Hoe overleef je gebroken nachten

Door Marieke
Zo overleef je gebroken nachten met je baby

Elke ouder krijgt ermee te maken; gebroken nachten. Nachten waarin je bijna geen oog dicht doet. Nachten waarin je tig keer uit bed moet om naar je kleintje te gaan. Als je net bevallen bent, kun je wel wat slaap gebruiken, maar dat zit er voorlopig even niet in. Hoe overleef je eigenlijk die slapeloze, gebroken nachten? Hoe overleef je eigenlijk de dag die erna komt en jij nog ontzettend moe bent? Wij geven je een aantal tips.

Een ander slaapritme

Je pasgeboren baby heeft een heel ander slaapritme dan jij. Elke 3 tot 4 uur wordt je baby wakker omdat hij gevoed moet worden. Daarbij heeft hij vaak ook een schone luier nodig. Ook wanneer je baby niet meer elke 3 à 4 uur een voeding nodig heeft, zal je kindje waarschijnlijk nog niet meteen de hele nacht doorslapen. Daardoor zijn ook jouw nachten flink korter dan je normaal gewend bent. Je ligt later op bed, en je wordt al vroeg in de ochtend weer wakker gemaakt.

Tip 1: Doe overdag dutjes

Hoewel je kindje elke 3 à 4 uur gevoed moet worden, slaapt een baby wel zo’n 12 tot 17 uur per dag. Je hebt dan de neiging om allerlei klusjes in huis te doen waar je niet aan toe komt als je baby wakker is. Die klusjes in huis blijven wel liggen, het is veel beter zelf ook te gaan slapen zodra je baby slaapt. Bedenk: wanneer jij uitgerust bent, kun je veel beter genieten van je kersverse gezinnetje en wat maakt dan dat beetje rommel in je huis nog uit!?

Tip 2: Wisseldiensten

Als je borstvoeding geeft dan zul jij zelf uit bed moeten om je baby te voeden. Als je flesvoeding geeft, kan ook je partner eruit om te voeden. Spreek dan voordat jullie gaan slapen af wie er die nacht ‘dienst’ heeft en wie door mag slapen. Als je weet dat je door mag slapen, dan zul je ook dieper slapen en wellicht word je ook niet wakker als je kindje een kik geeft.

Tip 3: Uit logeren

Een baby die ‘s nachts vaak wakker is, is echt pittig. Heel pittig. Vraag je ouders, broer of zus of jouw baby een nachtje mag logeren zodat jullie eens een nachtje door kunnen slapen. Veel opa’s en oma’s vinden het echt niet erg om een nachtje op hun kleinkind te passen. Of vraag de buren of een goede vriendin of ze overdag eens een paar uurtjes op je kindje willen passen. Je voelt je misschien bezwaard maar bedenk dat veel mensen om je heen dol zijn op je baby en het echt geen straf vinden om een paar uurtjes, of misschien zelfs een nachtje op te passen.

Tip 4: Op tijd naar bed

Ga eens een paar keer per week op tijd je bed in, bijvoorbeeld al op 20:00 uur. Dan heb je al een paar uurtjes te pakken voordat je baby gevoed moet worden. Als je baby flesvoeding krijgt, kun je ook met je partner afspreken dat hij de laatste voeding geeft. Zo heb jij al flink wat uurtjes te pakken voordat je er weer uit moet.

Tip 5: Laat je niet gek maken

Van andere ouders hoor je vaak allerlei succes verhalen en goedbedoelde tips. Bovendien kunnen andere ouders ook best overdrijven. Een baby die na een maand al doorsliep? Vaak bedoelen ze dan met doorslapen 6 uurtjes slaap. Laat je vooral niet ontmoedigen door alle goedbedoelde opmerkingen en tips. Elk kind ontwikkelt zich in eigen tempo en elk kind went weer op een andere manier aan het dag- en nachtritme. Bedenk dat jij echt niets verkeerd doet.

Tip 6: Houd nachtelijke moment kort en zo donker mogelijk

Gezelligheid is voor overdag, de nacht is om te slapen. Houd daarom de nachtelijke momenten zo kort en donker mogelijk. Doe geen groot licht aan, maar gebruik een schemerlampje wanneer je ’s nachts een voeding heeft of er voor je kindje uit moe. Probeer het ook zo stil mogelijk te houden. Dat is niet alleen veel rustiger voor jezelf, het helpt ook bij de ontwikkeling van het dag- en nachtritme.

Tip 7: me-time

Me-time is zo belangrijk als je net mama bent geworden. Alleen, me-time moet je echt inplannen als je een baby hebt. Doe dat dan ook! Spreek af met vriendinnen, sluit je op in de badkamer of stuur je partner eens samen met je baby op pad zodat jij het rijk alleen hebt.

Hopelijk heb je hiermee een aantal tips om de gebroken nachten te overleven.

Lees ook: 7 tips om je kind goed te laten slapen op vakantie
Lees ook: 7x favoriete me-time momenten voor mama’s

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: