Wat te doen bij een bloedneus bij kinderen?

Door Marieke
Bloedneus stoppen bij een kind

Het is even schrikken wanneer je kind een spontane bloedneus heeft. Een bloedneus ziet er vaak heftiger uit dan het is. Dat komt doordat er een flinke hoeveelheid bloed uit één of beide neusgaten stroomt, waardoor het heel erg lijkt. Kinderen kunnen daardoor in paniek raken. Kinderen hebben over het algemeen vaker een bloedneus dan volwassen. Waarom dat zo is, en wat je kunt doen als je kind een bloedneus heeft, lees je in dit artikel.

Oorzaken van een bloedneus

Het slijmvlies in de neus is dun en kwetsbaar. Er lopen bloedvaten doorheen en wanneer die kapotgaan kun je een bloedneus krijgen.

Vaak is er niet een duidelijke oorzaak aanwijsbaar en krijg je spontaan een bloedneus. Bij 25% van alle neusbloedingen is er wel een duidelijke oorzaak aan te wijzen, bijvoorbeeld:  

  • Neuspeuteren
  • Een wondje in de neus
  • Te hard je neus snuiten
  • Bij een verkoudheid of allergie, wanneer er irritatie is aan de neusslijmvlies
  • Wanneer er iets tegen de neus aankomt, een stoot of bij een val
  • Droge lucht
  • Iets in de neus, bijvoorbeeld een kraal of erwt

Het neusslijmvlies kan ook beschadigd raken door medicijnen, een verhoogde bloeddruk of het gebruik van bloedverdunners.

De eerste reactie

Een bloedneus ziet er heftiger uit dan het is, dus er is vaak geen reden tot paniek. Je kind kan echter wel in paniek raken vanwege de grote hoeveelheid bloed dat uit een of beide neusgaten stroomt. Het is van belang dat jij rustig bent en blijft en dat je ook je kind gerust stelt. Zoek vervolgens een rustig plekje op waar je even kunt zitten.

Een bloedneus stoppen; zo doe je dat!

  • Snuit de neus één keer goed om zo bloedklonten uit de neus te verwijderen.  

LET OP: wanneer je kind een bloedneus heeft opgelopen door een val of een stoot, is het van belang dat je de neus NIET laat snuiten. De neus kan gekneusd of gebroken zijn. Ga in dat geval als haar de huisarts of huisartsenpost)

  • Laat je kind door zijn of haar mond ademen en met zijn hoofd licht vooroverbuigen (alsof je aan het teken of schrijven bent).
  • Knijp de neus net onder de neusbeen – waar het zachte deel van de neus begint – dicht met de duim en de wijsvinger, gedurende 10 minuten.
  • Bijna alle bloedneuzen gaan op deze manier over.

Lees ook: Misselijk op de achterbank; alles over reisziekte bij je kind

Wanneer neem je contact op met de huisarts?

Een bloedneus kan zelden kwaad. Wanneer een hardnekkige bloedneus maar niet wil stoppen, ook niet nadat je de neus al een tijd hebt dichtgeknepen, is het verstandig om even contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan je advies geven of je vragen om even langs te komen. Ook wanneer de bloedneus is veroorzaakt door een val of stoot is het van belang om naar de huisarts te aan om de neus te laten checken. De neus kan gekneusd of gebroken zijn. Of wanneer je kind moet overgeven is het raadzaam om eventjes contact op de nemen met een arts.

Heeft je kind zeer regelmatig zonder aanwijsbare reden een spontane bloedneus? Ook dan is het goed om een huisarts te raadplegen.

Na de bloedneus

Heeft je kindje net een bloedneus gehad? Veel kinderen hebben de neiging om steeds aan hun neus te gaan voelen. Het korstje is vlak na een bloeding nog dun en dat kan opnieuw een bloedneus veroorzaken wanneer het opengekrabd wordt. Het is lastig, vooral bij jonge kinderen, maar probeer er toch voor te zorgen dat je kind zijn neus met rust laat. Leer je kind dat hij niet in zijn neus mag peuteren en laat hem niet te hard zijn neus snuiten.

Waarom kinderen vaker een bloedneus hebben

Kinderen tot ongeveer 10 jaar hebben vaker een bloedneus dan volwassenen. Dat komt omdat de bloedvaten in de neus nog kleiner, dunner en kwetsbaarder zijn. Ze raken veel makkelijker beschadigd. Ook de kans op een spontane bloedneus is bij kinderen groter. Daarnaast zijn kinderen ook veel actiever. Ze vallen sneller en wanneer ze met elkaar spelen lopen ze ook veel makkelijker een tik of een stoot op. Enne … je zult niet de eerste ouder zijn die met een peuter bij de huisarts zit omdat hij een erwtje, kraaltje of iets anders in zijn neus heeft gestopt.

Lees ook: Aarsmaden; alles wat je moet weten over deze wormpjes
Lees ook: Alles wat je moet weten over jodiumpillen

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: