Een co-sleeper kopen; hier let je op!

Door Marieke
Alles wat je moet weten over een co-sleeper

Veel ouders willen hun pasgeboren baby het liefst zo dicht mogelijk bij zich houden. Ook in de nacht. Het is niet verstandig om je baby in jouw bed te laten slapen. Je baby kan stikken onder het dekbed of je kunt per ongeluk bovenop hem gaan liggen tijdens je slaap. Een mogelijkheid is om een wiegje naast jouw bed te plaatsen, maar een andere mogelijkheid is om een co-sleeper aan jouw bed te bevestigen. In dit artikel lees je wat een co-sleeper precies is en waar je op moet letten bij de aanschaf van een co-sleeper.

Wat is een co-sleeper?

Een co-sleeper is een wiegje waarvan je één zijde open kunt maken, meestal door middel van een schuifsysteem. Deze open kant kun je tegen je eigen bed aanschuiven en er zelfs aan vastmaken. Het idee is dat je baby dan wel in zijn eigen bedje slaapt, met een eigen matrasje, lakentje en dekentje, maar dat jij toch heel dicht bij hem bent en niet uit bed hoeft te komen als er wat is. Je hoeft dus helemaal niet uit bed als je baby begint te huilen of als het gevoed moet worden. Superhandig dus.

Wat zijn de voordelen van een co-sleeper?

Maar er zijn nog meer voordelen te noemen. Als jij dichtbij je baby bent, valt je baby ook veel sneller in slaap. Daarbij heeft je baby minder moeite om naar bed te gaan als jij bij hem blijft. Ook is het een stuk veiliger. Jij kunt je baby goed in de gaten houden wat de kans op wiegendood aanzienlijk verkleint. Samen slapen bevordert ook de hechting tussen jou en je baby, je baby voelt zich veilig en geborgen.  

Er is echter ook een nadeel te noemen. Als je baby bij jullie op kamer slaapt hebben jullie minder privacy.

Waar let je op bij het kopen van een sleeper?

Een co-sleeper is een bijzonder bedje dat je aan je eigen bed kunt vastmaken om van de voordelen van het samen slapen te kunnen genieten, maar wel op de meest veilige manier. Als je op zoek bent naar een co-sleeper dan kun je op de volgende factoren letten zodat jij ervan verzekerd bent dat je een veilig bedje aanschaft.

  • Zorg ervoor dat de hoogte van het bedje perfect aansluit bij de hoogte van jouw bed. Is de co-sleeper voldoende in hoogte verstelbaar?
  • Check of de sleeper multifunctioneel is en ook als gewoon wiegje is te gebruiken.
  • Is de co-sleeper makkelijk in te klappen zodat je deze ook eenvoudig ergens mee naartoe kunt nemen?
  • Is er een matras meegeleverd die van voldoende kwaliteit is.
  • Zijn er geen scherpe hoeken, punten of schroeven aan de sleeper waaraan jij of je kindje zich kan bezeren.
  • Kan de co-sleeper aan jouw bed worden bevestigd?
  • Het matrasje/wiegje moet goed op jouw matras kunnen aansluiten, er mag geen ruimte tussen zitten.
  • Zitten er wielen onder de co-sleeper zodat je het wiegje makkelijk kunt verplaatsen?

Waar let je op bij het gebruik van een co-sleeper

Als je gebruik maakt van een co-sleeper dan is het belangrijk dat je die ook op een veilige manier gebruikt. Maak het bedje op een veilige manier op, de kraamverzorgster vertelt jou precies hoe je dat moet doen. Let er tijdens het slapen op dat jouw dekbed niet per ongeluk in de co-sleeper terecht kan komen, op het hoofdje van je baby. Wees jezelf ervan verzekerd dat de co-sleeper echt goed bevestigd is. Liever een keer extra checken dan helemaal niet. En wanneer je overeind kan komen of omrollen, is het tijd om de co-sleeper weg te doen en plaats te maken voor een ledikant.

Lees ook: 7 tips om je kind goed te laten slapen op vakantie

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: