Kinderschoenen kopen; hier moet je op letten!

Door Marieke
Kinderschoenen kopen; hier let je op!

Zodra je kindje gaat lopen is het van belang dat je goede kinderschoenen kiest. Goede schoenen zijn van belang om de groei en ontwikkeling van de voeten te ondersteunen. Maar omdat je elke paar maanden weer in die schoenwinkel staat voor nieuwe schoenen, is het handig om te weten waar je op moet letten als je de keuze maakt voor een paar schoenen voor je kleintje. In dit artikel geven wij je daarom tips en adviezen waar je op moet letten als je een goed paar kinderschoenen wilt aanschaffen.

Houd de groei van de voeten in de gaten

Peuters hebben gemiddeld elke 3 à 4 maanden nieuwe schoenen nodig omdat de voeten weer een maatje gegroeid zijn. Houd de groei echter wel goed in de gaten. Een peuter vertelt jou niet dat zijn schoenen te klein zijn geworden, het is van belang dat je dit zelf in de gaten houdt.

In de peuterleeftijd kunnen voetjes soms 3 maten per jaar groeien. Soms groeien de voeten ineens heel snel en zijn er binnen 2 maanden alweer nieuwe schoenen nodig. Soms staat de groei eventjes wat stil en duurt het 5 à 6 maanden.

De tenen van je kindje moeten in de schoen kunnen spreiden, bewegen en buigen. Je kunt controleren of de voeten nog genoeg ruimte in de schoen hebben door met je duim op de neus van de schoen te drukken. Sommige schoenen zijn echter te stevig om het goed te kunnen voelen. Dan kun je de voet van je kindje helemaal naar voren schuiven en kijken of er nog genoeg ruimte is om je vinger ertussen te krijgen. Deze methode is niet zo heel betrouwbaar. Je weet nooit of je kindje zijn tenen kromt houdt. Wil je echt zeker weten? Voor een paar euro kun je een schoenmaatmeter  aanschaffen waarmee je precies de schoenmaat kunt meten. Deze zijn o.a. verkrijgbaar bij Bol.com

Als je kindje te lang op te kleine schoen loopt, dan kan dat de voeten vervormen. Te ruime schoenen zijn ook geen goed idee, de voet kan gaan schuiven en de kans op verzwikking is daarmee groter.  

Stevige of soepele schoenen?

Soepelere schoentjes belemmeren de natuurlijke groei van de ontwikkeling van de voet het minst. In sommige culturen worden zelfs geen schoenen gedragen en het blijk dat de voeten van deze mensen sterker en buigzamer zijn. Eigenlijk is het lopen op blote voeten dus beter dan het lopen op schoenen. In je achtertuin op blote voeten lopen is nog wel oké, maar als je echt weg gaat is het wat minder handig en is de winter heel koud.

Stevige schoenen zijn echter in sommige situaties wel aan te bevelen. Ze beschermen beter tegen stoten en op onregelmatig pad bieden stevige schoenen beter bescherming tegen verzwikken.

Flexibele zool

Je kindje moet goed zijn voet leren afwikkelen. Daarom is het van belang dat de schoen flexibele zolen heeft. Harde en stevige zolen zorgen ervoor dat je kind de grond niet voelt onder zijn voeten, daardoor zijn voeten niet goed afwikkelt wat weer kan zorgen voor problemen met de voeten, knieën en heupen.

Geen schoenen met hakken

Prinsessenschoentjes en schoentjes met hakjes? Wel meisje droomt daar nu niet van. Leuk voor een feestje of een verkleedpartijtje. Maar laat het daar ook bij. Het is niet verstandig om voetjes in groei in een andere stand te dwingen.

Praktische tips tijdens het passen

Als laatste nog een paar praktische tips voor tijdens het passen.

Pas de schoenen met sokken aan: Doorgaans zal je kindje met zijn sokken aan in schoenen lopen. Het is dan ook logisch om de schoenen met sokken aan te passen. Draagt je kindje op dat moment bijvoorbeeld sandalen? Neem dan even een paar sokken mee in je tas.
Ga in de middag schoenen passen: In de middag zijn voeten vaak iets dikker dan in de ochtend. Ga daarom in de middag schoenen passen. Daarmee voorkom je dat je te kleine schoenen koopt.
Kies het moment: Kies het juiste moment om naar de schoenwinkel te gaan: Niet als het hongerig is, niet als het moe is. Daarmee voorkom je veel gejengel in de winkel. Neem eventueel een favoriete knuffel mee.
Winkel met ervaring in kinderschoenen: Kies een winkel die ervaring heeft in kinderschoenen.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: