat een klein beetje. Als je kindje koorts heeft, trek het dan kleertjes aan die luchtig zitten. Zo kan het lichaam zijn warmte kwijt. En zorg ervoor dat je kindje rust krijgt. Op de bank of in de box mag ook. Of lekker knuffelen bij mama.

Wanneer bel je de huisarts

Vooral bij kinderen onder de 2 jaar is het belangrijk dat je op tijd de huisarts of huisartenpost belt. Doe dit zeker wanneer je kindje het benauwd krijgt. Dit merk je aan:

  • Een snelle en piepende ademhaling.
  • De huis tussen de ribben trekt naar binnen tijdens het inademen
  • De neusvleugels bewegen mee met de ademhaling
  • Rond de mond en de nagels kleurt het blauw/grijs
  • Je kindje is suf/slaperig

Als je kindje wordt opgenomen in het ziekenhuis, dan krijgt je baby zuurstof en zo nodig extra vocht.

Kun je het RS-virus voorkomen?

Nee, het is bijna onmogelijk om het RS-virus te voorkomen. Er zijn wel een aantal belangrijke algemene tips tegen het overdragen van het virus. Bedek bijvoorbeeld je mond en neus als je moet niezen. Gooi een zakdoekje na één keer gebruik meteen weg. En was regelmatig je handen met zeep. Maar dan nog is het lastig om een besmetting te voorkomen. Meestal is het hele gezin al besmet voordat er klachten komen. Het is ook zeker niet de bedoeling dat je overdreven probeert om een besmetting te voorkomen.

Het RS-virus en volwassenen

Je kunt meerdere keren met dit virus besmet raken, ook op volwassen leeftijd. Op volwassen leeftijd is dit virus een gewone verkoudheid.

Leestip: Lees in dit artikel meer over de waterpokken.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: