Zwangerschapskalender week 7

Door Marieke
Week 7

Het embryo ontwikkelt zich in een enorm tempo en is nu na 7 weken zwangerschap al zo’n 10.000 zo groot als op het moment van de bevruchting. In dit artikel vertellen we jou alles over de 8e week van de zwangerschap. Over hoe de baby zich ontwikkelt, maar ook over jou in week 7 van de zwangerschap.

Week 7: dag 49 – 56

Lengte van de baby: 6 mm – zo groot als een erwt
Gewicht van de baby: 1 gram – zo licht als een theezakje

Ontwikkeling van de baby in week 7

De baby was tot nu toe nog heel slap, maar vanaf dit moment ontstaat het begin van het skelet. Dit bestaat uit kraakbeen. Over een paar weken komen pas cellen de eerste botcellen. De embryo gaat ook steeds minder op een kikkervisje lijken en krijgt steeds meer de vorm van een echt mensje. Binnen een paar weken zullen de ledematen helemaal groeien. De hersenen beginnen met functioneren en ook het hartje klopt zo’n 60 slagen per minuut. En wist je dat het gezichtje al neusgaatjes heeft? Nee, nog geen neus, die komt nog, maar de neusgaten zijn er al.

Jij in week zeven van de zwangerschap

Ga je het grote nieuws al aan iedereen vertellen of wacht je nog even met vertellen? Als je het al vroeg vertelt aan je naaste familieleden, vrienden of collega’s, dan kunnen zij met je meeleven en je steunen in deze eerste en soms beste zware weken van de zwangerschap. Vooral als je je zo beroerd voelt is het fijn als je omgeving weet waardoor het komt. Er bestaat altijd een kans dat je een miskraam krijgt. Maar ook als dat zou gebeuren kun je wel wat medeleven van je omgeving gebruiken. Het is jullie keuze wanneer je het je omgeving vertelt.

Je baby groeit hard, maar je borsten winnen het. De oorzaak hiervan is de veranderende hormoonhuishouding, de ophoping van vet en de snellere bloedstroom. Je borsten zijn helaas ook gevoelig.

Symptomen en klachten in week 7

Het is druk in je buik, rommelende darmen, steken, buikpijn. Je baarmoeder neemt in omvang toe en daar heb jij last van. Een tragere stoelgang, winderigheid, veel boertjes laten, het hoort erbij. En een groter worden baarmoeder heeft ook als gevolg dat je vaker moet plassen. Wat je het beste kunt doen is om geen zware maaltijden te eten. Eet bijvoorbeeld 6 kleine porties op een dag in plaats van 3 grote porties. Vermijd eten dat gasvorming veroorzaakt zoals kolen, ui, prei, enz. Drink ook geen frisdrank met prik. Veel moeten plassen is geen reden om je drinken dan maar te laten staan. Het is belangrijk dat je voldoende water blijft drinken, nog meer als dan je gewend was.

LEESTIP: Zwanger, of toch niet? De eerste 7 zwangerschapssymptomen

Tips

  • Tussen de 8 en 11 weken ga je voor het eerst op controle bij de verloskundige. Heb je nog geen afspraak staan, maak er dan snel één.
  • Controleer wat je rechten en plichten zijn op je werk aangaande zwangerschap en verlof. Zo ben je precies op de hoogt.
  • Bespreek samen of je onderzoek wil laten doen naar aangeboren afwijkingen.
  • En wordt het al tijd om op pad te gaan en op zoek te gaan naar positiekleding?
  • Heb je last van zeer gevoelige borsten? Draag dan een goed ondersteunende beha. Ook ’s nachts.
  • Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt.
  • Blijf doorgaan met slikken van foliumzuur tot week 10 van je zwangerschap.

LEESTIP: Kraamzorg aanvragen; zo werkt dat!

<<<week 6    –     week 8 >>>

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: