Bedplassen; 6 tips hoe ermee om te gaan

Door Marieke
Bedplassen

Veel kinderen zijn overdag zindelijk als ze zo tussen de 2 à 3 jaar zijn. Pas een tijd later zijn de meeste kinderen pas ’s nachts zindelijk, gemiddeld zo rond de 3 à 4 jaar. Jongens zijn over het algemeen daarin wat later dan meisjes. En ook al is je kind ’s nachts zindelijk, toch kan er regelmatig een ongelukje gebeuren en moet jij in de nacht het bed van je kindje verschonen. Gebeurt dit een enkele keer, dan hebben we het nog niet direct over bedplassen. Je hebt het pas over bedplassen als een kind van een jaar of 5 à 6 (of ouder) nog regelmatig wakker wordt in een nat bed (meerdere keren per maand).

Als je kindje door een medische oorzaak in bed plast, dan valt het weer niet onder bedplassen. In dit artikel geven wij je een aantal tips die misschien wel tot hulp kunnen zijn bij bedplassen.

Mogelijke oorzaken bedplassen

Bij bedplassen wordt je kind niet wakker als het de aandrang heeft om te plassen. Over het algemeen zijn er geen fysieke problemen met kinderen die nog in bed plassen. In sommige gevallen kan het wel zo zijn. Zo kan een verminderde blaascapaciteit een van de oorzaken zijn, of bedplassen is een symptoom van beginnende diabetes. Ook kan het zijn dat je kindje gewoon niet snel gewekt wordt.

Er kunnen ook psychische oorzaken zijn van bedplassen. Dit is meestal van tijdelijke aard. Een ingrijpende gebeurtenis, een verhuizing, de geboorte van een broertje of zusje kunnen voorbeeld zijn van oorzaken.

Tip 1: Nog even laten plassen

Er zijn twee momenten waarop jij je kindje nog even kunt laten plassen. Het eerste moment is direct voordat je kindje gaat slapen. Eerst naar de wc en dan hup het bedje in. Het tweede moment is wanneer jij naar bed gaat. Maak dan je kindje even wakker, zet hem op de wc en laat hem nog even plassen. Zeker bij jongere kinderen kan de blaas nog te klein zijn om de hele nacht hun plas op te houden. Daarom kan deze simpele methode heel effectief zijn.

Tip 2: Gebruik geen luiers

Weg met die luiers! Door het gebruik van luiers stimuleer je je kindje eigenlijk nog dat plassen mag. Laat je kind zich groot en stoer voelen en laat hem zonder luier slapen. Het voordeel is dat je kind dat beter aanvoelt wanneer het fout gaat en leert hij ook het plassignaal beter herkennen. En zo af en toe een nat bed? Dat zul jij dan even voor lief moeten nemen. Kies voor een waterdichte hoeslaken om het matras. Daarmee bescherm je het matras, en is een nat bed ook zo weer verschoond.

Tip 3: Bang in het donker?

Sommige kinderen zijn bang in het donker en durven niet goed uit bed te gaan om naar de wc te lopen. Dit kun je heel eenvoudig oplossen, op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld een potje op de kamer van je kind plaatsen, zodat hij daar op kan plassen. Het is ook een mogelijkheid om op verschillende plekken nachtlampjes in het stopcontact te stoppen (op de slaapkamer van je kindje, de overloop en in het toilet) zodat het nooit helemaal donker is als hij naar de wc loopt. Een derde mogelijkheid is om je kind een zaklampje te geven die hij aan mag doen als hij naar het toilet moet.

Tip 4: Niet straffen

Natuurlijk is het van belang dat je kindje weet dat bedplassen niet wenselijk is. Maar wat je niet moet doen is boos worden of straf geven als je kind een keer in bed heeft geplast. Leg er vooral niet te veel nadruk op als het wel eens gebeurt. Doe je kindje een schone onderbroek en pyjama een, verschoon het bed en laat hem weer lekker slapen. Je kindje doet het heus niet expres.

Tip 5: Belonen

Andersom helpt wel, wees blij met je kindje als het een nacht droog is gebleven. Geef een compliment en wees trots! Je kunt ook een plaskaart maken. Elke keer als het ’s morgens wakker wordt in een droog bed, mag het een sticker plakken op de kaart. Bij een xx aantal stickers mag het een beloning.

Tip 6: Houd vol!

Wees consequent. Houd vol. Kies voor één aanpak en blijf dat volhouden.

Als jij vermoedt dat bedplassen een lichamelijk probleem is, ga dan naar de huisarts.

Lees ook: Zindelijkheidstraining; met een potje alleen ben je er niet
Lees ook: Zindelijkheidstraining; zo kun je dat doen!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: