Luieruitslag; wat kun je eraan doen

Door Marieke
Luieruitslag

Luieruitslag; elke baby heeft er wel eens last van. Zodra je de luier opendoet zie je een rode en geïrriteerde huid. Het kan geen kwaad, maar je baby heeft er wel last van, want het doet best pijn. Luieruitslag kun je voorkomen met de volgende tips. Ook het is goed te behandelen, voor als het even niet lukt om het te voorkomen. Daarvoor lees je in dit artikel ook een aantal tips.

Wat is luieruitslag precies?

Op plekken waar de luier zit zie je rode vlekken, een geïrriteerde huid. Dit kan op de billen zijn, maar ook op de bovenbenen en onderbuik. De huid is rood en schraal, er kunnen blaasjes ontstaan die zelfs open kunnen gaan. De plekken kunnen zo irriteren dat je baby er veel pijn aan kan hebben en dat er jeuk ontstaat.

Hoe ontstaat luieruitslag?

Een baby plast zo’n 15x per dag en het poep ook zo’n 2 tot 3 keer. De luier wordt vochtig en doordat de huid van je baby in contact komt met urine en ontlasting, ontstaat er uitslag. In urine zit namelijk bijtende stoffen en de luier die langs het huidje wrijft maakt het allemaal nog erger. En hoewel het niet helemaal bewezen is, doorkomende tandjes kunnen ook zorgen voor luieruitslag. Daarnaast kan bepaalde medicijnen zoals antibiotica er ook voor zorgen dat je kindje meer last heeft van luieruitslag. En als je kindje diarree heeft is de kans op luieruitslag ook veel groter.

Hoe kun je luieruitslag voorkomen?

Er zijn een aantal tips waardoor je luieruitslag grotendeels kunt voorkomen. Het belangrijkste is dat de billetjes van de baby zo droog en schoon mogelijk zijn.

Luier regelmatig verschonen

Het is belangrijk dat de huid van je baby zo kort mogelijk in aanraking komt met urine. Vervang de luier zodra je kindje erin heeft gepoept of geplast.

Billen goed schoonmaken

Als je baby heeft gepoept of geplast maak je de billen goed schoon. Het liefst met een vochtig washandje. Laat de billen daarna even drogen aan de lucht voordat je een schone luier aantrekt.

Mild, hypoallergeen, pH-neutraal en zonder parfum

Als je billendoekjes gebruikt dan kun je het beste milde, hypoallergene en pH-neutrale doekjes aanschaffen. Zonder parfum. Parfum kan een geïrriteerde huid nog meer laten irriteren en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Gebruik een goede kwaliteit luiers

Gebruik luiers die de huid van de baby langer droog houden en die zacht zijn. Als de huid niet snel vochtig wordt voorkom je daarmee uitslag.

Denk aan de plooitjes

Maak de plooitjes bij de billen en benen goed droog. Ook als je je kindje in bad hebt gedaan. Laat de billen en benen daarna nog even goed drogen aan de lucht voordat je een schone luier aantrekt.

Hoe kun je luieruitslag behandelen?

Heeft je kindje toch last van luieruitslag? Maak sowieso gebruik van bovenstaande tips om de uitslag zo snel mogelijk te laten herstellen. Daarnaast kun je de volgende tips gebruiken om de genezing nog sneller te laten verlopen.

Laat je kindje een poosje zonder luier

De uitslag herstelt sneller als je kindje geen luier aanheeft. Laat je kindje soms even liggen zonder luier aan. Leg bijvoorbeeld een waterdichte hoes in de box waar jij je kindje inlegt. Zo voorkom je ook dat alles nat wordt geplast en hoef je alleen de hoes maar te wassen.

Gebruik zinkzalf

Gebruik zinkzalf of sudocrèm om de huid te herstellen. Smeer de zinkzalf op de huid, het beschermt de huid en draagt bij aan een sneller herstel.

Naar de huisarts?

Voor luieruitslag hoef je niet naar de huisarts. Als je je aan bovenstaande tips houdt, dan zou het na een dag of drie toch wel een eind weg moeten zijn. Is dat niet het geval? Maak dan een afspraak bij de huisarts, dan zou het ook een schimmelinfectie kunnen zijn of luiereczeem.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: