Berg bij je baby; dit is het!

Door Marieke
Berg op het hoofdhuidje van je baby

Heeft je baby last van gele schilfers op de hoofdhuis? Dan kan het zijn dat je baby berg heeft. Berg is een veelvoorkomend babykwaaltje en herken je dus aan de gelige schilfers en korstjes op de hoofdhuid. Het komt bij kinderen jonger dan 1 jaar heel vaak voor. Berg lijkt misschien vervelend, maar maak je geen zorgen. Het is onschuldig en niet besmettelijk en verdwijnt meestal vanzelf weer. Wat berg precies is en wat je eraan kunt doen lees je in dit artikel.

Wat is berg?

Berg is een veelvoorkomende en onschuldige huidaandoening dat vaak bij kinderen onder de 1 jaar voorkomt. Je herkent berg aan de vettige, gele schilfers en de roodheid op de hoofdhuid. Soms zijn deze schilfers ook in de wenkbrauwen zichtbaar. Het is een vorm van eczeem en begint ongeveer 6 tot 8 weken na de geboorte. Bij de meeste kinderen verdwijnt het na enkele maanden vanzelf weer. Gelukkig is berg onschuldig en niet besmettelijk. Je kunt dus fijn blijven knuffelen met je pasgeboren baby. 

Wat is de oorzaak van berg?

De precieze oorzaak van berg is eigenlijk niet helemaal bekend. Wat men wel weet is dat de gist – pityrosporon ovale genaamd – daar een rol bij speelt. In de huid zitten talgkliertjes die talg produceren. Talg is een vettige smeer dat de huid soepel houdt. Bij jonge baby’s wordt soms te veel talg geproduceerd. Pityrosporon ovale is een gist dat dol is op een vettige omgeving. Het te veel aan talg in combinatie met deze huidgist zorgen voor de gele schilfers en de korstjes.

Hoe kan het weer verwijderen?

Al kan het soms maanden duren, het verdwijnt in principe vanzelf weer. Wellicht wil je toch wat doen aan de korstjes en schilfers die op het hoofdje van je baby verschijnen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen:

  • Gebruik geen zeep voor het wassen van de huid of het hoofdje. Alleen water is voldoende, of gebruik eventueel zeepvrije babyshampoo. Zeep kan irriterend werken en berg verergeren.
  • Smeer de hoofdhuid regelmatig in met baby-olie. Laat de olie even weken en masseer het hoofd zachtjes. Met een klein baby-kammetje kun je de schilfertjes uit de haartjes kammen.
  • Rust, reinheid en regelmaat is voor een baby ontzettend belangrijk. Onrust kan namelijk berg verergeren.
  • Laat de schilfers met rust, ga er niet aan krabben om het te verwijderen. Daarmee voorkom je dat er nog meer wondjes ontstaan en het dus erger wordt.
  • Bedek de hoofdhuid zo min mogelijk met een mutsje. Bij heel jonge baby’s is het echter wel belangrijk om een mutsje te dragen wanneer het koud is buiten. Maar laat verder de hoofdhuid zo veel mogelijk onbedekt.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Wanneer je kindje last heeft van berg hoef je er niet mee naar de huisarts. Meestal verdwijnt berg vanzelf weer. Als je twijfelt of het wel berg is, dan is het natuurlijk altijd verstandig om even bij de huisarts aan de bel te trekken. Ook als je kindje ontzettend veel last heeft van jeuk of als de hoofdhuid ontstoken raakt is het verstandig om even naar de huisarts te gaan. De huisarts kan speciale shampoo voorschrijven die de gist laat verdwijnen. Ook is het mogelijk om een zalf te krijgen die de jeuk vermindert.

Lees ook: Afgeplat hoofdje; zo kun je het voorkomen
Lees ook: Doorkomende tandjes; dit kun je er aan doen!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: