Welke kinderziektes gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen

Door Marieke
Zwangere vrouwen

Sommige kinderziektes vormen een risico voor zwangere vrouwen of het nog ongeboren kindje. Vooral als je werkzaam bent met baby’s, peuters of kleuters (bijvoorbeeld als leerkracht of pedagogisch medewerker) is het raadzaam om je goed op de hoogte te brengen van de gevaarlijke kinderziektes en daar maatregelen voor te nemen. Ook als je al een kleine rond hebt lopen en die naar bijvoorbeeld een kinderopvang brengt is het raadzaam om te kijken of er bepaalde kinderziektes heersen. We zetten in dit artikel een aantal kinderziektes op een rij die voor zwangere vrouwen of ongeboren kinderen een risico vormen.

Bof, mazelen en rode hond

Ben je zelf ingeënt tegen de bof, mazelen en rode hond, dan is de kans zeer klein dat jij of je ongeboren kindje er iets aan overhoud. Als je niet bent ingeënt moet je wel zelf goed op de symptomen letten. In de eerste drie maanden van je zwangerschap moet je vooral alert zijn op de symptomen van bof en rode hond. Mazelen kan ook in een later stadium gevaarlijk zijn, de hoge koorts kan namelijk de weeën opwekken en de kans op een vroeggeboorte is dan groot.

Mazelen

De mazelen wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk. De symptomen zijn hoge koorts en huiduitslag. De hoge koorts houdt zo’n dag of 2-3 aan en daarna ontstaan er vlekjes in de mond en huiduitslag die vlekkerig is en ruw aanvoelt. Ben je niet ingeënt, zwanger en je denkt dat je de mazelen hebt, neem dan direct contact op met de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Als je zelf al eerder de mazelen hebt gehad, dan ben je er immuun voor.

Rode Hond

Ook rode hond wordt veroorzaakt door een virus. Rode hond kan zich uiten in huiduitslag die in het gezicht begint en bestaat uit kleine, roze vlekjes. Vooraf kun je koorts hebben gehad. Als je bent ingeënt dan heb je voldoende antistoffen en kun je niet meer besmet raken. Als je niet bent ingeënt en je krijgt rode hond, dan kan dat een risico vormen voor de gezondheid van je baby en kan aangeboren afwijkingen veroorzaken, zoals doofheid. Neem direct contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog als je niet bent ingeënt, en zelf niet eerder rode hond hebt gehad en denk dat je besmet bent geraakt.

Bof

De bof is een zeer besmettelijk virus. Bof zorgt voor een ontsteking in de speekselklier bij het oor. Als je niet bent gevaccineerd en je hebt nog nooit de bof gehad, dan kun je beter elk contact vermijden met mensen die de bof hebben, vooral in de eerste maanden van je zwangerschap. Er is namelijk een kans op een miskraam.

De vijfde ziekte

Ben je zwanger en je krijgt de vijfde ziekte, dan heb je een grotere kans op een miskraam of een doodgeboren kindje. De vijfde ziekte is een zeer besmettelijke vlekjesziekte en komt vooral voor bij kinderen tussen de 4 en 10 jaar. De vlekjes beginnen in het gezicht en breidt zich uit naar de romp. Je kunt ook last hebben van griepachtige verschijnselen. Als je de vijfde ziekte hebt gehad, dan kun je dat niet nog een keer krijgen. Je lichaam heeft dan al antistoffen tegen dit virus aangemaakt.

Waterpokken

De meeste mensen hebben al eens waterpokken gehad. Weet je het niet zeker, informeer dan bij je ouders. Waterpokken kun je maar één keer krijgen.

Als je zwanger bent en je hebt het nog niet gehad, dan kan het gevaarlijk zijn, al is de kans klein dat er iets mis gaat. De waterpokken is vooral gevaarlijk aan het eind van de zwangerschap, als je bijna bent uitgerekend. Je ongeboren kindje kan dan besmet raken en erg ziek worden, gelijk al na de geboorte, omdat de waterpokken voor ernstige complicaties kan zorgen waartegen hij nog geen weerstand heeft.

Heb je zelf nog een kleine rondlopen die de waterpokken krijgt terwijl jij bijna uitgerekend bent. Neem dan contact op met je verloskundige, ook als je zelf al de waterpokken hebt gehad! Houd een kind met waterpokken ook uit de buurt van andere zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s.

Roodvonk

Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie en komt vooral voor bij kleuters. De symptomen zijn keelpijn en plotseling hoge koorts. Na een paar dagen ontstaat er huiduitslag, felrode, ruwe plekjes. Roodvonk kan behandeld worden met antibiotica. Roodvonk komt tegenwoordig minder vaak voor, maar het is wel goed om in de gaten te houden of je koorts krijgt als je in contact bent geweest met een kind met roodvonk. Neem dan ten allen tijde contact op met je huisarts of verloskundige.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: