Zo werkt een plaswekker

Door Marieke
Hoe werkt een plaswekker

Voor kinderen tot ongeveer 5 jaar oud is het heel normaal als ze nog regelmatig in bed plassen. Als kinderen ouder worden, dan kan bedplassen wel problematisch worden. Wil je kind geen ’s nachts geen luier meer dragen? Dan kan een plaswekkertraining een succesvolle methode zijn om van het bedplassen af te komen. In dit artikel vertellen wij je precies hoe een plaswekker werkt.

Zindelijkheid ’s nachts

De meeste kinderen worden zindelijk als ze ongeveer tussen de 2 jaar en 3 jaar oud zijn. Sommige kinderen wat eerder, maar er zijn ook genoeg kinderen die na hun derde verjaardag pas zindelijk worden. Eerst worden kinderen overdag zindelijk en later pas ’s nachts, hoewel sommige kinderen ook meteen zowel overdag als ’s nachts zindelijk zijn. De meeste kinderen zijn ook ’s nachts zindelijk als ze tussen de 4 jaar en 5 jaar oud zijn.

Het is dus heel normaal als een kindje van een jaar of 5 nog met enige regelmaat in bed plast. Dan is er nog niet meteen sprake van een probleem. Als een kind 7 jaar is en nog regelmatig in zijn bed plast, dan is er pas sprake van een probleem. Soms kan dat probleem zelf aanhouden tot in de pubertijd. Er zijn ook volwassenen die last van dit probleem hebben, als is niet helemaal bekend hoeveel volwassenen met dit probleem kampen omdat er een taboe over dit onderwerp heerst.

Wanneer is bedplassen een probleem?

In Nederland is er een norm vastgesteld wanneer er sprake is van bedplassen:

  • Als een kind van 5 of 6 jaar minstens 2x per maand in bed plast
  • Als een kind van 7 jaar of ouder minstens 1x per maand in bed plast

Plast een kind regelmatig in bed vanwege een lichamelijke oorzaak, dan is er weer geen sprake van bedplassen. Denk dan bijvoorbeeld aan een urineweginfectie.

Primair en secundair bedplassen

Kinderen die al eerder zindelijk zijn geweest en weer in bed zijn gaan plassen wordt secundair bedplassen genoemd. Er is sprake van primair bedplassen als kinderen nog nooit zindelijk zijn geweest.

De plaswekker; een handig hulpmiddel

Een plaswekker is een handig hulpmiddel om kinderen ook ’s nachts zindelijk te maken. Het is de meeste bekende, maar ook de meest effectieve methode op weg naar zindelijkheid. Een plaswekker is een wekker die afgaat als het speciale onderbroekje in aanraking komt met een druppel vocht. Als het speciale broekje vochtig wordt, geeft het een signaal door aan de wekker, de wekker gaat af en je kind wordt wakker. Je kind gaat vervolgens naar het toilet om zijn blaas te legen. De plaswekker is een succesvolle methode om kinderen wakker te laten worden van een volle blaas en naar de wc te laten gaan.

Wanneer kun je de plaswekker inzetten

Met de plaswekkertraining wordt je kindje gewekt als de sensors in de onderbroek nat worden van de eerste druppels urine. Midden in de nacht wakker worden vindt niemand fijn, ook je kind niet. Pas als je kind weet waarvoor hij het doet, is het bereidt om hiermee aan de slag te gaan. Motivatie is het sleutelwoord. Veel kinderen zien bedplassen niet als een probleem en vinden het prima om nog een luier te dragen. Pas wanneer een kind de luier als een probleem ervaart en aangeeft geen luier te willen dragen, zal de training succesvol worden.

De adviesleeftijd voor gebruik van een plaswekker is zo’n 5 à 6 jaar. Dit komt omdat een kind best wel wat handelingen moet verrichten. Het moet immers de wekker uitzetten, naar de wc gaan, plassen, indien nodig een schone sensorbroek aantrekken, enz. Natuurlijk kunnen jullie als ouders daarbij helpen, maar het bewustwordingsproces wordt versneld als kinderen deze handelingen zelf verrichten. Natuurlijk kun je ook met ook jongere kinderen aan de slag gaan, maar houd er wel rekening mee dat de training vaak tussentijds gestopt moet worden.

Acceptatie

Het zijn meestal de ouders die het bedplassen een probleem vinden. Ja, het is natuurlijk heel vervelend als je er ’s nachts uit moet om een bed te verschonen. Heel vervelend zelfs. Toch is het beter om het te accepteren, veel kinderen groeien er vanzelf overheen. Maak van bedplassen geen thema. Het is immers een heel normaal verschijnsel bij kinderen en niet iets wat niet mag.

Lees ook: Bedplassen bij kinderen: dit zijn veelvoorkomende oorzaken
Lees ook: Bedplassen; 6 tips hoe ermee om te gaan

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: