Bedplassen bij kinderen: dit zijn veelvoorkomende oorzaken

Door danny
Bedplassen bij kinderen dit zijn veelvoorkomende oorzaken

Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Voor zowel de ouders als het kind zelf is dit natuurlijk niet fijn. Toch is het belangrijk om te onthouden dat je als ouder echt niet de enige bent, want bedplassen komt vaker voor dan je denkt. Wist je dat bedplassen een bepaalde oorzaak kan hebben? Ben jij benieuwd wat de oorzaken kunnen zijn van bedplassen en hoe je bedplassen kunt stoppen? Lees dan snel verder, want wij vertellen je er alles over in dit artikel.

Oorzaken bedplassen kinderen

Bedplassen bij kinderen kan verschillende mogelijke oorzaken hebben. Echter is het niet duidelijk waarom het ene kind wel in bed plast en het andere kind niet. Het is dus lastig om een specifieke oorzaak te geven per kind. Oorzaken van bedplassen kunnen te maken hebben met verschillende factoren. Je kunt hierbij ten eerste denken aan een kleine blaas. Op deze manier is de blaas snel vol en kan het sneller voorkomen dat jouw kind gaat bedplassen. Ook kan het zo zijn dat jouw kind het onvermogen heeft om een volle blaas te herkennen. Dit kan het geval zijn wanneer jouw kind bijvoorbeeld een diepe slaper is. Het kan zo zijn dat een volle blaas jouw kind dan niet wakker maakt, waardoor bedplassen gebeurt. Een andere mogelijke oorzaak van bedplassen is een verminderde productie van het hormoon ADH. Dit hormoon zorgt voor het concentreren van de urine, waardoor de blaas zich minder snel gaat vullen. Een andere mogelijke oorzaak van bedplassen is het feit dat bedplassen erfelijk kan zijn. Het kan dus zo zijn dat het bij bepaalde families vaker voorkomt dan bij anderen. Heeft één van de ouders of hebben beide ouders vroeger last gehad van bedplassen? Dan is de kans groot dat jouw kind hier ook last van gaat hebben.

Bedplassen hoeft uiteraard geen specifieke oorzaak te hebben. Bedplassen is een natuurlijk onderdeel van de ontwikkeling van jouw kind. Jouw kind zal zijn/haar lichaam steeds beter leren kennen en in staat worden om hier controle over te krijgen. Bedplassen hoeft dus niet altijd een specifieke oorzaak te hebben, al kunnen wel bepaalde factoren hier een rol in spelen.

Tips tegen bedplassen

Tips tegen bedplassen

Heeft jouw kind last van bedplassen? Er zijn verschillende methodes die je kunt toepassen om hier iets tegen te doen. Denk bijvoorbeeld eens aan het gebruiken van een plaswekker. Deze methode is doeltreffend en enorm effectief, want het is gebleken dat door deze methode kinderen veel sneller zindelijk worden. Een plaswekker is een broekje met een vochtsensor erin. Als vocht in aanmerking komt met deze sensor, gaat er een alarm af. Jouw kind en jij als ouder zullen hiervan wakker worden. Wanneer dit gebeurt weet je dat jouw kind moet plassen en ben je er altijd op tijd bij.

Naast een plaswekker zou je er ook voor kunnen kiezen om jouw kind preventief wakker te maken. Je zou een bepaalde tijd kunnen afspreken waarop je jouw kind standaard wakker maakt om naar het toilet te gaan. Op deze manier raakt jouw kind eraan gewend. Na een tijdje kun je proberen om een nacht niet jouw kind wakker te maken. Op deze manier kun je zien of het bedplassen is verminderd of zelfs is gestopt. Op zoek naar een plaswekker? Kijk eens bij Dryly. Een andere methode zou kunnen zijn om jouw kind een beloning te geven wanneer hij/zij niet in zijn/haar bed heeft geplast. Op deze manier laat je weten dat dit goed is en wellicht heeft dit een goede werking op het stoppen van bedplassen. Een laatste optie zou kunnen zijn om jouw kind tijdelijk medicijnen te laten gebruiken. Doe dit echter alleen als je andere opties al geprobeerd hebben en deze niet gewerkt hebben. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat jouw kind één of meerdere dagen niet in zijn/haar bed plast. Gebruik deze medicijnen echter niet continu, want het bedplassen moet uiteraard vanzelf een keer stoppen.

We kunnen wel concluderen dat bedplassen vaak voorkomt. Het is dan ook niet nodig om jezelf als ouder hier heel druk om te maken. Echter kan het natuurlijk wel eens vervelend zijn als jouw kind vaak in bed plast. Probeer bovenstaande methodes eens uit. Wellicht is jouw kind binnen een korte periode al zindelijk!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: