7 tips om je kind goed te laten slapen op vakantie

Door Marieke
Slapen

Wellicht herken je het zelf wel; als je op vakantie bent slaap je de eerste nacht nooit zo lekker. Een vreemd bed, een ander kussen, een dekbed die je niet gewend bent. Andere geluiden om je heen, of je hebt juist ‘last’ van de echte stilte. Je ligt urenlang te staren naar het plafond, maar de slaap kun je niet vatten. Dat is niet alleen voor volwassenen een herkenbaar probleem, ook kinderen kunnen lastige slapers zijn tijdens de vakantie. Waar jij dacht flink te kunnen uitrusten en lekker te kunnen slapen, is jouw kind aan het spoken. Dat is net niet wat je had verwacht van een vakantie waar je van plan was om heerlijk tot rust te komen. In dit artikel geven wij je 7 tips om je kind ook in de vakantie beter te laten slapen.

Tip 1: neem vertrouwde spullen mee

Je auto raakt natuurlijk een keer vol, je kunt niet alles meenemen. Een kindvriendelijk huisje waar een campingbedje, een kinderstoel en nog veel meer handige dingen voor baby’s als aanwezig is, is natuurlijk superhandig. Maar het zijn geen vertrouwde spullen voor je baby. Probeer het zo vertrouwd mogelijk te maken. Je kunt je kindje vóór dat je op vakantie gaat al een paar keer thuis in een campingbedje laten slapen zodat het er al een beetje aan kan wennen. Neem ook het beddengoed mee wat je thuis voor je kindje gebruikt. En natuurlijk een favoriete knuffel. Zo is de slaapplek voor je kindje in ieder geval een plek dat vertrouwd is en ook een vertrouwde geur heeft.

Tip 2: gedragen pyjama in de tas

Je bent natuurlijk geneigd om alles schoon uit de kast in de tas te stoppen om mee te nemen op vakantie. Maar een pyjama waar al een nachtje in geslapen is, is vertrouwder dan een schone pyjama. Ditzelfde geldt voor een slaapzak, beddengoed, een kussensloop en een hoeslaken. Op die manier maak je het toch net weer een stukje vertrouwder.

Tip 3: laat de kinderen apart in slaap vallen

Als je op vakantie gaat, dan slapen twee kinderen vaak bij elkaar op één slaapkamer. Supergezellig natuurlijk. En wellicht te gezellig. Beide kinderen tegelijk naar bed laten gaan wordt dan één groot feest. Laat het tweede kind naar bed gaan als het eerste kindje slaapt. Of wat ook een optie is; laat één kind op jullie slaapkamer in slaap vallen en leg hem op zijn eigen bed zodra jullie naar bed gaan. Zo heb je dat probleem ook weer opgelost.

Tip 4: maak een wandeling

Maak een wandeling over het vakantiepark of de camping met je kindje in de kinderwagen of buggy. Leg een dekentje over je kindje heen. Het heeft twee voordelen; jij hebt je kilometers te pakken en je kindje slaapt. Bij terugkomst kun je vaak je kindje zo in het bedje leggen en slaapt het verder.

Tip 5: kies een toeristische route

Vaak slapen kinderen in de auto wel. Als je in de ochtend een leuke uitje hebt gemaakt, dan kun je ’s middags in één keer terug rijden naar je vakantiebestemming. Of je kiest voor een toeristische route als je kindje als snel op de achterbank in slaap is gevallen. Zo heeft je kindje weer wat slaap ingehaald én jullie hebben genoten van de omgeving. Leg voor jullie zelf ook altijd een boek of puzzelboek in de auto, je kunt dan onderweg ook even stoppen en heerlijk met je neus in een boek duiken terwijl je kindje nog ligt te slapen. (Laat de deuren wel open staan bij warm weer).

Tip 6: maak de slaapkamer donker

Gordijnen die niet goed sluiten of zeer lichte gordijnen. Gevolg; je kind is wakker zodra het eerste zonnestraaltje naar binnen schijnt. Neem vooral veel vuilniszakken, handdoeken en plakband mee om de ramen in de slaapkamer goed donker te maken. Dat scheelt al een stuk in het vroeg wakker worden.

Tip 7: Relax

Maak je vooral niet druk. Het is toch immers vakantie? Wat later naar bed dan normaal is helemaal niet erg. Houd het vooral heel gezellig tijdens de vakantie. En als je kindje later naar bed gaat, zal het ook vast sneller slapen. En ook later wakker worden hoop je dan.

LEESTIP: op vakantie met een baby; een handige inpaklijst

 

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: